Xipho – pestele spada

peste xiphoXiphophorous hellerii, pe numele de alint Xipho (sau Xifo), este unul dintre cei mai cunoscuti si raspanditi pesti de acvariu. Pe piata din tara noastra xipho rosu este cel mai des- intalnit, insa in  lume exista o multime de varietati de culoare si forma.

Numele sau nu vine de la inotatoarea caudala, alungita si ascutita a mascului (asa cum s-ar putea crede), ci de la o alta formatiune regasita doar la “sexul tare”: gonopodium, o alungire a inotatoarei anale, sub forma de spada.

Xipho este ruda apropiata a altor cateva specii de pesti de acvariu mai mult decta celebre: Guppy, Platy, Molly; toti apartinand familiei Poeciliidae. La toate aceste specii, masculii pot fi sexati usor dupa prezenta gonopodiumului.

Simpaticul xipho vine tocmai din America Centrala si de Sud, dintr-un areal cuprins intre Mexic si Guatemala. In consecinta are nevoie de temperaturi medii ale apei din acvariu. Temperatura poate fi cuprinsa intre 18o si 26o Celsius, in consecinta acvariul in care traiesc xipho trebui dotat cu un incalzitor.

Acest peste nu creste mai mult de 12 cm lungime. Coada alungita a masculului poate masura la unele exemplare pana la 1/3 din lungimea totala a corpului. Un mascul frumos dezvoltat poate atrage toate privirile asupra sa.

Femelele sunt mai masive decat masculii, si au abdomenul mai bombat. Fiind specie ovovivipara, burta femelei se rotunjeste si mai mult atunci cand este gestanta.

In salbaticie, acesti pesti se intalnesc doar in varietatea verde-olive, insa in captivitate incrucisarile si experimentele genetice au facut minuni. Astazi putem vedea pesti xipho intr-o larga paleta de culori, tipare coloristice si forme ale inotatoarelor: negru, rosu, patat, albino, verde, portocaliu, cu ochi negri, cu ochi rosii, cu inotatoare voalate etc.

Xipho se simt bine in grupuri de 5-6 semeni de-ai lor. Daca spatiul din acvariu va permite incercati sa achizitionati mai mult de o pereche. Masculii tind sa devina teritoriali si de cele mai multe ori formeaza ierarhii. Masculul dominant este cel care are acces deplin la hrana, femele si spatiul deschis pentru inot. In acvarii de dimensiuni mici este bine sa fie un singur mascul la un harem de 3-4 femele.  Daca avem prea putine femele, exista riscul ca acestea sa fie agasate de mascul(i) si epuizate.

Acesti pesti pot fi tinuti in acvariile comunitare. Ofera vivicitate si culoare oricarui acvariu. Sunt compatibil cu alte specii pasnice: Guppy, Moly, Platy, Neon, Gurami, Rasbora etc. Fiind curiosi din fire, unii indivizi pot dobandi obiceiul de a ciupi inotatoarele  pestilor voalati. Xipho nu pot fi gazduiti impreuna cu puiet sau pesti de dimensiuni foarte mici, pe care ii pot considera hrana vie.

Acvariul in care sunti tinuti acesti pesti trebuie sa fie de dimensiuni generoase, intrucat adora sa inoate in spatii vaste si deschise. Un recipient de 60 de litri este suficient pentru 5-6 exemplare. Nu va lasati inselati de puietul de mici dimensiuni pe care il achizitionati din magazin, acesti isi vor dubla talia la maturitate si atunci acvariul se va aglomera subit. Mai bine mai putine exemplare fericite si sanatoase, decat un mediu suprapopulat si instabil. Luati in considerare si faptul ca xipho se inmultesc foarte usor si  in curand acvariul va fi invadat cu zeci de noi pestisori, dornici de  a ocupa un loc in acest spatiu. Cu siguranta cativa dintre ei vor atinge maturitatea in acvariul vostru.

ximphoXipho prefera acvariile bine plantate, in zona din spate si laterale, dar cu partea din fata a acvariului libera, pentru a oferi suficient spatiu de inot. Puteti adauga si mopani, insa acestia pot scadea pH-ul apei. Se stie ca xipho prefera un pH neutru spre alcalin (7-8).  Duritatea apei sa fie cuprinsa intre 12 si 30 dGH. Iluminat normal. Unii acvaristi adauga si o masura de sare neiodata acvariului cu xipho, ins aacest fapt nu este obligatoriu. Filtrare buna a apei, insa fara sa produca prea multi curenti.

Speranta de viata: 2-3 ani.

Xipho sunt pesti omnivori si putin pretentiosi. Consuma orice, de la pelete la hrana vie. Din cand in cand hraniti pestii cu hrana vegetala, daca mediul acvatic nu reuseste sa frunizeze suficiente alge.

Cu informatii despre reproducerea acestor pesti, vom reveni intr-un alt articol.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!