Vitele dispar din peisajul rural românesc. Crescătorii se lasă păgubași, iar abatoarele resimt din plin criza. În ciuda faptului că s-a scumpit carnea de vită, românii nu mai sunt atrași de acest „sport”. Odată nelipsite din gospodăriile românești, vitele par să devină o raritate. Dacă în trecut erau considerate o comoară a curții, în zilele noastre nici măcar marile ferme nu mai reușesc să mențină un efectiv constant. Cererea de carne de vită autohtonă este în continuă creștere, dar oferta este tot mai slabă. Vitele dispar din peisajul rural românesc Pe fondul acestui dezechilibru, proprietarii de abatoare trag un semnal de alarmă. Situația e vizibilă în toată țara, dar devine critică în zone precum cea a Botoșaniului, acolo unde un antreprenor din domeniu confirmă trendul descendent. „Nu sunt animale, încă avem o mare criză de materie primă. Chiar dacă s-a terminat perioada de retenție de la APIA, nu sunt animale. Noi tăiem 250 de animale pe zi și am avea necesar de 300-400 de capete, dar nu vin, nu avem”, a spus Ștefan Tipu. Toamna, sezonul care altădată aducea un val de vânzări către abatoare, s-a transformat acum într-o perioadă de așteptare și lipsuri. Fermierii sunt tot mai puțin interesați de creșterea vacilor, iar rezultatul este o criză de carne resimțită de toți actorii din lanțul de producție. Abatoarele sunt disperate după efective de vaci Crescătorii se lasă păgubași, iar abatoarele resimt din plin criza. sursa foto pexels Prețul pe kilogramul de carne de vită a rămas atractiv — ba chiar a înregistrat o ușoară creștere. Însă acest lucru nu pare să convingă fermierii. Abatoarele, în încercarea de a atrage livrări, se oferă chiar să ridice animalele direct de la fermă. „Condiția să ne deplasăm în afara județului este ca fermierul să dea la vânzare un număr de circa 80 de capete, iar noi mergem direct cu camionul și le încărcăm direct din fermă”, a mai spus antreprenorul, potrivit aceleiași surse. Plata se face pe loc, dar chiar și așa, tot mai puțini crescători aleg să se implice în această activitate. Tinerii fermieri nu vor să crească vaci Economie determină oamenii să nu mai crească vaci. sursa foto pexels.com Generația tânără de fermieri pare să se orienteze spre alte tipuri de animale sau chiar spre alte domenii de activitate. Cei care altădată țineau fermele în viață — crescătorii vârstnici — nu mai pot susține singuri nevoile pieței. În acest context, viitorul creșterii de bovine în România devine incert. Lipsa unui sprijin consistent și interesul scăzut al noilor generații contribuie la o criză care, dacă nu e stopată la timp, riscă să afecteze grav producția internă de carne de vită. Pe lângă vaci, și porcii încep să devină o apariție tot mai rară în peisajul satelor românești. Transformările din societate și accesul facil la alimente din magazine au schimbat profund modul în care românii își gestionează hrana. Citește și: Rasa de vaci Bălțata Românească și mieii, afaceri profitabile! Clienți se programează de zor la Ramona Gavrilescu De ce nu mai cresc românii animale? Și fermele de porci sunt pe cale de dispariție. sursa foto pexels.com Acest fenomen, apărut treptat, dar constant, a dus la o diminuare vizibilă a numărului de animale din curțile oamenilor. Această schimbare nu afectează doar imaginea satului tradițional, ci are și consecințe directe asupra securității alimentare locale și a independenței gospodăriilor. Micii producători dispar, iar dependența de comerțul industrial crește de la an la an. Abandonarea creșterii animalelor nu ține doar de comoditate, ci și de contextul economic. Costurile ridicate cu furajele, lipsa forței de muncă, reglementările stricte și incertitudinea pieței descurajează tot mai mulți fermieri sau gospodari de rând. Rezultatul? Tot mai puțini români mai aleg să crească animale pentru consum propriu. Citește și: Febra aftoasă i-a speriat pe crescătorii de vaci din România. Măsuri stricte în toate fermele