Multe pasari, mai ales cele crescute in singuratate, primesc o hrana foarte putin variata, compusa din grane si din preparate din mere, care insa duce la carente in vitamine si la maladii de ficat. Tabloul de mai jos va va ajuta sa echilibrati hrana pasarii dumneavoastra – sunt prezentate functiile vitaminelor si alimentele in care se gasesc : Vitamina A – liposolubila – necesara cresterii, vederii nocturne – Legume verzi si galbene : varza, morcovi, fructe proaspete Vitamina D – liposolubila – intervine in formarea oaselor, a metabolismului calciului si fosforului, necesar absorbtiei calciului – ulei de ficat de morun, ulei de somon, galbenus de ou Vitamina E – liposolubila – protejeaza tesutul de oxidare – uleiuri vegetale, grane si cereale, germeni de grau, salata Vitamina B1 – participa la degradarea hidratilor de carbon, influenteaza functia cardiaca si nervii – cereale de grane, oua, drojdie Vitamina B2 – hidrosolubila – necesara metabolismului celular si transformarii alimentelor in energie, influenteaza productia hormonala – cereale si grane, ou, legume verzi, drojdie Vitamina B6 – hidrosolubila – prezenta in formarea globulelor rosii si a antocorpilor – cereale, grane, banane, legume, germeni de grau, drojdie Vitamina H – hidrosolubila – necesara metabolismului hidratilor de carbon, a proteinelor si a grasimilor – galbenus de ou,legume verzi Vitamina C – hidrosolubila – participa la sinteza tesutului conjunctiv, a hormonilor si la cicatrizare – citrice, varza, cartofi, legume proaspete, rosii, kiwi Publicat la 5 mai 2005