Viespele orientale traiesc din energie solara

viespea orientalaViespele orientale (Vespa orientalis) au doua surprize neobisnuite: elecricitatea si fotosinteza. La fel ca multe alte insecte din falimia viespelor, viespea orientala este carnivora, aceasta insemnand ca ataca, ucide si se hraneste cu alte insecte. De asemenea, consuma orice fel de carne pe care o gaseste.

Viespea orientala este o insecta sociala, traind in colonii sau in viespare, unde isi depune ouale, care se transforma in cristalide, acoperite cu matase, asteptand sa se metamorfozeze. Traieste in anumite regiuni din Algeria, Libia, Egipt, Sudan, Eritreia, Somalia, Arabia Saudita, Irac, Iran, India, Afganistan, Turkmenistan, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria si Grecia. Cu alte cuvinte, habitatul sau este reprezentat de un oval imens aflat de la sudul Marii Mediterane de vest, trecand la est prin jumatatea de nord a Indiei si ajungand inapoi la tarmurile de nord ale Mediteranei, cu o scurta oprire in Italia. Poate fi intalnita, de asemenea, si in Madagascar.

Un anumit Dr. Ishay a observat tensiune si curent electric la aceste insecte. Nu numai cuticulele exoscheletului viespei, dar si matasea care inconjoara cristalidele si chiar peretii viesparului sunt conductoare de energie. Insecta orientala are o celebra dunga galbena in jurul abdomenului si, ca multe alte specii de viespi, este activa ziua. Unele specimene zboara mai mult dimineata, insa, in general, viespea devine din ce in ce mai activa pe masura ce ziua trece. Mai exact, in timp ce soarele se misca pe cer. Cu ajutorul benzii galbene, unde se afla mici denivelari iesite in relief, insecta colecteaza energia solara si o converteste in energie.

Viespea orientala are si un pigment specializat, numit xanthopterin, care ajuta in procesul de transformare a energiei solare in energie electrica, pe care o foloseste apoi la sarcinile zilnice. Unele masuratori indica faptul ca metabolismul insectelor depinde de mai mult de lumina solara decat de hrana. Spre deosebire de plante, ele nu ar putea folosi lumina solara pentru a stoca carbohifratii sau pentru a elibera oxigenul. Cu toate acestea, prin prisma faptului ca folosesc lumina solara pentru a genera energie, incredibilele insecte orientale pot fi considerate primele animale fotosintetice.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!