Vaccinarile: cand, de ce si cum

Vaccinarile sunt parte foarte importanta a detinerii unui caine. Cainele dumneavoatra trebuie sa fie vaccinat corespunzator impotriva anumitor boli, la anumite intervale de timp, pentru a-l proteja atat pe el, cat si alte animale cu care ar putea intra in contact.

Atunci cand va cumparati un catel, cel mai probabil, medicul veterinar va va recomanda o serie de trei seturi de vaccinari. Acestea se fac, in general, la intervale de patru saptamani, incepand cu varsta de opt saptamani. Primul vaccin care trebuie facut, este, de obicei, cel pentru rapciuga. Setul este o combinatie de vaccinuri care va va proteja cainele de rapciuga, hepatita, gripa, leptospiroza si virusul corona.

  

 

         

1) Rapciuga

Este o boala extrem de contagioasa, cauzata de un virus similar cu cel ce provoaca pojarul la oameni. Poate afecta cainii de toate varstele, dar mai ales cateii nevaccinati. Acest virus ataca sistemul gastrointestinal, sistemul respirator si sistemul nervos. Simptomele acestei boli includ tuse, secretii nazale si ale ochilor, letargie, voma si diaree. In stadii avansate, cainii pot manifesta probleme neurologice precum absenta coordonarii, slabiciune fizica si apatie. Tratamentul include fluide si antibiotice, dar prognoza este favorabila in circa jumatate din cazuri, in cealalta jumatate, aceasta boala fiind fatala.

 

2) Hepatita

Aceasta boala afecteaza ficatul, pancreasul, rinichii si peretii vaselor de sange. Cauzeaza febra, dureri abdominale, diaree si letargie. Tratamentul include administrarea de fluide si de antibiotice, dar, in cazurile severe, poate fi necesara o transfuzie de sange. Severitatea acestei boli variaza de la un caine la altul, dar cateii mici, in general, mor din cauza hepatitei.

  

 

         

 

3) Gripa

Gripa este cauzata de un virus si este destul de blanda comparativ cu alte boli infectioase. Simptomele includ stranutul, secretii ale ochilor si nasului si tusea. Tratamentul variaza, dar, in ce multe cazuri, nu este necesar nici un tratament.

 

4) Leptospiroza

Leptospiroza este transmisibila prin contactul cu apa contaminata cu urina infectata. Aceasta boala afecteaza tractul urinar, rinichii si ficatul. Simptomele includ voma, letargia si durerea abdominala. In stadiile avansate ale bolii, cainii pot fi foarte deshidratati, band foarte multa apa si pot avea o temperatura scazuta. Tratamentul include terapia cu fluide si antibiotice. Retineti ca unii caini sunt alergici la vaccinul leptospirozic. Adesea, componenta leptosirozica nu face parte din vaccinurile catelului dumneavoastra si va fi administrat anual, incepand cu al doilea an de viata al catelului.

 

5) Virusul corona

Acest virus cauzeaza inflamatii ale intestinelor si diaree. Aceasta boala afecta cel mai des cateii. Simptomele includ apetitul scazut, diaree galbena sau portocalie, letargie si febra. Tratamentul include administratrea de fluide si antibiotice. De obicei, prognoza este buna.

  

 

     

La cea de-a doua vizita la medicul veterinar (sau la varsta de 12 saptamani), daca planuiti sa sa va duceti catelul la dresaj sau sa il duceti in preajma altor caini, este bine sa il vaccinati pentru Bordetella Bronchiseptica. Aceasta boala este incredibil de infectioasa si se transmite, de obicei, in zone in care multi caini stau impreuna, precum facilitatile de masa, centrele de ingrijire a cainilor si parcuri. Daca cainele dumneavoastra este infectat, veti observa o tuse uscata. Cainii infectati sunt tratati, de obicei, cu antibiotice. Nu uitati insa ca nici un vaccin nu este 100% eficient, deci riscul nu este niciodata eliminat complet. Vaccinul poate fi atat intranazal cat si injectabil. Cel intranazal este picurat in fosele nazale ale catelului. Cainele va avea, cel mai probabil, nevoie de un intaritor pentru vaccinul contra Bordetella Bronchiseptica la varsta de 16 saptamani si anula dupa acest vaccin.

 

La varsta de 16 saptamani, cainele poate fi vaccinat anti-rabic. Turbarea este transmisa la caini prin saliva – cel ma adesea sub forma unei muscaturi de la un animal infectat. Turbarea afecteaza toate animalale cu sange cald, dar este intalnita cel mai des la lilieci, sconcsi si ratoni. Turbarea este, intotdeauna, fatala. In foate multe state, vaccinul anti-rabic este obligatoriu prin lege. Discutati cu medicul veterinar despre cat de des este necesara si recomandata imunizarea. Daca cainele dumneavoastra este infectat cu virusul rabic, pentru inceput veti observa modificati comportamentale. Aceastea pot fi accompaniate de febra, voma si diaree. Cea mai bun arma impotriva turbarii este sa va imunizati cainele corespunzator.

 

Prin vaccinarea corespunzatoare a cainelui dumneavoastra, ii asigurati atat lu sanatatea, cat si pe a celolrlalti oameni si animale.

  
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!