O rutină de control a ajuns să scoată la iveală o realitate greu de imaginat într-un restaurant cu renume din centrul orașului Madrid. Inspectorii de la Protecția Consumatorului au rămas stupefiați în urma unei verificări de rutină: în locul sofisticatei rațe prăjite, clienții erau serviți, de fapt, cu carne de… porumbel. Un restaurant din Madrid servea carne de porumbei pe post de rață prăjită Totul a ieșit la iveală în urma unei sesizări anonime, care acuza restaurantul că ar folosi „ingrediente suspecte” în preparatele sale. Inspectorii au recoltat probe din mai multe feluri de mâncare, dar suspiciunile s-au confirmat abia în laborator. ADN-ul identificat în așa-zisa rață prăjită aparținea păsărilor urbane, porumbeii. Cum erau păcăliți clienții Clienții obișnuiți ai localului, care se mândrea cu preparate “fine dining cu specific asiatic”, au fost șocați la aflarea veștii. „Am mâncat de zeci de ori acolo. Carnea avea un gust mai intens, dar am crezut că e de la condimentele asiatice. Nu m-aș fi gândit niciodată că e vorba de porumbel!”, a declarat o clientă fidelă, vizibil revoltată. Reprezentanții restaurantului au refuzat să ofere un punct de vedere oficial, însă surse apropiate anchetei spun că păsările erau capturate din zonele centrale ale orașului, iar unele ar fi provenit chiar din piețe improvizate. Metoda de preparare masca complet diferențele de gust și textură dintre rață și porumbel, făcând imposibilă depistarea fraudei de către consumatorul obișnuit. Citește și: Comportamente „obraznice” ale pisicilor care nu ar trebui descurajate Nereguli mari descoperite și-n bucatărie În spatele ușilor închise ale bucătăriei, agenții au descoperit opt congelatoare pline până la refuz cu aproximativ trei tone de carne și pește. Nimic nu era etichetat, nici urmă de informații privind proveniența produselor, data de expirare sau vreo formă de trasabilitate. Mai grav, niciunul dintre congelatoare nu era echipat cu termometre funcționale, ceea ce făcea imposibilă verificarea temperaturii de păstrare a alimentelor. Descoperirile nu s-au oprit aici! În camera destinată deșeurilor, inspectorii au identificat un recipient de plastic deschis, care conținea 100 de litri de grăsime, depozitată în condiții total improprii. Alături, o vitrină frigorifică plină cu scoici, midii și castraveți de mare – ultima fiind o specie marină protejată, a cărei capturare, comercializare și consum sunt strict interzise prin lege, din cauza statutului de faună vulnerabilă. Porumbeii erau culeși de pe stradă În bucătărie, lucrurile au căpătat un aer de grotesc: doi porumbei curățați de pene, rațe, recipiente suspecte cu aditivi și coloranți alimentari, dar și pungi misterioase cu plante neidentificate au fost descoperite printre ustensile și echipamente neigienizate. Combinarea acestor elemente ridică suspiciuni serioase în ceea ce privește preparatele servite clienților. Carne de porumbel. Foto: greatbritishchefs.com Localul a fost închis și s-a deschis o anchetă În urma acestor nereguli grave, Serviciile Municipale de Sănătate au dispus închiderea imediată a restaurantului, iar Poliția Municipală a deschis o anchetă penală împotriva administratorului unității. Acesta este cercetat sub suspiciunea de delict împotriva sănătății publice, dar și pentru infracțiuni contra florei și faunei, având în vedere deținerea și expunerea ilegală a unor specii protejate. Citește și: Minune la Grădina Zoologică din Philadelphia: Două țestoase gigant au devenit părinți pentru prima dată, la venerabila vârstă de 100 de ani