Top 10 cele mai toxice medicamente pentru animale

pisicutaTop 10 cele mai toxice medicamente de uz uman pentru animalele de companie

Cainii si pisicile sunt animale foarte curioase, mereu adulmecand ceva cu nasul abil. Cainii, in special, sunt si foarte pofticiosi si nu stau sa se gandeasca de doua ori inainte de a inghiti ceva. Anual mii de cazuri de intoxicari cu medicamente de uz uman  se prezinta la cabinetele veterinare. Poate fi vorba de inghitirea accidentala a unor pastile uitate pe noptiera, distrugerea recipientului de plastic sau de hartie si descoperirea pilulelor sau chiar administrarea de catre stapani a acestor produse farmeceutice extrem de daunatoare animalelor.



In continuare vom prezenta o lista cu cele mai toxice medicamente de uz uman, care intamplator sau nu sunt intalnite in aproape fiecare locuinta. Niciodata nu lasati medicamentele nesupravegheate indiferent de recipientul in care se afla depozitate. De asemenea, nu admnistrati medicamente de uz uman animalelor bolnave. La primele semne de intoxicatie ale animalului sau imediat ce v-ati  dat seama ca a inghitit o pastila, mergeti la medicul veterinar, inainte sa fie prea tarziu.



1. Anti-inflamatoare nesteroidiene: printre care se afla ibuprofen, diclofenac sau naproxen. Sunt medicamente antialgice, folosite la scara larga, pe care le putem regasi in orice casa. Chiar si o singura pastila poate da animalului ulcer gastric si intestinal. Unele substante pot duce pana la insuficienta renala sau hepatica.



2. Acetaminofen: regasit in bine-cunoscutul paracetamol, este un alt antialgic si antipiretic nelipsit din sertarul cu medicamente. La pisici, acetaminofenul avariaza globulele rosii impiedicand transportul oxigenului, rezultand o anemie severa. La caini, duce la insuficienta hepatica si anemie, ca si in cazul pisicilor.



3. Antidepresivele: chiar daca in anumite circumstante medicul veterinar recomanda sedarea animalului cu astfel de medicamente, dozajul incorect poate da probleme grave de sanatate. Nu administrati anxiolitice animalelor decat sub indrumarea medicului veterinar. Antidepresivele pot da voma si o conditie numita sindrom serotoninic. Acesta se caracterizeaza prin circulatie si ritm cardiac marite, febra, dezorientare, convulsii si vocalizari.



4. Metilfenidat: substanta activa gasita in medicatia impotriva ADHD la copii. Desi ii ajuta foarte mult pe cei mici, aceste medicamente sunt extrem de toxice pentru animale. Chiar si cea mai mica doza poate da convulsii, aritmii cardiace, hipertensiune arteriala, febra. Responsabilizati-i pe cei mici vizavi de pericolul care il reprezinta aceste medicamente pentru animalele lor iubite.



5. Fluorouracil:  folosit in tratamentul anti-cancer pentru tumorile superficiale ale pielii. Se administreaza topic, cu ajutorul unei bulete de vata. De cele mai multe ori buleta impregnata cu medicamente este principala cauza a intoxicarii. Efectele sunt devastatoare pentru animal: voma si convulsii severe, stop cardiac. Acest medicamente ucide animalul foarte rapid.



6. Anti-diabeticele: cele din clasa sulfonilureicelor, sunt frecvent prescrise bolnavilor de diabet. La animal produc scaderi bruste ale glicemiei avand ca urmari: dezorientare, lipsa coordonarii si convulsii.



7. Benzodiazepinele sau pastilele pentru somn: la om au efect sedativ, de calmare. La animal au efect opus: agitatie, necoordonare, respiratie incetinita. La pisici, unele medicamente produc insuficienta hepatica.



8. Beta-blocante: prescrise bolnavilor cardiaci, pentru reglarea hipertensiunii arteriale.  La animale produc o scadere grava a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, punand viata in pericol.


9. Pseudoefedrina: este un degongestionant nazal si sinusal des intalnit in solutiile nazale. Actioneaza ca un stimulant pentru caini si pisici. Provoaca hiperactivitate, ritm cardiac si tensiune marita, ridica temperatura corporala.



10. Derivati ai vitaminei D: cum ar fi calcitriolul sau calcipotriena, sunt folosite ca si substituenti de vitamina D sau in tratamentul psoriazisului. Produc cresteri insemnate ale calciului din sange la animale. Semnele clinice sunt: voma, lipsa apetitului, urinari dese si sete in urmatoarele 12-24 de ore, din cauza cedarii rinichilor.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!