Top 10: cele mai rare animale din lume

rinocer JavanVanate, vandute ca marfa de contrabanda, private de habitatul natural sau abandonate, aceste animale prezinta sanse minime de a repopula planeta si de a-si perpetua speciile. Studiile recent efectuate arata ca exista cel putin 35 de animale diferite, a caror populatie nu depaseste numarul de 1000 de exemplare. In continuare ne vom referi la cele mai rare dintre acestea, atat de rare incat exista pericolul de a disparea definitiv de pe suprafata pamantului.
    
1. Broasca testoasa din insula Pinta – una dintre cele cateva specii de testoase Galapagos, aceasta este considerata a fi cel mai rar animal din lume, la momentul actual din intreaga specie nemaiexistand decat un singur exemplar. Singuraticul George, asa cum a fost botezat, este unicul supravietuitor al speciei de broaste testoase din insula Pinta si a devenit un simbol al fragilitatii regiunii Galapagos si al luptei pentru conservarea speciilor de animale. Nu se stie exact ce varsta are, insa specialistii sunt de parere ca a depasit o suta de ani. Anul trecut, George s-a imperecheat cu doua testoase Hispanola (rude apropiate ale testoaselor Pinta) insa niciunul dintre ouale depuse nu a eclozat. Anul acesta cursa pentru supravietuire continua.
    
2. Delfinul Baiji – cu un numar mai mic de zece exemplare, aceasta este urmatorul pe lista celor mai rare animale. Victima a cresterii econimice din China, nevoit sa concureze pentru hrana cu oamenii, delfinul Baiji a disparut treptat, printr-un proces de industrializare care a inceput in urma cu 50 de ani. Acum o suta de ani existau peste 5000 de exemplare in apele faimosului fluviu Yangtze. In 1997, insa, o expeditie de biologi si ecologisti n-a mai reperat decat 13 exemplare, iar in ultimii doi ani, conform afirmatiei unui expert al Societatii de Zoologie din Londra, n-a mai fost vazut nici un Baiji. Stirea este confirmata si de alte surse: potrivit BBC News delfinul s-ar putea sa fi disparut complet din apele fluviului Yangtze.
    
3. Marmota din Insula Vancouver – intalnita numai in regiunile montane din Insula Vancouver se afla pe “lista rosie” incepand din mai 2000. In anul 2001 populatia de marmote ajunsese la un numar de 75 de exemplare, dintre care numai 25 mai traiau in salbaticie. Autoritatile canadiene s-au preocupat de aceasta problema inca din anul 1988, cand au demarat un program de protectie si recuperare a marmotelor Vancouver, ajungand pana in anul 2007 la un numar de 162 de indivizi si 60 de pui nascuti si crescuti in captivitate.
    
4. Liliacul cu coada din Insulele Seychelles  – traieste in centrul insulei, la nord de Madagascar. La momentul actual se pare ca au mai ramas mai putin de 100 de exemplare din aceasta specie, desi in trecut, populatia de lilieci era foarte bine reprezentata; declinul a inceput abia de la mijlocul secolului al XX-lea. Specialistii sunt insa de parere ca un numar minim de 500 de exemplare ar fi suficient pentru ca procesul de repopulare sa aiba succes.
    
5. Rinocerul Javan – acest animal rar este reprezentat de mai putin de 60 de exemplare, distribuite in doua regiuni distincte din Indonesia si din Vietnam. Principala cauza a disparitiei lui a constituit-o vanatoarea, animalul fiind cautat indeosebi pentru cornii sai, care se pare ca au proprietati terapeutice si sunt folositi in medicina. O alta cauza a decimarii numarului de rinoceri a fost intensificarea proceselor agricole din aceste regiuni.

(Va urma!)

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!