Taierea cozii si cuparea urechilor – necesitate sau moft?!

caini fara urechi

De secole cainii din anumite rase au fost supusi operatiilor chirurgicale de cupare a urechilor si taiere a cozii in scop estetic.  Si in zilele noastre multi caini de show si nu numai trec prin astfel de interventii dureroase pentru a respecta cat mai mult standardul original al rasei. In continuare, multi crescatori opteaza pentru aspectul fizic traditional (amputat) deoarece considera ca in acest fel personalitatea si infatisarea cainelui este mai bine exprimata.  In schimb, iubitorii de animale dezaproba astfel de interventii chirurgicale pe motiv ca sunt inumane si produc suferinta animalului, mai ales ca nu ofera niciun beneficiu cainelui in sine.

Taierea cozii

Numita si codotomie, reprezinta amputarea cozii la mai putin de o treime din lungime (sau la lungimea stipulata in standardul rasei). Este frecvent practicata la rase precum: Doberman, Rottweiler, Pinscher pitic, Boxer, Schnauzer, terieri, Corgi etc. Coada este sectionata in prima saptamana de viata a puiului, fara anestezie, pe motivul ca acum inervatia nu este pe deplin definitivata, iar segmentul este preponderent cartilagionos, deci, se presupune, nu ar produce durere catelusului. In realitate, nu se stie exact ce simte puiul, insa scancetele si urletele unor pui confirma faptul ca ei simt ceva. Daca nu se efectueaza la aceasta varsta frageda, codotomia va putea fi efectuata doar la 3-5 luni cand cainele poate fi supus anesteziei totale.

Cuparea urechilor

Se face la 10-14 saptamani cand cainele poate fi supus anesteziei totale. Trebuie facuta de un veterinar avizat sau de catre un binecunoscator al standardului rasei pentru a taia corect urechile. Dupa interventie, puiul trebuie sa poarte atele si bandaje la urechi pentru a le sustine in pozitia corecta, erecta. Nu toate operatiile sunt un succes, una sau ambele urechi cazand dupa indepartarea bandajelor. Catelul va primi antibiotice si analgezice, intrucat durerile si riscul de infectie nu sunt de neglijat. Aceasta interventie chirurgicala, strict in scop estetic, se practica la: Doberman, Pinscher pitic, Boxer, Dog german, Amstaff, Pitt-bull, Schnauzer, Cane Corso si multe alte rase.

Argumente PRO

La origine, coada si urechile unor rase de vanatoare erau amputate pentru a preveni accidentarile atunci cand cainii erau pe teren greu accesibil si nu numai. Pentru a nu afecta vanatoarea din cauza ranirilor, aceste segmente corporale vulnerabile erau eliminate.  Aceasta teorie nu sta in picioare intru-totul deoarece nu se practica la toti cainii de vanatoare: se practica la pointeri si spanieli, dar lipsea la retrieveri,  care actionau pe acelasi teren in acelasi mod.

La multe rase, cuparea urechilor si taierea cozilor au fost indoctrinate din cauza subiectivitatii autorilor, care considerau ca astfel cainii sunt mai expresivi. Pe acelasi principiu merg si astazi unii crescatori si stapani de caini din rasele vizate. In concluzie, principiul estetic este singurul care sustine aceste practici.

Argumente CONTRA

Cruzime si suferinta sunt etichetele cu care catalogheaza iubitorii de animale aceste interventii chirurgicale. Si nu se inseala prea mult. Ambele operatii, in special cele cu anestezie totala, prezinta numeroase riscuri cum ar fi: complicatii la anestezie, hemoragii masive, infectii, dureri etc. In saptamanile ce succed cuparea urechilor, puiul va resimti dureri puternice si va si aspru incomodat de bandajele si atelele aplicate pentru a sustine urechile erecte.  Trauma aceasta survenita la o varsta atat de frageda poate afecta caracterul cainelui pentru totdeauna.

Cuparea urechilor si taierea cozii nu au nicio relevanta medicala. Pretextul conform caruia urechile cupate sunt mai putin predispuse infectiilor auriculare nu a putut fi demonstrat stiintific. Leziunilela nivelul cozii sau fracturile nu sunt mai frecvente la rasele la care se recomanda codotomia fata de celelalte.

Cainii sunt privati de segmente ale corpului care au un rol important in limbajul corporal, dar si in echilibru sau inot. Coada unui caini poate exprima o sumedenie de emotii, usor de citit in acest fel.

Maltratarea in scop pur estetic si subiectiv a stapanului nu ar trebui permisa. Cainii nu sunt niste accesorii fashion, pe care sa ii modelam dupa bunul nostru plac. Stapanii cu idei preconcepute conforma carora cainele arata mai agresiv daca are urechile erecte ar trebui sa ia considerare mai intai suferinta cainelui si bunastarea acestuia.

Legislativ

caineIn majoritatea tarilor europene codotomia si cuparea urechilor sunt interzise, iar  acesti caini nu sunt acceptati in expozitii. Aceeasi atitudine este adoptata si de tari precum Noua Zeelanda si Australia.  In Romania, legea interzice aceste practici pe motiv ca sunt crude si sunt catalogate ca si maltratare a animalelor. Stapanii si veterinari care se fac partasi la acestea pot primi amenda sau pot si condamnati la inchisoare. Veterinarul care a efectuat una dintre aceste  interventii isi poate pierde dreptul de libera practica. Din nefericire, putin cunosc acest aspect legislativ, iar cuparea urechilor si taierea cozii se practica uzual in cabinetele veterinare. AChR (Asocitia Chinologica Romana) accepta in expozitiile sale exemplare cu urechile si coada amputate.

In SUA, AKC (American Kennel Club) este de acord cu aceste interventii.

In momentul in care contactati un crescator, adept al amputarilor, ii puteti solicita ca puiutul pe care vi-l rezerva sa ramana natural. Trendul pe care se merge acum este anti- cupare si codotomie, iar in viitor nu vom mai avea caini retusati.

Surse foto: 1

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!