Sterilizarea/castrarea dihorilor de companie

Adesea, dihorii pe care ii luam din pet-shop sau de la un crescator serios sunt deja sterilizati, respectiv castrati. Aceasta interventie chirurgicala se face de la o varsta frageda, pentru a preintampina unele probleme de sanatate.

Fara indoiala, puii de dihor sunt extrem de dragalasi si orice stapan de dihor se gandeste la un moment dat sa ii obtina de la animalul lui. Insa reproducerea dihorilor necesita cunostinte temeinice, rabdare si multa munca, dar si  costuri financiare ridicate, care poate nu vor fi amortizate de vanzarea puilor. Mama sau puii pot avea probleme la nastere, iar la noi in tara sunt putini veterinari priceputi in acest domeniu.

De ce sa sterilizati femele de dihor?

Dihoritele intra in calduri devreme, incepand cu 4-6 luni (de regula, in prima primavara dupa ce s-au nascut). Odata intrata in calduri, acestea nu se vor termina pana cand femela nu se imperecheaza, primeste o injectie cu hormoni sau isi pierde viata. Da, pentru femelele de dihor caldurile prelungite sunt o condamnare la moarte.

Dihorii prezinta oluatie indusa, adica procesul de imperechere este cel care induce eliberarea de ovule, in lipsa lui caldurile vor continua.

 

Pe durata caldurilor, vulva femelei se tumefiaza si se inroseste. Pot aparea hemoragii. Scade apetitul, cade parul si doarme mai putin. Ea este si mai usor iritabila in perioada asta. Secretia indelungata de estrogen are efecte mult mai devastatoare decat cele amintite: ataca maduva osoasa si impiedica producerea de glubule rosii, ceea ce duce la anemie aplastica. Aceasta fiind cauza principala de deces la dihoritele nesterilizate. Daca o femela a fost in calduri de mai bine de 3-4 saptamani, un set de analize de sange este obligatoriu inainte de a efectua vreo operatie.

Dihoritele se sterilizeaza inainte de a intra in calduri. Daca nu ati putut surprinde aceste momente de imaturitate sexuala, sterilizarea se poate efectua si in calduri, cu conditia ca femela sa fii primit o injectie cu hormoni care sa ii puna capat acestui ciclu.

Interventia chirurgicala este relativ simpla si se face sub anestezie generala. Sunt inlaturate ovarele si uterul.

De ce ar trebui castrati masculii?

Masculii intra in rut cam in aceleasi perioade ale anului. Un mascul necastrat da dovada de multa agresivitate, directionata mai ales impotriva altor masculi, dar uneori si a stapanului. Castrarea de timpuriu (6 luni) scade cu pana la 90% pornirile agresive.

Pierd cam 40% din greutate, devin anxiosi si stresati. Masculii «in calduri» secreta niste substante uleioase si mucoase, care imbacsesc si coloreaza in galben blana. Nu este deloc placut sa atingi blana unui astfel de mascul.

 

Iar cel mai greu de suportat este mirosul. In perioada rutului se intensifica si devin pregnant in locuinta. Castrarea reuseste sa elimine aceasta neplacere.

La masculi operatia de castrarare este si mai simpla decat la femele, iar pacientul se intoarce acasa in aceeasi zi.

Masculii castrati pot fi tinuti in casa/cusca cu alti dihori fara a mai aparea probleme.

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!