Soparla egipteana cu coada spinoasa (Uromastyx aegyptia)

soparla egipteanaCea mai mare reprezentanta a genului ei (Uromastyx), soparla egipteana Uromastyx aegyptia este usor de recunoscut dupa coada sa relativ scurta, greoaie si spinoasa, dupa care i s-a dat si numele. Corpul este mare si mai degraba lat decat lung, capul voluminos si membrele puternice. La fel ca ceilalti reprezentanti ai familiei Agamidae, este capabila sa-si schimbe culoarea, cu ajutorul temperaturii corpului, transformandu-se din neagra in alba sau galbena, pe masura ce se incalzeste. Puii de soparla sunt gri deschis-brun si au spatele brazdat de pete si dungi, care ii diferentiaza de puii din specia  indeaproape inrudita cu soparla egipteana cu coada spinoasa – Uromastyx leptieni, care sunt in intregime gri. Adultii sunt mai usor de confundat, singurele diferente intre cele doua specii fiind acelea ca soparla Leptian are pielea mai groasa si partile laterale ale corpului mai dezvoltate.

Specia Uromastyx aegyptia ocupa regiunile desertice din Sudan si Egipt, pana in Penisula Arabica, trecand prin Israel, Iordan, Siria, Irac si Iran. Subspeciia Uromastyx aegyptia microlepis traieste si in Emiratele Arabe Unite si in Oman. Soparla egipteana cu coada spinoasa traieste, de regula, in zonele de desert si in zonele aride, unde poate fi intalnita pe suprafetele acoperite cu pietris, roci sau nisip. Aici isi construieste adaposturi subterane, lungi de 10 m., la o adancime de 1,8 m.

De regula, traieste in grupuri formate din cativa indivizi si ocupa teritorii intinse. Culcusurile adanci, care sunt utilizate mai multi ani consecutiv, servesc drept adaposturi impotriva pradatorilor, fiind totodata locurile ideale care protejeaza animalul de conditiile extreme din desert. Tot aici soparla egipteana hiberneaza in lunile de iarna. Este activa in timpul zilei. Indivizii se tolenesc la intrarea in vizuina pentru a se incalzi inainte de a porni in cautarea hranei, formata din frunze, fructe, seminte, flori sau muguri.

Imperecherea are loc, de regula, in luna mai, iar masculul trebuie sa execute un complex ritual pentru a obtine “bunavointa” femelei. Dupa imperechere, femela depune in vizuina adanca intre 10 si 40 de oua, in lunile mai sau iunie. Acestea eclozeaza la sfarsitul lunii august. Puii sunt foarte vulnerabili, foarte multi dintre ei fiind ucisi in primul an de viata de pradatori, precum: pasarile, serpii sau alte soparle. Cel care supravietuiesc ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 4-6 ani si pot trai pana la 33 de ani sau chiar mai mult.

Principala amenintare la adresa acestei specii o reprezinta omul, care captureaza soparlele din salbaticie pentru a le folosi in diverse scopuri: mancare, medicina traditionala, comertul international cu animale de companie. Chiar si in cazul in care vanatoarea este interzisa, braconajul reprezinta o problema, conducand la declinul populatiei. Distrugerea habitatului natural ca urmare a dezvoltarii agriculturii, dezvoltarea urbana si pregatirea militara reprezinta, de asemene, amenintari la adresa soparlei Uromastyx aegyptia.

Specia este in prezent protejata de vanatoare in unele zone si este mentionata in Anexa II a Conventiei privind comertul international cu specii pe cale de disparitie (CITES).

Foto: wikimedia.org

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!