Singapura

Clasificarea rasei: pisici cu parul scurt

Tara de origine: Singapore

Speranta de viata: 9-15 ani.

Descriere fizica generala:

Desi se aseamana destul de mult cu Abyssinaina, Singapura este o pisica de talie mult mai mica. Capul este rotund, prezentand un usor stop amplasat putin mai jos de nivelul ochilor. Nasul este lat, moderat de scurt si se termina cu un varf bont. Pe nas trebuie sa existe semne puternice de pigmentare cu o culoare inchisa. Urechile par prea mari pentru statura sa, late si bine desfacute la baza, cu pavilion adanc. Ochii sunt mari, amplasati la o distanta nu mai mare de lungimea unui ochi, larg deschisi. Atunci cand sunt inchisi, partial sau total, deseneaza linii oblice. Este de dorit prezenta unui contur de culoare inchisa in jurul ochilor. Pot fi de culoare verde, galbena sau chihlimbarie, insa nu se poate anticipa ce culoare vor avea ochii pisoiului cand acesta va atinge maturitatea. Pe frunte are desenat semnul "M", caracteristic pisicilor tigrate. Coada este de lungime medie, labele sunt extrem de mici, iar corpul de talie mica are lungime moderata, dar este foarte musculos. O pisica Singapura se dezvolta foarte lent si nu atinge dimensiunile corporale definitive decat dupa varsta de 15 pana la 24 de luni. Nu exista o prea mare diferenta intre aspectul fizic al masculilor si cel al femelelor.

Greutate: 2-4 kg.

Hranire: este o pisica mica de statura, dar foarte activa. De aceea necesita circa 70 kcal/kg/zi.

Sanatate:

Pisicile din rasa Singapura nu au probleme de sanatate specifice rasei, dar necesita vaccinare regulata si deparazitare interna, ca si celelalte pisici. O data ce pisica atinge varsta de opt ani, este recomandat un control anual efectuat de medicul veterinar, incluzand curatarea dintilor si analize ale sangelui pentru verficarea bunei functionari a rinichilor si ficatului, afectiuni la care aceste pisici sunt mai predispuse decat alte rase.

Energie: ridicata

Compatibilitate cu alte pisici: ridicata

Compatibilitate cu alte animale: ridicata

Compatibilitate cu copiii: ridicata

Caracter si temperament:

Prietenoasa Singapura este o pisica care iubeste foarte mult oamenii, cersid, la propriu, atentie. Le place sa se uite impreuna cu stapanul la televizor, stand in poala sau pe umarul acestuia. Singapurelor le place sa priveasca lume de undeva de sus, de aceea mai tot timpul stau coctate pe mobila. Nu la place frigul si umezeala, fiind pisici potrivite pentru interior. Sunt predipuse sa faca stricaiuni, datorita apetitului exagerat pentru joaca. Vocea ei este calda, delicata si exprima de regula aprecierea deosebita a felinei fata de compania stapanilor ei. Atenta la amanunte, Singapura reuseste sa identifice foarte repede obiceiurile sau pasiunile persoanelor alaturi de care isi duce viata, mai mult chiar, se amuza pe seama lor imitandu-le. Miscarea pe care pisica o efectueaza in timp ce se joaca o ajuta la dezvoltarea fizica. Un mare avantaj al rasei este acela ca masculii aflati in perioada de imperechere nu-si marcheaza teritoriul nici in casa, nici in jurul acesteia. Alt mare avantaj este acela ca, desi Singapura este o pisica vivace, ea nu este absolut deloc zgomotoasa. Astfel, in perioada de calduri, femela nu "urla" precum surata ei asiatica, ci, mai curand, murmura, permitand proprietarului sa doarma linistit noaptea. "Vocabularul" acestei pisici se bazeaza mai mult pe gesturi si mai putin pe actiuni, ea exprimandu-se prin intermediul privirilor sau al miscarii labelor. Uneori isi loveste usor stapanul, in semn de mangaiere, ba chiar il musca delicat, ceea ce nu intotdeuna este nedureros.

Ingrijire:

Blana Singapurei nu neceista o ingrijire deosebita, dar pisicile apreciaza o periere usoara din cand in cand. Este indicata perierea regulata, dar nu la intervale de timp prea dese, si imbaierea de cel putin 2 ori pe luna. Mangaierea delicata a parului cu o piele de caprioara are darul de a conferi blanii un aspect lucios si matasos, ajutand totodata la mentinerea sanatatii pielii si firelor. Ochii foarte mari ai Singapurei au tendinta de a lacrima, motiv pentru care trebuie curatati zilnic de impuritatI, cu ajutorul produselor speciale. Urechile, care sunt de asemenea foarte mari si atrag cantitati insemnate de praf, trebuie curatate cu delicatete, cel putin o data pe saptamana. Rasa nu cunoaste varietati coloristice, pisicile Singapura avand blana de o singura culoare: sepia aguti. De fapt, este vorba despre o nuanta intensa de brun, pe un fond de culoarea fildesului. Fiecare fir de par al blanii prezinta cel putin doua benzi de culoare brun-sepia, separate de benzi coloristice de culoare deschisa; varful firului de par este de culoare inchisa, in timp ce baza lui este deschisa. Blana de pe bot, piept, stomac si partea ventrala a membrelor nu prezinta benzi aguti, ci este colorata intr-o singura culoare – alb-crem, precum fildesul.

Istoric:

Dupa cum sugereaza si numele, Singapura este originara din Singapore, loc in care, stramosii acestei rase aveau reputatia de pisici "de canal", ducandu-si viata mai ales prin canale. Singapura este, in mod oficial, cea mai mica rasa de pisici din lume, chiar daca unii masculi pot ajunge si la marimea unei Burmaneze. Se crede ca pisicile Singapura exista de circa trei sute de ani si sunt descendentele unor pisici aduse din toata lumea in Singapore, care au fost incrucisate cu rase locale. Singapura moderna isi trage originile din patru pisici aduse in SUA din Singapore in 1975, de Tommy Meadow. La acea vreme, foarte multi au crezut ca aceste pisici sunt rezultatul unei incrucisari intre o Abyssiniana si o Burmaneza. Prima asociatie felina care a recunoscut Singapura a fost TICA (The International Cat Association, din S.U.A.), in anul 1984, urmata apoi de catre CFA (Cat Fancier Association), care a inscris primele exemplare in propria carte de origine, dar a acceptat aceste pisici in clasa Campion abia in anul 1988.

In Europa, primele exemplare au fost aduse de catre o crescatoare din Franta, Madame Leotard. In Marea Britanie, rasa a ajund in 1989. Cu toate ca este destul de raspandita in S.U.A., Singapura este foarte rara in Europa. F.I.Fe nu a recunoscut inca rasa.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!