Si animalele pot beneficia de tratamente naturiste

Unele medicamente contin principii active care au un gust amar, ce se percepe in dilutii extrem de mari, fara a avea insa o actiune generala asupra organismului. Se deosebesc de alcaloizi si prin faptul ca nu contin azot in structura lor. In plante ele se pot gasi sub forma de glicozide. Aceste substante amare imbunatatesc activitatea secreto-motorie gastrica, pe cale reflexa, in urma excitarii terminatiilor gustative din gura si in urma imbunatatirii apetitului. Cu cat actiunea substantelor amare asupra terminatiilor gfustative din gura este mai durabila, cu atat mai prelungit este si efectul lor favorabil, mai ales in cazul tulburarilor digestive cronice caracterizate prin diminuarea functiilor secretomotorii.

In doze terapeutice digestivele amare se pot utiliza un timp mai indelungat fara a prodcue tulburari. Ele se intrebuinteaza la animalele de talie mare sau la cele de talie mijlocie sub forma de pulberi care se adauga in ratia de furaje. La animalele de talie mica, in special la cele de casa, se prefera tincturile sau ceaiurile care se administreaza mai usor. Din grupa substantelor amare care se pot utiliza in medicina veterinara fac parte: radacina de gentiana, radacina de papadie, fierea pamantului, frunzele de trifoi amar si schinelul. Toate acestea sunt produse de natura vegetala, naturala, care nu au efecte secundare in cazul in care se respecta dozele prescrise de medic.

* Radacina de gentiana – Radix Gentianae

Contine o substanta amara, gentiopicrina, care in urma unei pastrari indelungate se transforma in gentiogenina, gentiamarina. Se recolteaza toamna. Se poate intrebuinta radacina ca atare, pulverizata sau sub forma de Extractum spissum gentianae sau Tinctura gentianae.

* Radacina de papadie – Radix Taraxaci

Radacina contine un glicozid amar – taraxacina – si inulina, taninuri, saruri de potasiu. Se recolteaza toamna tarziu. Se pot folosi si frunzele care contin si ele taraxacina; in acest caz planta se recolteaza primavara inainte de inflorire, cand contine mai mult principiu amar.

* Fierea pamantului – Herba Centaurii

Se culege partea aeriana inflorita a plantei Erythraea centaurium, la inceputul infloririi. Contine ca principiu activ centaurina (eritaurina). Substanta are si actiune moderat antifebrila.

* Frunze de trifoi amar – Folii trifolii fibrini

Frunzele contin un glicozid amar, meniantina, care da prin hidroliza meniantol si glucoza.

* Schinelul – Herba cardui benedicti

Contine substanta amara numita cnicina. Se folosesc frunzele ramificatiile laterale si florile, recoltate toate in perioada infloririi. Se poate intrebuinta si extractul fluid.

Publicat la: 20 decembrie 2004

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!