Shiba Inu – cainele monument al Japoniei

Shiba-InuFara exagerari! In
1936, Shiba Inu a fost declarat  monument al Japoniei, cu rol desavarsit
in cultura acestui popor. Shiba Inu este cel mai mic dintre cele 6 rase
nationale ale Japoniei
: Akita ( de talie mare), Kishu, Hokkaido, Shikoku si Kai, care sunt caini de talie medie. Este cea mai veche rasa nipona, cu un caracter primitiv si un fizic impozant, pentru talia lui.

Istoric

Inceputurile acestei rase ne duc departe in trecut, prin secolul III i.C. Acest caine s-a format pentru vanatoarea  de pasari si vanat mic. Pentru ca era curajos si puternic, a fost folosit si la vanatoarea de mistreti si ursi. Shiba Inu sprinten si descurcaret patrundea in desisuri pentru a scoate la lumina vanatul.

Numele rasei este subiectul a cel putin 3 legende. In japoneza shiba semnifica tufis, iar inu inseamna caine. Astfel se crede ca numele cainelui vine de la locurile unde isi facea cel mai bine treaba. Alta legenda spune ca responsabila de acest nume este culoarea blanii (roscat- portocaliu) care se aseamana cu coloritul tufisurilor toamna. Inaltimea redusa, asemanatoare cu a unui arbust/ tufis, pare sa fie alt motiv pentru care a primit acest nume.

Rasa s-a bucurat de mare apreciere in randul japonezilor, de la aparitie pana in zilele noastre. Din pacate, in urma celui de Al Doilea Razboi Mondial, Shiba Inu era pe cale de disparitie. Multe exemplare au murit pe timpul razboiului, iar altele au pierit in anii urmatori de diverse boli provocate de efectele bombelor nucleare.

Chinologi japonezi au reusit sa invie rasa pe baza exemplarelor provenite din zonele rurale, indepartate ale Japonie. Practic in anii `50 a avut loc renasterea acestei rase de caini, asa cum o stim astazi.

Tot in aceasta perioada Shiba Inu a inceput sa cucereasca lumea, fiind adus in Europa si SUA. Abia dupa anii `90 a venit recunoasterea oficiala si adoptarea standardului rasei de catre forurile din domeniu.

Descriere

Shiba Inu este un caine de talie mica spre medie: femelele cantaresc intre 8 si 11 kg si masoara  intre 34 si 39 de cm. masculii sunt mai robusti, cantarind intre 9 si 13 kg si masurand intre 36 si 41 de cm.

Acest caine este de tip spitz, cu aspect vulpoid. Corpul este musculos, echilibrat si compact. Coada este purtata sus si rasucita pe spate. Capul rotunjit, cu stop bine marcat, are botul ascutit. Ochii oblici, negri si patrunzaotri sunt caracteristici sorgintei japoneze. Urechile sunt triunghiulare, purtate sus si in fata, sugerand atentie si interes.

Blana este formata din doua straturi: unul intern moale si dens, si altul extern aspru cu fire mai lungi. Nu degaja mirosul tipic “de caine”. Blana este impermeabila si ba mai mult respinge praful si murdaria, de aceea baiele se fac extrem de rar (de 2 ori pe an).

Nu exista penalizari in ceea ce priveste culorile blanii. Culoarea cea mai cunoscuta este rosul sau roscatul-orange, pe fond alb. Insa se mai pot intalni si: alb, negru, negru cu pete de foc, sare&piper etc. Ochii si nasul sunt de fiecare data negri.
 
Temperament

Shiba Inu nu este un caine pentru oricine. Daca iti doresti un caine lenes, ascultator si cuminte, Shiba Inu nu e deloc o optiune. Acesta este un caine extrem de inteligent, dar si foarte individualist, ceea ce inseamna ca face doar ceea ce doreste el si cand doreste el.

Personalitatea acestui caine este mai apropiata de a pisicilor decat a neamului cainesc. Il poti mangaia doar cand simte el nevoia sa fie mangaiat si niciodata nu va executa ceea ce ii comanzi. De fapt, nu ai voie sa ii comanzi.

Cu toate acestea isi iubeste si isi respecta stapanul peste limite. Loialitatea lui este nemasurata. Adora sa petreaca tot timpul in compania stapanului, chiar daca nu vrea sa arate asta. Lasat singur in spatele curtii inseamna un chin pentru Shiba Inu.

Este un caine energic, mereu in alerta. Simtul proprietatii si instictul de aparare sunt bine reprezentate. Shiba poate fi un bun caine de paza si alerta. Este foarte retinut in privinta strainilor.

Desi de secole bune nu mai este folosit la vanatoare, nu si-a pierdut aceste instincte. La plimbare, niciodata nu lasa cainele liber. Orice animal mic poate deveni o prada, iar Shiba va alerga sa il inhate. Va uita de stapan si va hoinari zile intregi in cautarea prazii. Este un explorator desavarsit si poate sa lipseasca cu zilele de acasa. Curtea in care este tinut trebuie sa fie bine ingradita. Chiar daca e foarte mititel, poate sari destul de sus. Atentie! Intr-o clipita poate fi pe masa, dintr-o singura miscare.


Shiba Inu este un spirit mereu tanar, dornic de aventura. Se misca precum un samurai: precis, rapid si fara efort.

Stapanul ideal pentru Shiba Inu ar trebui sa fie liber in gandire, degajat si relaxat. Sa nu aiba prea mari asteptari d ela caini, pentru ca va deveni frustrat si nervos. Shiba Inu te va asculta doar atunci cand esti impacat cu tine si cu el.

Ii place joaca si debordeaza de energie. Este obligatoriu sa fie scos afara la plimbare zilnic, chiar daca sta in  apartament sau curte.

Se intelege cu copii, doar daca a fost crescut de mic in prezenta acestora. In rest, Shiba nu suporta sa fie inoportunat si atins de cei mici oricand. Este destul de posesiv cu hrana si lucrurile lui. Invatati-i pe cei mici sa ii ofere spatiu cainelui si sa fie atenti cand si cum il abordeaza.

Se intelege cu alti caini, bineinteles daca a fost socializat de pui. Masculi tind sa fie agresivi cu ceilalti masculi. Daca doriti mai multi caini Shiba Inu alegeti o pereche mascul-femela, sau castrati masculii. Cu alte animale mici (inclusiv pisici) nu  se prea inteleg (exista si exceptii).
 
Intretinere

Acest caine este relativ usor de toaletat. Naparleste abundent de doua ori pe an. La acest moment va fi periat zilnic. In restul anului, o periere pe saptamana este suficienta. blana se pastreaza curata de la sine si nici nu miroase. Baia se face doar cand e imperios necesar.

Shiba-InuPoate fi tinut si in apartament, cu conditia sa fie scos la plimbare zilnic. Cel putin o plimbare lunga pe zi este recomandata pentru a elibera energia masiva pe care o are.

Dresaj

Desi este foarte inteligent si ager la minte, Shiba  este unul dintre caini cel mai greu de dresat. Este foarte perspicace in rezolvarea diferitelor probleme, insa doar daca este meticulos motivat. Se recomanda socializarea lui inca de la varste fragede. Puiul va fi pus fata-n fata cu diverse situatii, medii , persoane si animale. Cereti ajutorul unui dresor pentru a modela putin caracterul acestui caine.

Sanatate

Este un caine sanatos in general, fara boli ereditare specifice.

Traieste intre 12 si 16 ani.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!