Sfincsii sau mandrilii

mandril

Aceste primate isi petrec cea mai mare parte a vietii pe sol, dar se hranesc si dorm in copaci. Traiesc in Nigeria, Zair, Camerun, Gabon si Congo si au o lungime de pana la 80 cm si o greutate cuprinsa intre 19 si 54 kg.

Sunt frumos colorati, blana masculilor avand perii lungi si grosi, de culoare cafenie, cu nuante galbui-portocalii. Parul creste de la limita sprancenelor spre crestetul capului. La femele, culorile de pe fata sunt mai sterse, iar regiunea circumanala este rosie; lateral colozitatilor fesiene (ischiale), exista cate o dunga albastra, care spre marginea extrema devina liliachie. Culorile sunt mai intense in perioada reproducerii. Membrele anterioare sunt mai lungi si mai puternice decat cele posterioare, de aceea trunchiul are o pozitie oblica anteroposterioara cand se sprijina in ambele perechi de memebre. Membrele anterioare sunt prehensile, cu degetul galben opozabil, ceea ce le ofera o mare putere la apucat si pot strange cu putere.

Traiesc in grupuri alcatuite dintr-un mascul, 2-4 femele si puii lor. Teritoriul unui grup este de 9 km patrati, pe care il apara masculul.

 

Hrana consta in omizi, gandaci, scorpioni, mici vertrebate si numeroase vegetale. Reproducerea are loc tot timpul anului, dar mai cu seama in octombrie-decembrie. Gestatia dureaza 170 de zile, dupa care femelele dau naster unui singur pui. Adaptarea dureaza 6-7 luni, maturitateas exuala fiind atinsa la patru ani de catre femela si la sase ani de catre mascul. Longevitatea sfincsului este de 28-30 ani.

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!