Sfaturi de toamna pentru stapanii de caini

caine toamnaDupa o vara incinsa, cand soarele puternic si canicula te forteaza sa ramai ascuns in casa, toamna vine ca o gura de aer proaspat.  Racoarea placuta, bucuria recoltelor si frumusetea copacilor ruginii ne indeamna sa iesim in natura. Si pentru catei, toamna e sezonul perfect pentru plimbare si explorat. Dar acest anotimp aduce si unele pericole noi pentru companionii nostri blanosi, asa ca va venim in intampinare cu cateva sfaturi utile pentru a trece cat mai usor prin aceasta perioada.

Otrava pentru rozatoare

Odata cu strangerea recoltelor si cu scaderea temperaturilor, soarecii si sobolanii tind sa se adune in preajma locuintelor noastre. Pentru a scapa de aceasta pacoste multe persoane imprastie peste tot otrava pentru rozatoare. Astfel de substante sunt toxice si pentru animalele de companie si nu de putine ori au provocat moartea cainilor sau pisicilor.

In locul otravurilor folositi cat  se poate curse pentru soareci si sobolani care sunt inofensive pentru catei. Daca  e obligatoriu sa puneti otrava, asezati-o in locuri in care animalele nu au acces.

Chiar daca voi nu folositi otrava pentru rozatoare, e posibil ca unii vecini sau autoritatiile locale sa o faca. Asa ca atunci cand iesiti cu cainele afara, fiti atenti ce anume miroase sau gusta. De asemenea nu lasati cainele pe o proprietate straina fara acordul locatarului.

Rechizite

Toamna e si sezonul intoarcerii pe bancile scolii. Insa ghiozdanul celor mici (sau mari) poate contine obiecte care sunt periculoase pentru cateii curiosi. Creioanele colorate, cariocile, markerele, lipiciul sau guma de sters, ca sa nu mai vorbim de pioneze, capse si agrafe de hartie, pot face mult rau cainilor daca sunt inghitite. Iar cum patrupedele noastre ar rontaii orice le pica intre labute, e bine ca locul rechizitelor sa fie tot timpul in ghiozdan si nu imprastiate prin locuinta.

Compost

Gramada de compost din gradina e buna pentru sol, insa poate face rau cainilor. Materia in descompunere poate degaja o serie de toxine si bacterii care ajunse in organismul animalului dau infectii, febra sau alte manifestari nedorite. Izolati acest deseu printr-un gard inalt.

Ciuperci

Toamna e anotimpul ciupercilor, fara indoiala. Chiar daca majoritatea nu sunt toxice pentru oameni sau animale, exista unele specii care pot face mult rau sau chiar ucide cainele.  Evitati sa plimbati cainele in paduri sau locuri unde cresc ciuperci. Daca  observati ca a consumat vreuna periculoasa, mergeti degraba la veterinar (nu uitati sa luati cu voi si o mostra din ciuperca respectiva pentru a stii medicul cu ce are de-a face).

Plante

Frigul de afara va indeamna sa va puneti la adapost toate plantele in ghiveci. Ingramadite in casa, cainele are posibilitatea de a intra mai usor in contact cu ele. Iar unele plante de apartament sunt periculoase pentru animalele de companie. De asemenea, odata cu apropierea sarbatorilor sunteti tentati sa cumparati plante de sezon, iar  multe dintre acestea sunt toxice pentru caini. Consultati o lista cu plantele daunatoare cainilor, iar pe acestea asezati-le intr-un loc unde cainele nu poate ajunge.

Alergii

In acest sezon explodeaza alergiile la praf si mucegai. Daca aveti un caine sensibil, urmariti semnele unei astfel de conditii (scarpinat, lins, stranut, tuse, lacrimare, ochi rosii).

Artrita

Frigul si umezeala determina cresterii ale nivelului de disconfort si durere la animalele afectate de artrita, varstnice sau cele cu probleme articulare. Cereti sfatul medicului veterinar daca aveti un caine cu astfel de afectiuni.

Antigel

Pe masura ce temperaturile se apropie de 0, soferii incep pregatirea masinii pentru iarna si au la indemana antigel sau alte substante anti-inghet. Antigelul in special este periculos pentru caini, intrucat avand gustul dulce, indeamna animalul sa il inghita. 3 linguri de antigel sunt suficiente pentru a ucide un caine de talie medie. Tineti garajul inchis si antigelul intr-un loc ferit.

Frig

Pe masura ce avansam in toamna termometrul indica tot mai putine grade. Cainii de interior fac fata mai greu temperaturilor scazute decat cei care traiesc tot timpul afara. Acum este momentul sa ii cumparati o hainuta usoara care sa il apere de frig si ploaie.

Cainii de curte au nevoie  de un adapost uscat si izolat si apa proaspata mereu la dispozitie.

Corpul face un efort mai mare sa  se incalzeasca, astfel incat consuma mai multe calorii.  Pe durata sezonului rece oferiti cainelui o hrana mai bogata in proteine si grasimi, de buna calitate.

Nu faceti baie cainelui decat daca este imperios necesar, iar in acest caz aveti grija sa fie bine uscat inainte de a iesi afara.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!