Setterul englez

setter englezEste cea mai raspandita dintre cele trei varietati de Setteri (Setterul englez, Setterul irlandez si Setterul Gordon). In privinta originii sale se pare ca ar descinde din vechii caini de vanatoare cu par lung, principalul sau stramos fiind marele Epagneu continental – rasa disparuta astazi. In sec XIX, in cele mai mari crescatorii din Marea Britanie, existau diverse tipuri de Setteri, numiti: Seafield, Featherstone, Lovat, Nawort etc., considerati a proveni din incrucisarea Epagneulilor continentali cu Pointeri si Braci. Cel care a contribuit in mod esential la ameliorarea rasei a fost crescatorul Edward Laverack, ale carui initiative au condus la popularitatea Setterului englez, cainele fiind chiar denumit, uneori si astazi, Setter Laverack. In anul 1877, Llewellin continua ameliorarea rasei, conservandu-i calitatile si producand caini ce incep sa fie exportati in Europa si Statele Unite.

Este un excelent caine de aret, energic, rapid si rezistent, cu nasul fin, reprezentand cel mai valoros dintre Setteri, din acest punct de vedere. Are o conformatie armonioasa, forme puternice, dar nu greoaie si reprezinta un adevarat spectacol atunci cand se afla in actiune. Este, de asemenea, un caine sensibil si intelligent, calm, vessel si usor de dresat, cu un caracter bland si afectuos, ceea ce il face o companie deosebit de placuta.

Capul Setterului englez este lung si uscativ; craniul oval, usor convex si proeminent spre ceafa; stopul bine marcat; trufa voluminoasa, maro sau neagra, in armonie cu coloritul blanii. Ochii ii sunt mari, stralucitori, cat mai inchisi la culoare. Urechile au o lungime medie, sunt asezate jos si spre spate, atarnand in falduri pe langa obraji. Acestea sunt acoperite cu un par lung, fin si matasos. Spatele ii este scurt si drept; salele usor arcuite, late si musculoase; pieptul adanc; umerii oblici, bine dezvoltati si fini; membrele anterioare drepte si foarte puternice; pulmele lungi si jaretii coborati. Coada este fixata la nivelul spatelui, de lungime mijlocie, nedepasind nivelul jaretului. Este purtata in jos, usor arcuita si acoperita cu franjuri lungi de par drept sau usor ondulat. Blana este alcatuita din par fin, matasos, stralucitor, neted sau putin ondulat. In zona urechilor, a pulpelor si in partea posterioara a membrelor acesta formeaza franjuri lungi. Animalul poate fi bicolor, pe fond alb (pete negre, galbene sau cafenii) sau tricolor (negru, alb si roscat).

Adultii au o talie de 65-70 cm. si o greutate medie de 28 kg, masculii fiind putin mai dezvoltati decat femelele.

Photo: greatdogsite.com

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!