Semne că pisica ta e gravidă

Semne că pisica ta e gravidă. Toată lumea iubește pisicuțele drăgălașe… dar când pisica ta este însărcinată, s-ar putea să ai sentimente amestecate. Desigur, ești îngrijorat pentru ea, pentru sănătatea și confortul ei. Și, bineînțeles, ești extrem de entuziasmat, pentru că cine nu iubește o pisicuță? Probabil că deja te gândești la nume pentru viitorii pisicuți.

Semne că pisica ta e gravidă

Dar, în același timp, ești și destul de neliniștit. Dacă nu ești cu adevărat un iubitor fanatic de pisici, cel mai probabil nu vei putea păstra toți puii, așa că deja începi să te gândești cine le-ar putea oferi un cămin bun.

Dar să nu ne grăbim. Există și alte motive pentru care pisica ta te-ar fi convins că este însărcinată. Iar unele dintre acestea pot fi destul de serioase.

Așadar, care sunt semnele la care trebuie să fii atent și ce alte posibilități ar trebui excluse?

Pisica ta ar putea fi gestantă dacă…

Iată o listă de semne care ar putea indica o sarcină la pisici. Dacă observi mai multe dintre aceste simptome, atunci este tot mai probabil că pisica ta așteaptă pui:

  • Se comportă mai ciudat decât de obicei? De exemplu, este brusc mult mai afectuoasă? Se ascunde mai des și evită oamenii sau alte animale de companie?
  • Mănâncă mult și ia în greutate? Iar greutatea acumulată se observă în special printr-o burtă mai mare și umflată?
  • S-au schimbat aspectul mameloanelor? Acestea pot deveni mai proeminente, își pot schimba ușor culoarea sau pot începe să secrete lapte.
  • Pisicile sunt mereu leneșe, dar a ta pare și mai letargică decât de obicei? Nu mai este interesată să se joace așa cum obișnuia?
  • Vomită mai des decât înainte? Unele pisici pot avea „greață de dimineață” din cauza schimbărilor hormonale.
  • Pare că își construiește un cuib? O pisică gestantă va căuta un loc cald și retras și va începe să își aranjeze așternutul mai mult decât de obicei, încercând să-și facă un loc confortabil.

Acestea sunt toate semne bune ale unei posibile sarcini, mai ales dacă apar împreună. S-ar putea să crezi că sarcina este un proces natural, pe care pisicile îl gestionează instinctiv, deci nu ar fi o urgență medicală.

Totuși, ar putea fi și altceva, motiv pentru care este important să consulți un medic veterinar pentru a fi sigur.

Sarcină falsă la pisici

Pisicile pot avea o sarcină falsă, la fel ca și oamenii. Asta înseamnă că pot avea modificări hormonale care determină comportamente de cuibărit, schimbări la nivelul mameloanelor, mărirea abdomenului și chiar producție de lapte. Fără să fie, de fapt, gestante.

Uneori, împerecherea poate declanșa schimbări hormonale care pregătesc corpul pisicii pentru pui, chiar dacă nu a avut loc o concepție. De obicei, acest fenomen este inofensiv și dispare de la sine în 2-3 săptămâni.

Obezitatea la pisici

O pisică poate începe să ia în greutate din mai multe motive. Ca oamenii:

  • Vă plictisiți sau sunteți stresați? Poate ar trebui să încercați un joc activ împreună.
  • Mâncați prea des? Poate că ți se pare nepoliticos să nu împarți gustările cu pisica, dar chiar și mici resturi de mâncare procesată și bogată în calorii pot duce la acumularea kilogramelor în plus.
  • Cum este calitatea hranei? Este nutritivă, satisfăcătoare și sățioasă? Dacă îi oferi pisicii mâncare de calitate slabă, s-ar putea să caute mereu ceva de mâncare pentru a compensa un deficit nutrițional.
  • Hrana este modul vostru de a crea o conexiune? Poate că ești ocupat și distras în mare parte din timp, dar în momentul mesei, pisica îți captează atenția, afecțiunea și laudele. Astfel, este posibil să fi învățat că cerșitul de mâncare este o metodă de a se apropia de tine.

Din fericire, toate aceste lucruri pot fi corectate, iar lucrând la ele, atât tu, cât și pisica ta veți începe să vă simțiți și să arătați mai bine.

Paraziți la pisici

Viermii rotunzi, teniile, viermii inelari, coccidia și giardia sunt paraziți care pot infesta sistemul digestiv al pisicii. Pot cauza gaze, acumulare de lichide, vărsături, un abdomen umflat și alte simptome.

Dacă pisica ta nu este la zi cu vaccinările, acest lucru poate reprezenta o problemă, potrivit a-z-animals.com. Unele dintre aceste infecții pot afecta și oamenii, așa că nu este recomandat să neglijezi această situație.

Condiții medicale

Iată câteva alte condiții medicale care pot fi ușor confundate cu o sarcină la pisică:

  • Efectele secundare ale medicamentelor. Unele medicamente, precum steroizii, pot stimula apetitul pisicii și pot cauza retenție de lichide, ducând la umflarea corpului.
  • Pisica poate reține lichide și poate deveni slabă și letargică din cauza unor probleme cardiace sau renale.
  • O infecție uterină periculoasă numită piometru poate provoca umflături, secreții vaginale, oboseală, sete, vărsături și, uneori, febră. Aceasta apare doar la femelele care nu au fost sterilizate.
  • Pisica ar putea avea tumori abdominale care provoacă umflarea corpului. Nu intra în panică, acestea ar putea fi doar lipome benigne, adică formațiuni adipoase care sunt de obicei inofensive. Totuși, este posibil să fie și tumori canceroase care necesită intervenție chirurgicală.

Cum stabilește medicul veterinar dacă este ceva grav

Pisicile sunt ființe cu trăsături unice. Având în vedere că petreci mult timp cu ea, tu ești cel mai bun expert în ceea ce privește normalitatea comportamentului pisicii tale.

Așadar, medicul veterinar va fi foarte interesat de ce ai observat în legătură cu ea. Cum s-a schimbat corpul ei? Cum se comportă ciudat? Au avut loc schimbări semnificative în mediul ei care ar putea să o streseze?

Veterinarul va avea câteva idei despre ce ar putea fi și va dori probabil să facă teste de laborator, precum analize de sânge, o probă de fecale sau probe de secreții, pentru a exclude paraziți, infecții sau alte condiții medicale.

Uneori, pot fi necesare ecografii sau raze X pentru a face un diagnostic corect. Dacă pisica are probleme serioase, medicul îți va explica ce trebuie să faci pentru a o îngriji și ce schimbări de stil de viață, medicamente sau intervenții chirurgicale ar putea fi necesare.

Citește și: Ce alimente de la oameni pot mânca pisicile

Cum diagnostichează medicul veterinar sarcina

De obicei, durează aproximativ 2 luni de la concepție până când puii de pisică sunt născuți. La aproximativ 3 săptămâni, un veterinar experimentat va putea palpa ușor abdomenul pentru a detecta dacă sunt sau nu pui.

Se poate face o ecografie pentru a confirma sarcina și pentru a estima numărul de pui. Nu sunt întotdeauna ușor de numărat, deoarece se află unul deasupra altuia.

Mai târziu în sarcină, veterinarul poate face o radiografie pentru a obține o estimare mai exactă a numărului. Acesta este un lucru bun de știut,  încât poți confirma că toți puii vor veni pe lume într-un interval rezonabil de timp.

Medicul îți va oferi recomandări despre ce alimentație să îi oferi pisicii-mamă, cum să o faci să se simtă confortabil, când și ce să aștepți când va naște și cum să o îngrijești pe ea și pe noii născuți.

Este o idee bună să programezi controale regulate pentru a te asigura că mama și puii ei sunt sănătoși și se dezvoltă corespunzător.

Citește și: Motive pentru care pisica ta refuză să mănânce. Când e cazul să te îngrijorezi

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!