Mai puternic decat otelul si mai elastic decat cauciucul, firul tesut de paienjeni nu poate fi intrecut in rezistenta la rupere, la capacitatea de intindere si duritate. Firul de paianjen ar fi materialul ideal pentru o gama larga de produse din domeniul medical sau tehnic, fapt care i-a motivat pe oamenii de stiinta sa incerce sa ii descifreze secretele pentru a copia tehnica. Un pas in aceasta directia a fost facuta de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Munchen. Se pare ca responsabila de calitatile nemaipomenite ale firelor de paianjen este interactiunea dintre doua proteine, una rezistenta la apa si cealalta la grasime. Pornind de la aceste date si folosind ingineria genetica, cercetatorii au realizat si ei o panza de paianjen, cu aceleasi calitati. In afara de cele doua proteine, un rol important in procesul de fabricare a panzei de paianjen il are si valoarea pH-ului. foto: panza de paianjen (corbis.com) 14.06.2007 Lavinia Rorich Zooland.ro