Se poate transmite Ebola de la câine la om?

Din moment ce Ebola pare să se extindă încet, dar sigur, majoritatea oamenilor îşi fac griji despre rolul animalelor în transmiterea acestei boli. Altfel spus, se poate transmite Ebola de la câine la om?

În acest moment, nu există nicio dovadă clară că ar exista vreo legătură între animalele de comanie, Ebola şi om. Cu toate acestea, specialiştii recomandă să acordăm o atenţie sporită oricărei dovezi de transmitere.

Conform CDC (Center for Disease and Prevention), aproximativ 75 % dintre bolile infecţioase care afectează oamenii, afectează şi animalele. Acest lucru înseamnă că transmiterea bolilor depinde de specificul infecţiilor, de factori precum existenţa unor transmiţători precum ţânţarii şi de contactul direct cu obiecte contaminate.

Pentru a asigura securitatea naţională, CDC a stabilit trei categorii de boli, în funcşie de gravitate. 5 din 6 boli din categoria cu cel mai ridicat grad de risc se transmit de la animal la om. Febra hemoragică, caracteristică a virusului Ebola, este inclusă în această categorie.  
Cât de fragilă este Ebola în afara corpului?

Virusul Ebola poate fi transmis prin contactul direct cu sânge, secreţii, organe sau alte fluide din corpul unui bolnav.
Doctorii ştiu că virusul Ebola este, într-o oarecare măsură, fragil. Ca şi multe alte virusuri, Ebola nu poate supravieţui mult timp în afara unui ogranism viu. În plus, el poate fi omorât prin expunerea la radiaţii ultraviolete sau cu ajutorul chimicalelor care se găsesc în casă, cum ar fi clorul.

Iniţial, boala a fost descoperită acum 40 de ani şi s-a descoperit că virusul Ebola afectează, în pricipal, oamenii şi alte primate. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, liliceii de fructe sunt gazde naturale pentru virusul Ebola. Alte animale predispuse la infecţii includ antilopele, cimpanzeii, gorilele, maimuţele şi porcii spinoşi. Contactul cu aceste animale bolnave poate duce la transmiterea virusului.

Rezultatele testelor care au examinat efectele virusului Ebola asupra câinilor au arătat o corelaţie pozitivă între câinii infectaţi şi zonele în care este epidemie de Ebola. În cadrul studiului CDC, desfăşurat între 2001 şi 2002 în Gabon, testele de sânge au fost făcute pe câini expuşi puternic la virus – câini care au mâncat animale infectate. Testele au arătat că 32 % dintre animale au fost infectate, din zonele în care existau animale infectate şi oameni. Procentul câinilor testaţi din aceste zone (32 % ) era mai mare decât al câinilor care trăiau în zone în care doar oamenii erau infectaţi, şi nu alte animale (de doar 15 %).

Deşi studiul a demonstrat că, de regulă, câinii pot fi infectaţi, acestea au arătat şi că ei sunt asimptomatici.

În cazul epidemiei actuale, două cazuri în care câini au fost infectaţi cu Ebola au fost tratate diferit: în Spania, câinele pacientei Teresa Romero a fost eutanasiat, în timp ce în Dallas, câinele care a intrat în contact cu pecientul Nina Pham,a  fost ţinut în carantină timp de 21 de zile, după care rezultatele analizelor i-au ieşit negative.

Mai sunt încă destul de descoperit despre virusul Ebola, dar important este să nu lăsăm panica şi isteria să ne conducă la decizii iraţionale, precum eutanasierea nefondată a animalelor.

Sursa: Live Science


 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!