Se împlinesc 41 de ani de la descoperirea australopitecului Lucy, unul dintre cei mai vechi strămoşi bipezi cunoscuţi ai lui Homo sapiens.

Astăzi se împlinesc a de ani de la descoperirea lui "Lucy", nume dat unui grup de oase fosilizate care, la un moment dat, au făcut parte din scheletul unui hominid din specia Australopithecus afarensis, care a locuit în Etiopia cu aproximativ 3,2 milioane de ani în urmă.

Descoperită în 1974, Lucy a fost, potrivit specialiştilor, remarcabil de "completă" – 40% din scheletul său a fost găsit intact, spre deosebire de doar câteva fosile incomplete şi deteriorate care pot fi găsite la un asemenea interval de timp. Imediat după ce a fost dezgropată, a devenit evident că Lucy era una dintre cele mai importante fosile descoperite, având în vedere că cercetătorii au stabilit că aparţinea unei specii necunoscute anterior.

După ce a făcut această descoperire istorică, paleoantropologul Donald Johanson s-a întors în locul unde instalase tabăra, împreună cu echipa sa. Pe drum a ascultat o casetă a celor de la The Beatles, iar prima melodie a fost "Lucy in the Sky with Diamonds" şi, după acest moment, o persoană din echipă a sugerat că fosila descoperită ar trebui să numească "Lucy". "Deodată, ea a devenit o persoană", a declarat Donald Johanson pentru BBC.

Unul dintre cele mai importante lucruri descoperite despre Lucy a fost modul în care aceasta se deplasa. Studiindu-i oasele, în mod desosebit structura genunchilor şi curbura coloanei vertebrale, oamenii de ştiinţă au descoperit că aceasta, în majoritatea timpului, mergea pe cele două picioare, având, aşadar o trăsătură umană.

O altă curiozitate despre Lucy este că nimeni nu ştie cum a murit. Cercetătorii au câteva indicii, însă niciunul nu a putut să le furnizeze răspunsuri solide. În schimb, se ştie că Lucy a murit când era adult tânăr, dar pe deplin dezvoltat, având o înălţime de 1,1 metri şi cântărind 29 de kilograme, potrivit independent.co.uk.

În prezent, Lucy "trăieşte" într-o cutie special creată pentru ea la Muzeul Naţional din Etiopia, nu departe de locul unde a fost găsită. Ea nu este disponibilă pentru a fi vizitată, însă o replică din ipsos a scheletului ei poate fi văzută de public.

Chiar şi motorul de căutare online Google marchează acest eveniment extrem de important, printr-un nou logo animat. Acesta reprezintă un hominid din specia Australopithecus afarensis mergând, între un cimpanzeu şi un om, prezentând astfel tranziţia dintre cele două specii.

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!