Schimbul partial de apa in acvariu

apa acvariuSchimbul partial de apa – solutia salvatoare pentru acvariu

Cea mai frecvent intalnita eroare la acvaristii incepatori este nevoia acestora de a schimba toata apa din acvariu si de a oferi o curatenie strasnica fiecarui accesoriu. Pestii sunt scosi afara, apa aruncata si inlocuita cu alta proaspata, nisipul si decorurile ultra-sterilizate, recipientul spalat intens cu chimicale. Pana acum totul bine si frumos. Insa, dupa nu foarte mult timp, pesti mor pe capete, iar noi ne intrebam cu ce am gresit!

Apa de calitate este cheia succesului in acvaristica. Un mare aport in acest sens il are schimbul partial de apa. Schimbul partial (si periodic) de apa intervine si stabilizeaza ciclul azotului.

In mediul acvatic artificial creat de noi, parametrii apei au nevoie de interventie din exterior pentru a se echilibra. Respiratia si excretia pestilor, resturile de mancare, descompunerea plantelor favorizeaza o crestere a concentratiei de nitrati si nitriti din apa. In natura, aceasta crestere este neutralizata de fluxul continuu de apa dulce. In acvariu decompensarea reziduurilor toxice se poate face doar prin schimburi partiale de apa.

Avantajele schimbului partial de apa:

• In orice tip de acvariu, oricat de ciclat ar fi, nitratii isi maresc concentratia. Schimbul partial de apa inlocuieste o cantitate de apa poluata cu acelasi volum de apa curata, fara nitrati, reducand concentratia materiilor toxice.

• In apa proaspata se gasesc minerale benefice pestilor, care in apa deja existenta in acvariu s-au epuizat. Prin aport de apa curata se realizeaza o infuzie de astfel de minerale, fapt ce intareste sanatatea pestilor.

• Acelasi principiu se aplica si la plantele verzi din acvariu, care si ele depind de o serie de micronutrienti regasiti in apa proaspata.

• Odata cu scoaterea unei anumite cantitati de apa din acvariu, se indeparteaza si un procent insemnat de rezidurii mecanice (excremente, hrana neconsumata, plante moarte), care pastrate in acvariu ar duce la o poluare avansata a apei.

Cat de des? Cat de mult?

Frecventa schimburilor de apa si cantitatea de apa inlocuita depind in mare masura de volumul acvariul si gradul de populare. Eficacitatea sistemului de filtrare isi pune si ea amprenta aici. Intr-un acvariu mic, mediul acvatic este mai instabil, nitratii se concentreaza mai usor, astfel ca sunt necesare schimburi de apa saptamanal. Cantitatea de apa scoasa nu este mare. In orice tip de acvariu, nu vom inlocui mai mult de 50% din apa.

Acvariile de mari dimensiuni sunt mai stabile. Insa chiar si in cazul lor, schimburile partiale de apa sunt binevenite; mai rar ca la restul acvariilor de mici dimensiuni, adica o data pe luna sau la doua luni, in functie de volumul de apa existent.

Acvariul va va spune singur cand este momentul schimbului de apa. Un acvarist perspicace, care are rabdare sa analizeze calitatea apei va stii cand lucrurile se inrautatesc (aparitia algelor, scade limpezimea, depuneri pe sticla, teste de pH si nitriti etc).

Cum se face?

In primul rand, deconectati toate instalatiile electrice ale acvariului. Incalzitorul va fi oprit si lasat sa se raceasca singur. Incalzitoarele de sticla nu au voie sa vina in contact cu aerul, daca inca sunt fierbinti. Filtrul poate fi lasat in functiune, daca apa ramasa in acvariu nu scade sub nivelul sau. Pestii raman in acvariu.

Odata cu scoaterea apei, dorim sa eliminam si reziduurile organice depuse pe fundul acvariul, in substrat. Pentru aceasta este necesar un furtun cu sifon. Sifonul are marele avantaj de a nu aspira nisipul ci doar mizeria.

Inainte de a trage cantitatea de apa dorita, purcedeti la curatat peretii acvariulu, in caz ca prezinta depuneri. Cu o racleta sau un razuitor magnetic eliminati orice urma de alge. In continuare acestea vor fi eliminate prin scoaterea apei.

Trageti apa din acvariu intr-o galeata, sifonand intens substratul. Nu scoateti mai multa apa decat jumatate, doar pentru ca sa reusiti sa sifonati tot fundul acvariului. Portiunea de nisip nefiltrata acum, va fi sifonata data viitoare.

Mediile filtrante vor fi scoase din cartuse si vor fi spalate in apa din galeata (apa che  vdin acvariu). In acest fel eliminam depozitele grosiere de dejectii din filtre, in acelasi timp pastrand coloniile de bacterii “ bune” in interiorul filtrului, nemaifiind necesara ciclarea acvariului. Prin spalarea la chiuveta, culturile bacteriene sunt distruse de apa bogata in clor.

Dupa ce am scos volumul de apa dorit, substratul a fost sifonat, filtrul curatat, pereti acvariului rasi, este momentul sa introducem apa curata. Apa de la retea este tratata cu clor, ce poate face rau pestilor.  De aceea este necesar sa o tratam cu niste solutii anti-clor. Mai mult, in comert se gasesc o multime de conditioneri de apa, cu care putem pregati apa proaspata pentru a fi numai buna de introdus in acvariu. Apa proaspata va avea o temepratura apropiata de cea a acvariul, pentru a nu soca pestii.

Lasati apa sa se cicleze cateva ore, dupa care efectuati cateva teste de pH sau nitriti, pentru a vedea daca mai este necesara o alta ajustare a acestor parametri.

Schimburile partiale de apa mentin pentru mai mult timp parametrii apei in limitele normale. Acestea tin la distanta schimburile totale de apa, unde efortul depus este mult mai mare, iar stresul pentru pesti este imens.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!