Schimbări uşoare de comportament la animalele, dar care avertizează: e nevoie de un medic veterinar! Ilustraţii

Suntem pregătiţi să mergem până în pânzele albe, pentru a ne face animalele cât mai fericite. Dar uneori ajungem în anumite situaţii în care pur şi simplu nu putem înţelege ce se întâmplă cu ele: ieri erau bine, pline de energie şi jucăuşe, iar astăzi s-au simţit puţin rău, le-am dus la veterinar şi am aflat că sunt de grav bolnav!

Deci, despre ce este vorba? Ce se întâmplă? Se poate îmbolnăvi animalul grav, de pe o zi pe alta? Noi spunem că nu, dar vă sfătuim, în acelaşi timp, să fiţi ceva mai atenţi la comportamentul lor, luând în considerare orice mică schimbare de comportament; s-ar putea ca aceasta să ascundă o afecţiune potenţial  gravă.

Uitaţi despre ce vorbim:

Letargie inexplicabilă: Refuzul de a se juca, în detrimental odihnii – ar putea indica probleme ale inimii sau alte probleme, precum infestarea cu căpuşe sau cu alţi paraziţi .

Tendinţa de a se ascunde – poate fi vorba despre o afecţiune fizică sau despre o boală destul de gravă.

Refuzul de a mânca – gamă largă de boli!

Înconvoierea umerilor sau alte posturi ciudate – trădează dureri severe; poate fi vorba despre piatră la rinichi.

Lingerea aceluiaşi loc de pe corp, în permanenţă – trebuie dus de urgenţă la medic; e posibil să se fi lovit în acel loc sau să îl doară un organ intern din acea zonă.

Balonare, flatulenţă, vărsături – infecţie cu viermi sau probleme cu sistemul digestiv (disbioza, ficat sau chiar otrăvire) sau cu cel genito-urinar.

Dificultăţi de respiraţie – probleme cu inima, cu stresul, sau prezenţa unei căpuşe.

Fluierat, mârâit, mieunat sau scâncit intensiv – nimeni nu ţipă degeaba, aşa că acest comportament ar putea ascunde inflamaţii, febră severă, encefalopatie sau alte afecţiuni.

Disconfort la toaletă – majoritatea pisicilor miaună ,înainte de a-şi face nevoile, pentru ca toată lumea să le acorde atenţie într-un aşa moment de importanţă naţională. Dacă pisica se învârte nervoasă pe lângă litieră, dacă o simţiţi prea încordată în astfel de momente sau face zgomote anormale – ne arată că are probleme cu sistemul genito-urinar.

Apăsarea capului pe perete – probleme cu sistemul nervos (infecţii, răni sau chiar tumori).

Umflarea unei părţi a corpului – posibil doar o rană uşoară.

Şchiopătare – uşor de observat; recomandat să contactaţi medicul specialist, pentru a nu se risca întocmai cu amputarea membrului.

A treia pleoapă devine vizibilă – în mod normal, nu este vizibilă decât în timpul somnului. Dacă se întâmplă altfel, este vorba probabil de o infecţie.

Tulburări intestinale sau constipaţie – traume ale măduvei spinării, tumori, intoxicaţii grave, proctită. Dacă printre efecte se numără şi febră, sângerare, schimbări bruşte ale temperaturii  corpului sau pierderea cunoştinţei, contactaţi imediat medicul!

Sursa: Brightside.me

 

 

 

 

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!