Saprolegnioza – “boala de bumbac” a pestilor

SaprolegniozaSaprolegnioza – "boala de bumbac" a pestilor



Intr-un articol precedent am discutat despre infectiile fungice frecvent intalnite in acvaristica, cauze si tratament, precum si descrierea a doua dintre aceste afectiuni. Intrucat saprolegnioza constituie un subiect atat de complex, i-am oferit exclusivitate in cadrul acestui articol.



Aceasta boala este produsa de 3 tipuri de ciuperci, din genuri diferite, dar care la baza se comporta aproape identic. Chiar si specialistii au uneori dificultati in diferentierea lor, de aceea de obicei sunt tratate impreuna. Acestea sunt: Saprolegnia spp., Achlya spp. si Dictyuchus spp.  



Ciupercile se gasesc in orice mediu acvatic si nu afecteaza pestii, deoarece acestia sunt protejati de stratul de mucus de la suprafata pielii/ solzilor. Cand acest invelis este fisurat, iar tesuturile de dedesubt expuse, ciupercile profita de noua sursa de hrana, mult mai calitativa decat materia moarta. Astfel sunt afectati pestii cu leziuni deschise, cei cu afectiuni bacteriene si parazitare, in principiu pestii cu o imunitatea scazuta si un organism solicitat la maximum. Saprolegnioza este o infectie secundara,  ce se suprapune peste alte boli. Din pacate odata ce pune stapanire pe gazda, aceasta afectiune pune viata pestelui in pericol mai mult decat infectia de baza.



Aspect



Ciuperca se dezvolta sub pielea pestilor. Poarta de intrare o reprezinta pielea lezata, neprotejata. De aici organismele cuceresc indeaproape teritoriile sanatoase. Se poate regasi pe orice regiune anatomica a pestelui: trunchi, inotatoare, coada, gura, ochi etc. In stadiul avansat ciuperca poata fi vazuta cu ochiul liber. Are aspect de „tufe de bumbac”, excrescente la suprafata pielii de culoare alba sau nuante de gri. Microscopic este formata dintr-o multime de filamente numite „hife”, organizate sub forma unui „miceliu” (imagine de copac ramificat).  Infectia se raspandeste rapid sub pielea pestelui provocand expunerea muschilor, oaselor si a tesuturilor de dededubt. O suferinta enorma cu care pestele are de-a face.



Tratament



In aceasta lupta, sarcina dumneavoastra este dubla: mai intai trebuie sa eliminati ciuperca, apoi sa repuneti pestii pe picioare. In primul rand pestii bolnavi vor fi izolati. Ei constituie o sursa de infectie pentru ceilalti, intrucat ciuperca de pe piele alor elibereaza in continuu spori, atunci cand a ajuns la maturitate. Pestii infectati vor fi pusi intr-un acvariu „infirmerie”, unde vor putea fi tratati si monitorizati mai bine. Daca toti pestii din acvariu de baza sunt bolnavi atunci tratamentul se va face in acest vas. Cand mutati pestii nu folositi minciogul, acesta poate rani si mai mult pestii care oricum au deja pielea extrem de sensibila si dureroasa. Folositi o cana sau un borcan cu care sa prindeti pestii fara sa le agravati ranile. Acvariul „infirmerie” nu necesita mai mult de 15 litri de apa. Tot ce mai aveti nevoie este o pompa de aer cu piatra. Temperatura si pH-ul sa fie aceleasi cu cele din acvariul principal. Pastrati ambele acvarii curate, sifonati bine substratul/ fundul acvariul si eliminati toate materiile organice moarte.


Substante eficiente impotriva acestei infectii sunt: verdele de malahit, albastrul de metilen, metaphenul, baile cu sare. Se pot efectua bai de scurta durata, cand se folosesc concentratii mai mari de verde de malchit sau albastru de metilen. Sau puteti face bai de lunga durata, diluand mai mult substantele, conform recomandarilor de pe ambalaj. In baia de scurta durata, doar pestii bolnavi, vor fi lasati in acvariul „infirmerie” timp de 30- 60 de minute. Baile de lunga durata pot fi facute si in acvariul principal, chiar daca exista si pesti sanatosi.

 

Saprolegnioza avanseaza rapid prin tesuturi, determinand cadarea a fasii de piele si expunerea tesuturilor subiacente. Pestele prezinta pe suprafata zone sangerande. Aceste deschizaturi provoaca un dezechilibru osmotic pentru peste: mineralele din corp sunt atrase in mediul acvatic. Pestele este „secat” de substantele minerale esentiale organismului si isi poate pierde viata. Puteti preveni aceasta, reechilibrand presiunea osmotica prin adaugarea de sare de bucatarie in apa.  O lingura si jumatate de sare de bucatarie (neiodata) la 15 litri de apa este suficienta. Mentineti aceste bai sarate pana cand leziunile de pe suprafata corpului pestilor s-au vindecat.



Dupa ce ati scapat de saprolegnioza, urmeaza partea a doua a tratamentului: determinarea cauzei care a dus la contarctarea infectiei fungice! Aflati de ce pestii dumneavoastra sunt slabiti. Verificati toti parametrii apei, sa fie in limitele normale. Daca ceva este in neregula remediati problema.



Daca infectia fungica a fost urmarea unor leziuni fizice, descoperiti agentii cauzatori. Poate fi vorba despre accesorii din acvariu cu margini taioase, pietre cu muschii ascutite. Sau poate detineti indivizi agresivi care ii ranesc pe ceilalti colocatari. Mai rar intalnita este situatia in care plantele din acvariu pot avea frunze cu margini dure, taioase. Analizati fiecare lucru din acvariu.



Descoperiti existenta unor alte infectii. Parazitii mari precum „viermele ancora”, paducii pestilor sau lipitorile, pot crea leziuni la nivelul pielii pestilor. Paraziti mici, intalniti in boala punctelor albe sau „grisul”, determina si ei rani pe suprafata pestilor. Infectia cu Columnaris este adeseori asociata cu saprolegniza.



Pestii hraniti incorect si insuficient, acvariile supraaglomerate sau introducerea in acvariu de noi animale, recent, pot fi cauze ale aparitiei saprolegniozei.



"Mucegaiul oualor"



Este o afectiune cu care se vor putea confrunta acvaristii care isi inmultesc pestii depunatori de oua. Este produsa de aceleasi bacterii ca si in cazul saprolegniozei: Saprolegnia si Achyla. Ca si in cazul pestilor, sunt afectate, initial, ouale infertile sau cele avariate. Dar ciuperca se poate extinde si la ouale sanatoase si poate compromite in totalitate productia si sansele e a avea pui. Multe specii de pesti au grija de ouale depuse si le elimina automat pe cele infertile, impiedicand aparitia ciupercii. Totusi exista si pesti care isi abandoneaza cuibul, lasand ouale susceptibile la infectie. Ouale odata infectate nu mai pot fi tratate. Pentru protejarea oualor sanatoase, indepartati icrele infectate cu o penseta, pipeta, ac etc. La fel ca la pestii, ciuperca se prezinta sub forma de smocuri albe pe suprafata oualor. A se face deosebirea intre ouale albe opace, fecundate si cele infectate. Albastrul de metilen diluat, pentru bai de lunga durata poate fi un ajutor suplimentar.



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!