Salamandra chinezeasca cu burta de foc (II)

salamandra chinezeasca

Mediul terestru va ocupa doar 30% din spatiu. Salamandra va dori din cand in cand sa iasa pe uscat, sa se hraneasca sau doar sa faca o baie de lumina si caldura. La inceput veti remarca ca va petrece mai mult timp pe uscat decat in apa, insa este un comportament pasager, pana se va obisnui cu ambientul. Trecerea intre cele doua medii se va face lent, astfel incat sa fie usor accesibila tritonului. Uscatul poate fi format din acelasi material ca si in substrat, inaltat treptat. Peste pietris puteti aseza, pentru mai mult confort, fibra de cocos sau muschi. Mediul uscat poate fi format si din pietre de dimensiuni mari, care sa aiba o portiune extraacvatica plata si usor de escaladat; sau poate fi vorba de scoarta sau trunchi de copac. Orice material procurat din natura trebuie sterilizat in prealabil: fiert sau lasat in cuptor pentru 30 de minute. Mopan sau crengute de copac pot fi utilizate pentru decorarea ambientului. Acest amfibian prefera sa se ascunda uneori asa ca trebuie sa ii furnizati si spatii mai izolate, atat in apa cat si pe uscat. Decoratiunile pentru terarii/acvarii din comert sau vasele ceramice sparte pot indeplini cu succes aceasta functie. Evitati insa sa furati din spatiul salamandrei amplasand prea multe accesorii. Tritonul este curios din fire sii ii place sa exploreze noi tinuturi, asa ca din cand in cand reamenajati paludariul. Organizati in alt mod accesoriile astfel incat sa para un loc nou.

Lumina si temperatura

Amplasarea unei lampii UV nu este imperios necesara in acest caz. Oferiti salamandrei un ciclu normal zi-noapte, oferit in principal de lumina naturala. Nu amplasati paludariul direct in bataia soarelui, dar totusi sa se afle intr-o parte luminoasa a incaperii.  In materie de temperatura, spuneam ca nu este necesara instalarea unui incalzitor, totusi in sezonul rece acvaterariul va fi adus intr-o camera incalzita moderat astfel incat in interior sa avem 18- 20 de grade Celsius. Cei mai multi proprietari au o problema in a asigura pe durata verilor toride suficenta racoare. La temperaturi de peste 20 de grade, salamandra se poate imbolnavi, asa ca veti instala paludariul intr-o incapere mai racoroasa, expusa nordulu, departe de bataia soarelui.

Manipulare

Salamandra cu burta de foc nu este toxica pentru pielea umana, in afara faptului cand exista leziuni deschise prin care toxina ar patrunde direct in organism. Manipularea acestui animal este recomandat sa fie minima. Sunt foarte agili si ii puteti scapa sau pierde usor. Copiiilor nu li se va permite sa aiba contact cu tritonul acesta. Dupa fiecare manipulare aveti grija sa va spalati bine mainile inainte de a avea contact cu ochii, gura sau nasul. Manipularea excesiva este stresanta si pentru animal, iar uleiurile secretate de pielea umana nu sunt agreate de cea a amfibianului.

Dieta

Cand vine vorba de alimentatie, salamandra chinezeasca cu burta de foc nu este deloc mofturoasa. Se hraneste de 3-4 ori pe saptamana cu o cantitate suficient de mare cat sa fie mancata in 15 minute. Pe lista preferintelor sale se afla: bloodworm (larvele insectelor din familia Chironomidae), rame maruntite, tubifex congelat, bucati mici de greieri, viermi de faina, viermi de matase, shrimp sau dafnia. Tritonul nu face nazuri nici cand vine vorba de „prospetimea” hranei: consuma cu aceeasi placere atat hrana vie cat si congelata sau uscata. Puteti opta si pentru peletele speciale pentru reptile din comert, insa multe exemplare le refuza, probabil pentru ca au in compozitie si alimente pe care in conditii normale nu le-ar manca (cereale sau soia). Hrana poate fi pudrata cu suplimente de vitamine si calciu. Fragmentele necomsumate vor fi indepartate pentru a nu murdari apa.

Sexare

Sexarea tritonilor chinezesti cu burta de foc de face mai dificil. In perioada de imperechere (martie-iulie) masculii dezvolta o culoare albastruie  la nivelul cozii, pentru a atrage partenerele. In rest, femela este mai dolofana decat masculu.

Reproducere

Inmultirea salamandrelor acestea nu este foarte dificila pentru un crescator cu experienta, insa de multe ori nu este incununata de succes. Parintii trebuie adusi in starea de imperechere prin simularea sezonului rece. In natura in mod firesc dupa iarna, urmeaza sezonul imperecherii, primavara (martie). Astfel este necesar sa se realizeze o scadere a temperaturii (in jur de 10 grade) pe o perioada de 50-60 de zile, timp in care si frecventa hranirii de reduce.  Revenirea la “primavara” s eface prin cresterea temperaturii pana la 20 de grade si hranirea din belsug a animalelor. Masculii vor secreta feromoni care atrag femela. Fecundarea are loc in interiorul corpului femelei. Aproximativ 100-200 de oua vor fi eliberate de femela pe plantele din jur. Dupa aceasta parintii vor fi inlaturati deoarece adesea isi consuma ouale. Larvele vor ecloza in cateva saptamani si vor avea o viata exclusiv acvatica. Pot fi hranite cu dafnia, bloodworm maruntit sau shrimpi. La 4- 6 luni larvele se vor metamorfoza. Tineretul va duce o viata terestra pentru 1-2 ani, dupa care, la maturitate se intorc in apa si adopta stilul de viata al parintilor (acvaterestru).

Sursa foto

Nicolae Hasegan
Zooland.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!