Reptilele si salmoneloza

sarpeleReptilele au devenit animale de companie foarte populare in randul multor familii. Majoritatea dintre ele poarta in intestine o bacterie care se poate dovedi periculoasa pentru om (in anumite conditii): Salmonella. Cati dintre voi sunt constienti de potentialul pericol pe care il reprezinta colocatarul din terariu?!

Conform unor studii de peste ocean, un procent generos dintre reptile sunt purtatoare ale Salmonellei, mai exact: 85% dintre broscutele testoase, 77% dintre soparle si 92% dintre serpi. Bacteria in discutie face parte din flora intestinala a reptilelor, traind in simbioza, fara a provoca imbolnaviri gazdei.

Din nefericire, Salmonella se transmite foarte usor de la reptila la om. Calea de contaminare este orala, prin ingerarea bacteriei de pe mainile murdare, hrana sau vesela contaminata.

Salmoneloza (boala provocata de bacteriile Salmonella) la om se manifesta prin urmatoarele simptome: dureri de cap si de burta, diaree, greata, varsaturi si febra. La persoanele cu imunitate puternica, bacteria este anihilata inainte de a produce vreo dauna organismului. Insa daca sistemul imunitar este prins pe nepregatite pagubele sunt mult mai mari, fiind necesara internare in spital. Din intestin, bacteriile ajung in fluxul sangvin si de acolo  in oase, maduva osoasa si sistemul nervos producand infectii severe, care uneori pot duce chiar si la deces. Salmoneloza se trateaza relativ usor cu antibiotice.

Grupele de risc sunt:

•    copiii sub 5 ani al caror sistem imunitar este imatur;
•    varstnicii;
•    pacientii cu transplant de maduva osoasa la activ sau cei care trec printr-un tratament cu chimioterapice sau radioterapie;
•    femeile insarcinate (risc pentru fetus);
•    bolnavii de diabet melitus;
•    seropozitivii HIV.

Nu orice contact cu o reptila inseamna automat infectare. In fapt, lipsa igienei este principala cauza a imbolnavirilor. Bacteria este eliminata de catre reptile prin fecale si astfel ajunge sa contamineze terariul sau apa in care vietuiesc. Putem considera contaminat orice obiect care a venit in contact cu reptilele.

Deoarece reptilele nu prezinta semne de imbolnavire nu putem stii daca detinem sau nu  un purtator de Salmonella. Reptilele nu pot fi tratate astfel incat sa elimine in totalitate bacteria. Tratamentul antibiotic la reptile nu face decat  sa creasca rezistenta bacteriei antibiotice si sa fie mai dificil de tratat la om.
 
Cum va puteti proteja de Salmonella?

Foarte simplu: printr-o igiena riguroasa si prin informare. Iata ce puteti face:
•    imediat dupa ce ati manipulat reptila spalati bine mainile cu apa si sapun. Folositi un sapun antibacterian, doar apa fiind insufiecienta pentru a indeparta bacteria.
•    spalati-va pe maini de fiecare data cand veniti in contact cu continutul terariului si a oricarui obiect ce a avut contact cu reptila;
•    nu lasati reptilele sa umble libere prin bucatarie, pe masa sau in locurile unde se pregateste mancarea sau se serveste masa.
•    nu spalati terariul sau accesoriile in chiuveta din bucatarie, cea din baie sau in cada,  care mai apoi sunt folosite de membrii familiei. Daca nu aveti alta posibilitate, atunci dezinfectati cu rigoare acest obiecte dupa folosire.
•    reptilele vor fi imbaiate in cadite care apartin doar uzului lor.
•    nu puneti mana la ochi, in gura sau pe alimente daca ati atins reptilele si nu v-ati spalat.
•    nu lasati copii mai mici de 5 ani sa aiba contact cu reptilele. Copii mai mari vor avea voie sa manipuleze reptilele doar sub supravegheea adultilor si respectand conditiile de mai sus referitoare la igiena.
•    nu sarutati reptilele;
•    persoanele enumerate in grupele de risc ar trebui sa evite contactul cu reptilele.
•    folositi manusi de cauciuc atunci cand spalati terariul si accesoriile. Daca aveti zgarieturi sau leziuni deschise evitati sa introduceti mana in terariu sau in apa potential contaminata de catre reptila.

Aceste recomandari nu au menirea sa provoace teama si sa descurajeze detinerea de reptile de companie. In fapt, daca respectati recomandarile de mai sus, riscul de a contracta Salmonella de la reptila din dotare este extrem de scazut.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!