Reguli generale de curățare a acvariului

În orice acvariu, în timp, se acumulează mizeria, care provine din mâncarea neconsumată, excrementele peștilor, descompunerea frunzelor plantelor și depunerile de alge. Curățarea acvariului este o rutină de care nu puteți scăpa nici cu cele mai sofisticate sisteme de filtrare. Mai devreme sau mai târziu acvariul se va încărca cu  depozite de murdărie și nu va mai arăta așa vesel cum îl știați. Mizeria în exces afectează și parametrii apei sau confortul peștilor, așa că, să purcedem la curățenie. Executată o dată sau de două ori pe lună, curățenia nu fură mult din timpul vostru, iar rezultatele sunt foarte satisfăcătoare.
 
Obiecte necesare
 
În cazul acvariului, uitați de nenumăratele soluții chimice de curățat pe care le aveți prin debara. Chiar și cele mai bio, sunt toxice pentru pești. În schimb aveți nevoie de: 
răzuitor de acvariu: în pet-shop veți găsi o mulțime de variante. Ușor de folosit, sunt cele magnetice, alcătuite din două componente (2 magneți), unul se montează în exterior și altul, cu suprafață abrazivă, în interior. Dar pot fi folosite orice fel de raclete pentru sticlă, respectiv acril.
bureți, lavete sau tampoane, care vor fi folosite doar pentru acvariu, nu și în altă parte a gospodăriei.
perie de curățat sau periuță de dinți (opțional), în lipsa răzuitorului sau pentru a curăța depozitele încăpățânate, periuțele sunt perfecte (la fel, doar pentru uz în acvariu).
furtun cu sifon: acest accesoriu îl găsiți în orice magazin de animale și are rolul de a curăța substratul fără să fie nevoie să îl scoateți din acvariu.
o găleată sau un lighean, curate, care să fie ale acvariului. Recipientele sau obiectele folosite și pentru alte treburi ale casei, pot păstra urme de detergenți și chimicale, ce vor veni în contact cu peștii și îi pot îmbolnăvi. De aceea, recomandăm ca obiectele folosite la curățarea acvariului sau schimbarea apei să aibă acest unic scop.
 
Surprinzător sau nu, pentru curățarea acvariului de impurități nu este nevoie să scoateți toată apa sau peștii. Prinderea și depozitarea peștilor în alt vas sunt activități foarte stresante pentru ei. Lăsați-i în acvariu, dar aveți grijă să nu îi vătămați atunci când curățați pereții sau substratul. De regulă, ei se adună într-un colt, departe de zona de activitate.
 
Nu uitați să deconectați de la prize orice dispozitiv electric al acvariului, înainte de a începe.
 
 
Curățarea decorurilor
 
Înainte de a purcede la curățarea pereților acvariului și a substratului, scoateți și curățați decorurile și pietrele, pentru a avea timp să se usuce. Aceste obiecte pot fi curățate cu bureți sau o perie sub apă călduță curgândă. Dacă depozitele sunt masive și nu aveți acces să curățați toate suprafețele și detaliile, preparați o soluție cu 10% înălbitor și scufundați decorurile în ea timp de 15 minute. Apoi frecați-le bine și clătiți-le abundent sub apă de la robinet. Lăsați-le să se usuce înainte de a le introduce în acvariu (clorul remanent se evapora ușor).
 
Răzuirea pereților
 
Algele sunt cele care colonizează sticla acvariului, atunci când vasul este supus luminii puternice a soarelui sau atunci când parametrii apei și-au pierdut echilibrul, iar ele profită de acest fapt. Algele dau un aspect opac și neplăcut acvariul, dar din fericire sunt ușor de îndepărtat. Cu un răzuitor magnetic, o racletă, un tampon sau o perie curățați temeinic toți pereții acvariului. Nu vă speriați dacă bucăți mari de alge plutesc prin apa, ele vor fi trase de filtru sau de către sifon în pasul următor. Pentru acvariile din acril, aveți grijă să folosiți raclete sau răzuitoare speciale pentru astfel de suprafețe, care se zgârie mai ușor decât sticla.
 
Sifonarea substratului
 
Pe piață se găsesc mai multe tipuri de furtune cu sifon atașat (folosiți-le conform instrucțiunilor de pe ambalaj). Așezați sifonul deasupra nisipului sau pietrișului, iar celălalt capăt puneți-l într-o găleată. Trageți apă în găleată, în timp ce plimbați temeinic sifonul prin tot substratul. Atenție să nu captați și vreun pește și evitați zonele unde se găsesc rădăcinile plantelor verzi. Veți vedea cum mizeriile sunt trase din substrat și eliminate. 
 
Schimbul parțial de apă
 
Inevitabil, odată cu sifonarea veți scoate o anumită cantitate de apă. Un lucru foarte bun de altfel, pentru că schimburile parțiale de apă sunt obligatorii pentru a păstra calitatea apei și a prelungi perioadele în care e nevoie de schimburi totale de apă. Nu scoateți mai mult de 10-20% din capacitatea acvariului, pentru a nu dezechilibra semnificativ parametrii apei. 
 
Apa curată ce va fi introdusă va avea aceeași temperatură cu cea existentă și va fi declorinată, fie cu soluții speciale, fie prin lăsarea la odihnă timp de 48 de ore.
 
Curățarea filtrelor
 
În funcție de tipul de filtru pe care îl folosiți, respectați recomandările producătorului privind curățarea lui.  Cei mai mulți specialiști recomandă ca igiena filtrului să fie făcută la 1 săptămână după curățenia generală din acvariu. Filtrul este puternic colonizat cu bacterii care asigură filtrarea biologică a apei și care sunt esențiale pentru un mediu acvatic propice peștilor. Dacă curățăm și filtrul și restul acvariul în același timp, multe dintre aceste bacterii vor fi eliminate și parametrii apei vor avea de suferit. Ba chiar ar putea fi nevoie de o nouă ciclare a acvariului dacă lucrurile nu se redresează la timp.
 
Filtrele mecanice (bureți, pâsle etc) vor fi curățate în apa scoasă din acvariu. În cazul lor, vrem să eliminam depunerile de murdărie, fără a afecta coloniile de bacterii. Apa de la robinet, cu clor, distruge bacteriile, de aceea este bine să curățăm filtrele în apă din acvariu, care este familiară lor. Cu aceasta ocazie curățați și cartușele, furtunurile și celelalte componente ale filtrului.
 
Filtrele chimice, carbonul activ, vor fi schimbate periodic conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
 
 
Curățarea exteriorului
 
La final, curățați capacul, care acumulează o mulțime de mizerie rezultată în urma evaporării și pereții exteriori. Pentru sticla exterioară evitați să folosiți spray de geamuri, care conține amoniac, iar dacă din greșeală ajunge în apă, dăunează peștilor. În cazuri extreme, folosiți o soluție de apă cu oțet simplu, care elimină  depunerile și petele de calcar de pe sticlă.
 
La final, așezați decorațiunile în acvariu și completați cu apa curată până la nivelul dorit. La început până când filtrul își face datoria și murdăria rămasă se așează pe fund, apa poate părea puțin  tulbure. Dacă peste 24 de ore este la fel, atunci efectuați niște teste de apă și vedeți care parametri sunt depășiți.
 
Schimburi parțiale de apă de 10-20% ar trebuie făcute săptămânal sau măcar la 2 săptămâni, fără să fie nevoie să mai treceți prin toate etapele curățeniei de fiecare dată.
 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!