Raia varoasa la pasarile de companie

Este o boala parazitara intalnita mai ales la galinacee: gaini, curci, fazani fiind mai rar intalnita la pasarile de colivie, indeosebi la papagali.

Este provocata de un acaridian din clasa acaridienilor psorici care traieste la suprafata sau in grosimea epidermului afectand picioarele in zonele lipsite de pene iar in cazul papagalilor cuprinde si narile si ciocurile acestora. Femela acestui parazit formeaza sub solzii epidermici loje, microtunele in care depune larve vii fiind vivipare. In anumite conditii depune si oua dar nu se stie daca ele au importanta in perpetuarea speciei.
Ciclul biologic al parazitului cuprinde un stadiu larvar si doua stadii nimfale si dureaza 20-26 zile.

Se intalneste mai des in crescatorii unde pasarile sunt supra-aglomerate dar s-au semnalat si cazuri la pasari izolate provenite din aceste crescatorii.

Raia varoasa se transmite prin intermediul solului, a coliviilor si accesoriilor murdare, neigenizate, contact direct cu pasari deja bolnave.

Boala se manifesta printr-o dermatita crustoasa, de culoare alb varoasa sau crem. In cazul perusilor, unde este cel mai des intalnita, crustele pot acoperi si ochii, narile si ciocul formand adevarate peruci. La o examinare mai atenta a acestora putem observa o structura spongioasa si tare.

Tratamentul este la nivel local si consta in 3 faze succesive dupa cum urmeaza:

1.Initial inmuiem crustele formate cu apa calda glicerinata sau saponata eventual apa distilata sau ceai de musetel. Aceasta se poate realiza prin tamponarea locurilor afectate cu tampoane de vata inmuiate in respectivele solutii. Trebuie avuta mare grija la modul in care manipulam pasarea deoarece se poate intampla ca in urma prinderii si contentionarii indelungate sa survina socul de prindere, fracturi si chiar moartea. De aceea se va umbla cu grija nebruscand si nestresand pasarea inutil.

2.Odata inmuiate crustele le vom indeparta printr-un raclaj usor dar nu foarte profund incat sa ajungem la tesutul viu vascularizat. Dupa ce sunt indepartate crustele putem aplica neguvon fie in amestec cu solutii uleioase gen solutie de vitamina A uleioasa fie amestec cu unguente pe baza de lanolina gen osmatim. Dozarea neguvonului trebuie facuta cu mare grija datorita toxicitatii acestuia, nedepasind o concentratie de 2 la mie.

3.Aplicarea se va face prin tamponari ale zonelor afectate operatia trebuind a fi repetata zilnic pana la inmuierea si indepartarea tuturor crustelor existente.
Concomitent se va trece la o dezinfetie severa a amplasamentului incluzand oparirea custii si folosirea unui antiparazitant, aruncarea betelor pe care sta pasarea si montarea unora noi, spalarea cu apa fiarta clocotita a tuturor vaselor de hrana, apa,cuibare.
Trebuie avut in vedere si spalarea mainilor ori de cate ori intram in contact cu pasarea sau cu ustensile coliviei.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!