Prima femelă virgină din specia piton reticulat care a dat naştere unor pui

Când mămica şi tăticul se iubesc foarte mult, de obicei aduc pe lume un bebeluş. Sau, cel puţin, nouă aşa ni s-a spus. Dar un piton reticulat lung cam de 6 metri, ce cântăreşte aproximativ 90 de kilograme, vine să ne contrazică: nu are nevoie de un mascul, pentru a da naştere unor pui!

Thelma, pitonul reticulat de 11 ani de la Louisville Zoo a adus pe lume şase pui vii, fără ca măcar să se împerecheze cu un mascul.

În vara lui 2012, Thelma a depus 60 de ouă care au fost puse la incubator de către personalul grădinii zoologice. Ulterior, din şase ouă au eclozat pui perfect sănătoşi, în ciuda faptului că femela piton nu a mai avut în preajmă un mascul de peste patru ani.

Fenomenul care  făcut posibil acest lucru  se numeşte partenogeneză facultativă („fecioare care nasc”), ceea ce înseamnă că există animale care vin pe lume fără să fi existat o împerechere, în prealabil.

Membrii grădinii zoologice au analizat în laborator mostre ale puilor şi ale mamei şi au ajuns la concluzia că genele puilor sunt preluate exclusiv de la mamă. Deci, nu poate fi vorba despre niciun tată.

Este drept, reproducerea asexuată s-a mai întâlnit în cazul şerpilor, dar aceste este primul caz întregistrat pentru specia piton reticulat.  Partenogeneza facultativă s-a mai întâlnit la rechini, la anumite specii de şerpi, la dragonul Komodo, la anumite specii de păsări, dar sub nicio formă la pitonul reticulat. Dar viaţa e plină de surprize, nu e aşa?

Sursa: io9, IFL Science

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!