Prepelitele japoneze sunt crescute in mare parte pentru oua si pentru carne. Pasarile tinere, cu varstele cuprinse intre o zi si 4 saptamani, sunt crescute in custi mari, foarte bine iluminate pentru a avea caldura. Aceste sunt hranite cu un amestec special facut pentru puii de prepelita. Prepelitele sunt gazduite in custi etajate pe 5-6 nivele. Acestea vor fi hranite cu concentrate de doua ori pe zi. Peste noapte lumina se lasa aprinsa pentru a stimula femelele sa depuna oua. Nevoile nutritionale ale prepelitelor japoneze care constau in proteine, aminoacizi, vitamine si minerale vor fi discutate pe parcursul acestui articol.Istoricul prepelitelor japonezePrepelitele, impreuna cu gainile, fazanii si potarnichile apartin familiei Phasianoidea, ordinal Galliformelor al clasei pasarilor din regnul animal. Speciile si subspeciile din genul Coturnix sunt native pe toate continentele cu exceptia Americilor. Una dintre ele, Coturnix Coturnix, sau prepelita comuna sunt pasari migratoare din Asia, Africa si Europa. Se recunosc mai multe subspecii incrucisate, cea mai importanta dintre acestea fiind prepelita europeana (Coturnix Coturnix Coturnix) si prepelita asiatica sau japoneza (Coturnix Coturnix Japonica). Una din subspeciile care migrau frecvent intre Europa si Asia a fost in cele din urma domesticita in China. Aceste pasari au fost crescute ca animale de companie si ca pasari de semnalizare. Aceste prepelite domesticite au fost apoi duse in Japonia. Oricum ar sta lucrurile prepelitele au fost de fapt domesticite in Orientul Indepartat si nu in Orientul Mijlociu asa cum sustin unii autori. Chiar daca prepelitele europene migrau toamna spre malul sudic al Marii Mediterene, iar acolo extenuate erau foarte usor de prins, nu exista documentare egiptene sau biblice cum ca aceste pasari au fi fost crescute in captivitate.Prima documentare a cresterii prepelitelor in captivitate din Japonia este din secolul al XII-lea. Se povesteste cum un imparat japonez ar fi fost tratat de tuberculoza mancand carne de prepelita, iar asta a dus la selectionarea speciei pentru productia in Japonia de carne si oua catre sfaritul secolului al XIX-lea. Pana in anul 1910, prepelitele erau deja crescute la scara larga in Japonia. Intre 1910 si 1941 populatia de prepelite din Japonia a crescut rapid in special in zonele Tokyo, Mishima, Nagoya, Gifu si Toyohashi. Aceasta perioada a reprezentat si un rastimp de expansiune imperial in istoria Japoniei, iar prepelitele au fost raspandite in Korea, China, Taiwan si Hong Kong, iar mai apoi in Asia de Sud-Est.DescrierePuiulPuii de prepelita au o culoare galbuie cu dungi maronii asemanandu-se cumva cu puii de curcan dar mai mici. Puii tocmai iesiti din ou cantaresc 6-7 grame, dar vor creste rapid in urmatoarele cateva zile. Dupa doar 3 zile puilor le cresc pe aripi pene pentru zbor si vor avea un penaj complet. Este posibil sa se recunoasca sexul puiului dupa penele de culoarea scortisoarei de pe pieptul masculilor, dar exista indivizi care sfideaza recunoasterea chiar ca si adulti.Masculul adultMasculul adult de prepelita cantareste intre 100 si 140 de grame si poate fi identificat in special dupa penele de culoare ruginie de pe partea din fata a gatului si de pe partea superioara a pieptului. Pasarile tinere incep sa croncane la varsta de 5-6 saptamani. In timpul sezonului de imperechere masculii de prepelita vor croncani pe tot parcursul noptii.Femela adultaFemelele adulte de prepelita sunt ceva mai mari decat masculii cantarind intre 120 si 160 de grame. Coloritul penajului femelei este similar cu cel al masculului cu exceptia penelor de pe partea din fata a gatului si partea superiaora a pieptului care sunt lungi ascutite si maronii. Penele de culoare mai deschisa de pe piept au puncte negre.Ouale de prepelitaOuale de prepelite au o varietate de culori. Acestea pot fi oriunde intre alb ca zapada si complet maro. De cele mai multe ori acestea sunt tanine patate sau pestrite cu albastru mat. Greutatea medie a oului depus de o femela adulta este de 10 grame, aproximativ 8% din greutatea totala a femelei, comparat cu 3%, proportia de la gaini. Oul de prepelita japoneza are 158 calorii si contine 74,6% apa, 13,1% protein, 11,2% grasimi, iar coaja reprezinta 1,1%. Continutul de minerale include 0.59 mg calciu, 220 mg fosfor si 3.8 mg fer. Continutul de vitamine este de 300 i.u. vitamina A, 0,12 mg de vitamina B1, 0,85 mg de vitamina B2 si 0,1 mg de acid nicotinic.Nicolae HaseganZooLand.ro