Porumbelul de vest incoronat (Goura cristata)

PorumbeluCunoscut si sub denumirile de porumbelul incoronat comun sau porumbelul incoronat albastru, Goura cristata este membru al familiei Columbidae, fiind una dintre cele mai frumoase specii de porumbei din lume si, in mod evident, cea mai mare dintre toate. Dimensiunile lui sunt aproximativ egale cu ale unui curcan - 75 cm. lungime, penajul este de culoare gri-albastrui, capul mic este prevazut cu o creasta dantelata, iar in jurul ochilor are o “masca” de pene de un albastru inchis. De-a lungul umerilor penajul este traversat de doua pete de un rosu inchis; picioarele le sunt lungi si solide, ochii rosii. Goura cristata este o pasare endemica, ocupand zonele impadurite din Papua Noua Guinee si o parte din insulele indoneziene.

Porumbeii incoronati traiesc in grupuri de cate zece indivizi si obisnuiesc sa se hraneasca impreuna, cu fructele si semintele cazute pe sol, dar si cu insectele din zona. Femelele si masculii nu se deosebesc foarte mult intre ei (masculii sunt ceva mai mari) si formeaza perechi pe viata. Cu toate acestea ritualul de imperechere este unul destul de elaborat: masculii scot un sunet zgomotos, isi leagana capul, isi expun coada in forma de evantai si isi deschid partial aripile. De asemenea, obisnuiesc sa “danseze”, in timp ce femelele isi ridica aripile si alearga in jurul lor, in cerc.

In timpul acestui “spectacol” el ii prezinta materialele necesare cuibului, dupa care ambii parteneri incep sa construiasca in copac o platforma din bete subtiri. Femela depune un singur ou, mare si alb, care va fi clocit de ea in timpul noptii si de mascul in timpul zilei. Dupa 28 de zile din ou iese un pui golas care va fi hranit de ambii parinti cu “lapte de pasare” – un lichid rezultat din digerarea partiala a hranei, pe care porumbeii il tin intr-o anexa sub forma de “saculet”, aflata in zona esofagului. Chiar si dupa ce puiul este in stare sa zboare parintii continua sa-l hraneasca pentru cateva luni.

Din cauza distrugerii habitatului, dar mai ales din cauza vanarii acestor pasari pentru pene si carne, numarul lor a scazut dramatic in ultimii ani, specia fiind amenintata cu disparitia.

www.zooland.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!