Porumbei de 2,5 milioane de euro, furați de un român din Belgia. Casa lui din Mehedinți ar fi fost percheziționată

Porumbei de 2,5 milioane de euro, furați din Belgia. sursa foto freepik.com

Porumbei de 2,5 milioane de euro, furați de un român din Belgia. Percheziții internaționale în Mehedinți, într-un dosar inedit de furt de porumbei de rasă.

O acțiune comună a autorităților române și belgiene a avut loc azi, în satul Magheru din comuna Breznița Ocol. Acolo, polițiștii belgieni colaborează cu cei ai Brigăzii de Investigații Criminale din București în cadrul unei anchete ce vizează un caz rar întâlnit: furtul de porumbei de elită.

Porumbei de 2,5 milioane de euro, furați de un român

Investigațiile îl vizează pe un cetățean român arestat, la acest moment, pe teritoriul Belgiei. Bărbatul este bănuit că ar fi transportat în România un lot de 10 porumbei de competiție, potrivit unor surse din cadrul anchetei.

Valoarea totală a prejudiciului este estimată la nu mai puțin de 2,5 milioane euro. Autoritățile desfășoară în prezent percheziții pentru a identifica posibile probe și pentru a recupera păsările valoroase.

În Belgia, ancheta a dus deja la reținerea unui român în vârstă de 46 de ani. Despre cei 10 porumbei nu există deocamdată informații concrete.

Investigatorii suspectează că păsările au fost introduse în România, iar natura lor – porumbei de cursă lungă – sugerează că ar putea fi campioni, având în vedere valoarea uriașă a prejudiciului.

Percheziții internaționale în Mehedinți

Român, arestat după ce a furat porumbei din Belgia. sursa foto freepik.com
Român, arestat după ce a furat porumbei din Belgia. sursa foto freepik.com

În cursul dimineții, forțele de ordine au descins în satul Magheru, desfășurând mai multe percheziții coordonate. În timpul acțiunii, au fost aduși la audieri părinții bărbatului în vârstă de 46 de ani.

Situația a devenit tensionată când mamei acestuia chiar i s-a făcut rău și a fost necesară intervenția unei ambulanțe.

Cu toate eforturile, la aceste percheziții, polițiștii nu au identificat decât porumbei comuni, iar ipoteza principală este că păsările de rasă ar fi fost deja vândute după ce au fost aduse în țară.

Ancheta este departe de a se fi încheiat. Oamenii legii continuă demersurile pentru a clarifica soarta porumbeilor dispăruți și pentru a stabili cu exactitate implicarea românului care acum este în arest în Belgia.

Porumbei furați din Belgia la începutul lunii aprilie

Crescătorii de porumbei din Belgia sunt disperați. sursa foto freepik.com
Crescătorii de porumbei din Belgia sunt disperați. sursa foto freepik.com

Dronele survolează columbodroamele unde sunt găzduiți porumbeii valoroși, în căutarea punctelor slabe din sistemele de securitate. Senzorii cu laser declanșează alarme în timpul nopții, iar camerele video conectate la aplicații mobile îi țin departe pe hoți – 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Asta se întâmplă atunci când păsările iuți zburătoare – care în alte vremuri erau, în cel mai bun caz, motiv de mândrie prin barurile locale – s-au transformat în bunuri de mare valoare. Cel mai scump porumbel provenit din această țară lider mondial în cursele de profil s-a vândut cu 1,6 milioane de euro în urmă cu câțiva ani.

Nu e de mirare că acest sport se confruntă cu un val fără precedent de furturi rămase nerezolvate, care au vizat unii dintre cei mai buni porumbei din domeniu.

„Sezonul acesta de iarnă este extrem,” a declarat Pascal Bodengien, președintele Federației Belgiene de Curse cu Porumbei, pentru Associated Press. „Nu trece o săptămână fără să aibă loc un furt undeva.”

Doar săptămâna trecută, dintr-un columbodrom au fost furați porumbei în valoare estimată de 100.000 de euro. Per total, nu s-au făcut arestări. Prețurile per exemplar, a explicat Bodengien, „pot varia de la 1.000 la 100.000 de euro… și exact pe aceștia îi vizează.” Statisticile exacte privind pagubele nu sunt disponibile, întrucât sesizările și anchetele poliției nu sunt centralizate.

Cea mai grea pierdere este, de multe ori, cea emoțională

Porumbeii furați pot fi folosiți doar la reproducere. sursa foto freepik.com
Porumbeii furați pot fi folosiți doar la reproducere. sursa foto freepik.com

Acest sport presupune îngrijire zilnică, desfășurată pe parcursul anilor. Foșnetul aripilor și gânguritul liniștitor oferă crescătorilor o oază de pace în viețile lor agitate, dar și un motiv de mândrie atunci când porumbeii lor ies învingători.

Frans Bungeneers este un astfel de crescător de campioni. A început la vârsta de 8 ani și continuă cu aceeași pasiune și acum, la peste 60 de ani. Unul dintre cele mai grele momente din viața sa a fost în noiembrie 2016, când hoții au pătruns în magazia din grădina sa și au furat aproape toți porumbeii săi de top – aproximativ 60 în total.

„A fost o lovitură incredibilă pentru mine. Vă spun sincer, am plâns ca un copil mic, pentru că toată munca mea de-o viață fusese distrusă,” a declarat Bungeneers în fața columbodromului său, acolo unde a fost nevoit să o ia de la zero cu reproducerea și antrenamentele.

„Am fost… am fost distrus,” a spus el. „Dacă ai acele succese și apoi porumbeii îți sunt luați… Știi că îți vor trebui ani.”

Nu și-a mai recuperat niciodată porumbeii, deși hoții au fost prinși în România și condamnați în Belgia. Nici cei 400.000 de euro pe care i-a primit ca despăgubire nu i-au fost plătiți, deoarece infractorii au fost declarați insolvabili. Tocmai de aceea valul de furturi recente îl afectează și mai profund – știe ce înseamnă pentru fiecare proprietar în parte.

Porumbeii furați nu mai pot participa la curse

Poliția din Belgia nu ia în serios aceste furturi. sursa foto freepik.com
Poliția din Belgia nu ia în serios aceste furturi. sursa foto freepik.com

Fără documentația oficială, nu poți participa la o cursă importantă. Aceste competiții implică verificări duble și triple. Nici la licitații nu pot fi duși, acolo unde exemplarele de top se vând frecvent cu zeci sau chiar sute de mii de euro.

„Singura opțiune pentru hoți este reproducerea,” a explicat Bodengien. „Nu pot face nimic altceva, nu-i pot trimite în China, așa că bănuim că ajung în țările din Blocul de Est,” a spus el, referindu-se și la cazul porumbeilor lui Bungeneers.

Totuși, în lipsa unor indicii clare – în afară de câteva imagini vagi cu infraroșu și alte informații nesigure – „nimeni nu are o imagine de ansamblu asupra situației.”

Anchetele slabe amplifică frustrarea

Crescătorii de porumbei stau tot timpul în alertă. sursa foto freepik.com
Crescătorii de porumbei stau tot timpul în alertă. sursa foto freepik.com

Bungeneers, care a fost polițist până la pensionare, critică lipsa unor anchete coordonate și faptul că, deseori, porumbeii scumpi sunt tratați ca niște păsări domestice rătăcite.

„Este ca și cum ai compara un ponei de fermă cu un armăsar de rasă.”

„Îmi amintesc de un coleg care a intrat într-un birou de procuratură, iar magistratul a spus: ‘domnilor, ce facem? Începem să cercetăm furturi de găini, iepuri și porumbei?’”

În prezent, federația belgiană de curse cu porumbei își avertizează membrii să fie extrem de precauți – până acolo încât să nu mai vorbească deloc cu străinii despre pasiunea lor.

„Dacă observați că se întâmplă ceva suspect în jurul casei sau columbodromului, sau vedeți mașini care nu au ce căuta acolo, notați imediat numărul de înmatriculare, faceți poze și, eventual, sunați la poliție,” a spus Bodengien. „Este un apel serios – trebuie să facem ceva.”

Dar pentru Bungeneers, toate acestea sunt și semnele unei lumi care dispare, potrivit nypost.com. În loc să se bucure liniștit de zborul porumbeilor deasupra columbodromului, proprietarii trebuie acum să privească mereu cu teamă peste umăr.

„Camere, senzori, alarme… De fiecare dată când pleci undeva, trebuie să te uiți pe aplicație să vezi ce arată camerele,” a spus el. „Dacă se declanșează alarma – chiar dacă e doar o eroare de detecție – tot trebuie să mergi să verifici. Și asta îți dă o stare de neliniște.”

„Trebuie să investești mii de euro doar pentru a-ți proteja propria pasiune de hoți,” a adăugat el. „Pentru mulți oameni, e prea mult și renunță.”

Citește și: Secretul a fost dezvăluit: de ce nu vedem pui de porumbei pe stradă

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!