Porcul vietnamez – Ghid de ingrijire

porc vietnamez

Porcul vietnamez – un animal de companie special



Porcul  pitic vietnamez este deja un animal  de companie cu acte in regula prin tarile occidentale. Desi la noi s-a facut remarcat mai intai in industria alimentara, acest purcelus simpatic are toate sansele sa ajunga si un companion apreciat de catre romani.



Inteligenta



Porcul  miniatural se aseamana mult cu cainele, cand vine vorba de inteligenta, loialitate si iubire fata de stapan. Este un animal de turma, sociabil, care se simte bine in prezenta familiei lui (in acest caz stapanii). Educat inca de mic, va stii care ii este locul in cadrul familiei si va stii ce anume are sau nu are voie sa faca.



Este un animal foarte curat, care spre deosebire de porcul obisnuit, de ferma, nu poseda mirosul specific. Datorita inteligentei deosebite ( a 4-a din regnul animal, imediat dupa caine), poate fi educat sa foloseasca litiera sau sa se ceara afara. Ca in orice dresaj, este nevoie de motivare corecta si multa rabdare din partea stapanului. Pentru cineva foarte pasionat de dresaj, este usor sa inveti purcelul pitic sa faca diverse trucuri amuzante sau sa execute comenzi simple precum “stai”, “sezi” sau “culcat”. Isi poate invata si numele.



Porcii sunt atat de ageri incat pot invata sa deschida usi, frigidere sau dulapuri. Daca purcelusul a vazut de unde primeste hrana, atunci cand va ramane singur va incerca sa isi procure singur de-ale gurii, deschizand dulapul sau frigiderul. Nu lasati nimic casant sau de mancare pe mobilierul aflat la inaltimea porcului. Vor disparea intr-o clipita. Pe etajerele inferioare asezati jucarii, ziare, obiecte ce nu pot fi distruse de animalul curios.



Manipulare



Porcii au simtul vazului slab dezvoltat. Ei se ghideaza in lumea inconjuratoare in special dupa miros. La origine fiind prada, si nu pradator (cum este cainele si pisica), porcul vietnamez se poate speria foarte usor si poate riposta agresiv. In acelasi context, acesti porci nu se simt bine cand sunt apucati si luati in brate. Niciodata nu incercati sa abordati animalul brusc, fara a va anunta prezenta si intentiile.



La ramat inainte!



Fiind din neamul porcinelor, vietnamezul nostru  adora sa rame. Pentru el ratul reprezinta mainile. In  mediul natural, porcii scurma dupa hrana si delicatesuri (radacini, fructe, insecte etc). La fel cum cainii mereu vor sa roada ceva, porcii vor sa rame. In aceasta ordine de idei, este ideal sa ii furnizati un loc special de ramat, daca nu doriti sa va distruga toata gradina.



Porcul tinut in apartament va fi lasat sa rame cand este scos la plimbare. Pentru porcul lasat liber prin curte si gradina, nu e nevoie sa va faceti multe griji. Daca totusi nu doriti sa sape toata gradina, amenajati un loc special pentru ramat. Intr-o groapa puneti pamant, nisip si pietris. Pentru a atrage porcul sa rame acolo, ingropati niste bucati de morcov, ghinde sau nuci sau ce vegetale prefera porcul vostru. Aveti grija ca zilnic el sa gaseasca ceva bun acolo, altfel va cauta intr-alta parte.



Solutii antiplictiseala



Porcii vietnamezi se simt bine in grup. Un purcelus singur se va plictisi cumplit. Lasat singur acasa, mai ales cat e tanar, va face ravagii. Porcii sunt prin natura lor extrem de curiosi si iscoditori, cu atat mai mult cand sunt mici. Lasati-i la indemana multe jucarii cu care sa isi piarda vremea: jucarii de cauciuc pentru catei, haine si carpe, mingi, incaltari vechi, jucarii de paie, lemn uscat etc.



Iubitorii acestor animale recomanda sa va luati 2 porci. Astfel isi vor tine companie unul altuia. Cu toate acestea, si alte animale se pot dovedi prieteni apropiati ai purceilor, cu conditia sa nu ii raneasca. Un caine dresat si cuminte se poate intelege de minune cu porcul vietnamez. La fel si pisicile, desi ele nu sunt intr-atat de sociabile.



Vietnamezul si copiii!



Familiile cu copii mici ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua un porc pitic. Spre deosebire de caini, porcii nu au atat de multa rabdare cu copii. Nu le place sa fie calariti (le ofera senzatia ca ar fi vanati), trasi de urechi si coada, impinsi, agasati etc. Instinctul de conservare ii va impulsiona sa riposteze agresiv. Iar muscatura de porc este destul de puternica si dureroasa.



Apartament sau curte?!



Porcul vietnamez este curat si suficient de mic cat sa poata fi tinut in interior. Chiar daca se poate adapta si la apartament, cel mai bine este sa fie tinut la curte. In acest mod poate fi lasat afara sa faca miscare, sa isi faca necesitatile si sa rame. Tinut in apartament va trebuie sa ii acordati mult din timpul vostru pentru a-i satiface aceste nevoi.



Culcus



Porcul pitic prefera un culcus regesc: cat mai moale si mai confortabil. Un patut pentru caine este nemaipomenit; sau puteti improviza unul din paturi. Porcul tinut la curte, care doarme afara, se va simti foarte bine intr-un asternut de paie uscate. Odata stabilit un culcus, care ii convine, va dormi numai acolo.



Atentie la temperaturi!



Porcul pitic este destul de sensibil la temperaturi. Intrucat au un strat subtire de grasime, acesti purcei fac fata frigului cu dificultate. Porcul tinut doar afara va avea nevoie de un adapost bine izolat impotriva intemperiilor. Cand scoateti porcul afara aveti grija sa il acoperiti cu o haina sau o paturica. In fapt, multi vietnamezi de interior vor refuza sa iasa afara daca ploua sau bate vantul.



Vara, nu este nici ea usoara pentru pitic. Porcii nu au glande sudoripare asa ca termoreglarea se face prin gura sau rat. Din acest motiv porcilor le place sa se balaceasca in noroi sau balti vara. Asa ca pe timp de vara va trebui sa ii puneti porcului la dispozitie o piscina sau o balta unde sa se racoreasca. O piscina gonflabila pentru copii este suficienta. De asemenea nu scoateti porcul afara cand e canicula. Porcul tinut in curte va avea un loc umbrit unde sa se adaposteasca de razele soarelui. Porcii cu pielea foarte alba sunt predispusi la arsuri solare si insolatie. Daca ii scoateti afara cand soarele este sus pe cer, puneti niste crema anti-solara pe pielea lor.



Toaletare



Parul vietnamezului este rar si foarte aspru. Pielea lui nu miroase urat in mod natural. Naparleste o data pe an. Periodic parul va fi periat cu o perie moale, de cauciuc. Baile se fac doar atunci cand e imperios necesar. Veti folosi un sampon moale, cum ar fi cel pentru caini.

 

Ingrijirea copitelor



O data pe an copitele vor trebui ingrijite. Un porc sedentar, care nu face multe miscare va avea copite mari, care la un moment dat il vor incomoda la mers. Daca purcelul este plimbat zilnic, in special pe asfalt sau pavaj dur, copitele se vor toci de la sine. Pentru taierea si pilirea copitelor va fi nevoie sa cereti ajutorul unui veterinar. Unii porci accepta sa le foe atinse acele zone, altii nu. De aceea uneori poate fi necesara anestezierea. Unui porc docil si cuminte, ii vor putea fi aranjate copitele si acasa, daca in prealabil v-ati pus la curent cu tehnica.



Coltii



Un alt aspect caruia va trebui sa ii acordati atentie sunt coltii (caninii). In special la masculi, acestia sunt destul d emari si ascutiti si poate rani cu ei. Inca de pui, varful acestor dinti va fi sectionat. Periodic, cam o data pe an, operatiunea se repeta. Bineinteles, tot la medicul veterinar veti apela si pentru aceasta interventie. In fapt, atunci cand mergeti pentru taierea copitelor puteti efectua si taierea coltilor ( manevra realizata tot sub anestezie).



Ingrijiri medicale



Din punct de vedere sanitar- veterinar, porcii vietnamezi se afla in aceeasi categorie cu cei normali, de ferma. Astfel ca, vaccinarile anuale obligatorii le vor fi necesare si lor. In acest fel va asigurati ca animalul va fi mereu sanatos, ferit de bolile contagioase, foarte periculoase. Periodic veti merge la veterinar si pentru deparazitari interne. Tot la acest moment medicul va consulta porcul, pentru a va asigura ca este sanatos. In general porcii sunt animale sanatoase si rezistente la boli. Vara, verificati animalul si de paraziti externi (pureci, paduchi, acarieni, capuse). Cand un porc nu mai mananca inseamna ca este bolnav. Un porc sanatos nu va refuza niciodata hrana.



Dieta



Porcul vietnamez e tot…porc. Ar manca in nestire. De aceea sunt predispusi la obezitate, situatie ce le pune sanatatea in pericol. Preponderent vegetarian, vietnamezul mananca orice. Evitati: hrana pentru caini, resturile de la masa noastra, grasimile si alte alimente cu un indice caloric ridicat (unele cereale). Chiar si la noi, veti gasi in comert furaje speciale pentru porci (evitati concentratele). Cereti sfatul medicului veterinar sau unui crescator experimentat despre cantitatile necesare. In functie de varsta si greutate, porcul va primi ratii diferite. Tineretul in crestere nu va fi pus niciodata pe un regim restrictiv, intrucat se pot acumula carente grave in dezvoltare.



Pe langa hrana de baza formata din cereale si pelete, porcul va avea nevoie si de multe vegetale proaspete. Un vietnamez se va simti cel mai bine daca are posibilitatea sa pasca. In alte conditii, va primi salata, trifoi, morcovi, castraveti, varza, ardei etc. Ca si desert va primi fructe, insa in cantitati moderate intrucat contin multe zaharuri. Niciodata ciocolata!



Apa proaspata va fi mereu la dispozitia lui!



Exercitiu fizic



Un porc vietnamez sedentar se va ingrasa usor. Micutii acestia au multa energie si le place sa alerge. Porcii tinuti in apartament vor fi scosi zilnic la plimbare. Vietnamezul poate fi invatat sa mearga in ham si lesa.



Sterilizare/castrare



Daca nu doriti sa reproduceti porcii, este mai bine sa ii castrati. Vierul este foarte agresiv si degaja un miros neplacut. De asemenea nu poate fi dresat si este foarte neascultator. Un porc necastrat nu poate fi un animal de companie bun.



Scroafele intra in calduri la fiecare 3 saptamani, ceea ce inseamna ca veti avea de-a face cu  multe toane si stari contradictorii din partea femelei, timp de 3-4 zile. Sterilizarea este cea mai buna solutie. Dupa aceasta interventie atat masculul cat si femela, vor fi mai docili si mai usor de interactionat cu ei.



porv vietnamezInterventia chirurgicala de castrare este foarte usoara, de rutina si se poate face incepand cu 4- 5 saptamani de viata. Purcelusii se vor reface rapid si nu vor suferi deloc.



La femele, operatia se va realiza la 3-4 luni, inainte de primele calduri. Si in cazul lor recuperarea va fi rapida.



Ciclu de viata



Desi se maturizeaza complet abia pe la 5-6 ani, vietnamezii devin activi sexual la: 4 luni femelele si 3 luni masculii. Un porc pitic traieste intre 15 si 20 de ani.



Surse foto: 1, 2



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!