Porcul pitic vietnamez

porcul vitnamez

In tarile occidentale ale Europei si in SUA, porcii miniaturali au devenit animale de companie foarte apreciate si cautate. Porcul este a patra fiinta ca inteligenta din lume, imediat in urma cainelui, astfel ca nu e de mirare ca s-a integrat atat de bine in vietile oamenilor, si nu pe post de fripturica, ci la loc de cinste ca animal de companie iubit. Cu toate acestea intretinerea si ingrijirea unui astfel de animal, nu este intotdeauna o sarcina usoara si nu este un animal de companie pentru incepatori.

Origine si istoric

Purcelusii pitici provin din sud-estul Asiei, unde inca se mai gasesc si in mediul natural, in padurile de deal si de munte din Vietnam si Tailanda. Porci de talie mica existau inca de pe acum 6000 de ani pe teritoriul Chinei.

Istoria moderna a porcului vietnamez (asa cum este numit astazi) incepe prin anii `60, cand primele exemplare sunt aduse in Canada si Suedia. Primii porci dusi in Canada aveau menirea sa infrumuseteze gradinile zoologice, insa efectul a fost altul decat cel scontat. Oamenii obisnuiti (in special cei bogati) au dorit neaparat sa achizitioneze acesti porci ca si animale de curte.  Astfel ca primii porci miniaturali ajunsi in Canada nu au ajuns in tarcurile gradinilor zoologice ci direct in casele oamenilor. Acum avea sa inceapa era porcului vietnamez ca animal de companie.

In anii `80 primii porci trec granitele in SUA unde impactul este si mai mare. Porcii pitici ajung sa se vanda pe sume exorbitante, deoarece cererea era foarte mare. In anii ce au urmat, pana la mijlocul lui `90, piata s-a mai stabilizat, un porc ajungand sa coste cat un caine de rasa. In aceeasi perioada porcii au cucerit si tarile vestice ale Europei, insa intr-un ritm mai moderat.

Aceasta explozie de popularitate a avut si efecte negative. Intrucat se cunosteau foarte putine lucruri despre ingrijirea si comportamentul acestor animale, multi stapani au fost depasiti de situatie. Porcii insuficient educati, si –au urmat instinctele naturale, cu consecinte devastatoare asupra locuintei si curtii.  Asa se face ca, din ce in ce mai multi porci pitici erau abandonati zi de zi. Pentru a-I ajuta au fost infiintate ONG-uri pentru protectia lor si centre de salvare si ingrijire.

In prezent, porcul vietnamez nu mai prezinta atatea secrete pentru noi si a ajuns sa fie ingrijit si iubit asa cum merita. Chiar daca nu se mai bucura de o popularitate covarsitoare ca acum 25 de ani, inca este un animal de companie indragit. In ultimii ani, porcii pitici au aparut si in Romania, mai putin ca animale de companie si mai mult ca o sursa valoroasa de carne.

Descriere

Numit si porcul burtos vietnamez, purcelusul pitic are un aspect caraghios si interesant. Este deopotriva scurt si scund, dar foarte dolofan. Porcilor supra-ponderali burta le poate ajunge pana pe sol.

Corpul este scurt si compact, cu picioare scurte. Botul poate fi scurt si incretit sau lung si mai ascutit. Urechile sunt mici si erecte. Coada este purtata dreapta. Daca coada se rasuceste, este semn ca animalul este corcit.

Dimensiunile standard ale speciei sunt: inaltime 35- 45 cm, iar greutate intre 40 kg si 80 kg. Insa  datorita incrucisarilor genetice, in prezent exista o gama larga de marimii: de la 7 kg in sus, asa numitii porci “cescuta de ceai”.

O parte a socului pe care l-au avut primii proprietari de porci vietnamezi a fost  cresterea in greutate. Desi porcii erau vanduti ca pitici si se promitea a ramane asa, din cauza supra-alimentarii porcii au castigat in greutate. Astfel ca unele exemplare au ajuns pana la 90- 100 de kg. La aceasta talie animalul era greu de tinut in apartament. Si din acest motiv abandonul a crescut.

Porcul vietnamez este acoperit de putin par, dar care este foarte aspru. Spre deosebire de porcii de ferma pe care ii cunoastem, piticii nu au mirosul specific. Sunt animale destul de curate care nu isi fac necesitatile in locurile in care dorm, mananca sau isi petrec mare parte din timp.

Primii porci vietnamezi importati erau de culoare neagra. Insa in prezent au fost formate o multime de alte culori: alb, alb cu negru, rosu, argintiu, o varitate de albinos numit “pinky”(roz) s.a.

Personalitate

Porcul vietnamez in mediul natural traieste in turma, astfel ca familia in care creste va fi considerata de el turma sa. Stapanul trebuie sa aiba grija sa se impuna ca lider al turmei altfel animalul va deveni greu de controlat.

porc vietnamezPorcul pitic este maturizat definitiv abia la 5-6 ani. In acest timp el asimileaza cel mai mult din jurul lui, aceasta este perioada in care trebuie facut dresajul. Porcul va fi invatat und esa isi faca nevoile, ce are si ce nu are voie sa faca.

Dupa cum spuneam in deschidere, porcul este al patrulea animal pe scara inteligentei animale. Invata foarte usor, insa poate deveni si extrem de incapatanat. Stapanul trebuie sa stie cum sa il motiveze.

In rest, porcul vietnamez este foarte energic si alearga rapid pe distante scurte. Are locuri preferate de dormit si tolanit. Intrucat porcii nu au glande sudoripare, termoreglarea se face prin bai de namol, preferatele lor de altfel. Asa ca va trebui sa ii furnizati porcului vostru o balta sau o cadita, unde sa se balaceasca cand are chef.

Mai multe informatii despre ingrijirea acestor simpatice animale veti gasi intr-un viitor articol.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!