Pisicile domestice – vinovate de dispariţia mai multor specii de animale

Spioane ale punctelor  laser, victime ale castraveţilor, campioane ale internetului – pisicile sunt iubite de aproape toată lumea de pe glob. Dar se pare că ele ascund un secret întunecat – şi nu, nu este vorba despre paraziţii care ne pot îmbolnăvi pe noi – ci de faptul că sunt vinovate de dispariţia a peste 63 de specii de animale, incluzând păsări, mamifere şi reptile.

Într-un studiu apărut recent şi intitulat „Cat Wars: The Devastating Consequences of A Cuddly Killer”, Peter Marra, directorul Smithsonian Migratory Bird Center, afirmă că pisicile domestice ameninţă biodiversitatea, evidenţiind efectele creşterii populaţiei feline asupra altor animale. Potrivit acestui studiu, pisicile ar fi responsabile de dispariţia a 63 de specii de animale.

 În fiecare an, pisicile ucid miliarde de păsări, potrivit autorului (1,4 miliarde de păsări doar în SUA), precum şi miliarde de mamifere. Subiectul este foarte serios, confirmă şi Roman Pavisse, ecologist la Cesco (Centrul de Ecologie şi Ştiinţe ale Conservării): Influenţa animalelor domestice asupra mediului a devenit o veritabilă miză, pisica domestică în special, care devine ea însăşi un obiect de ecologie, mai ales prin pericolul pe care îl reprezintă pentru unele specii. O cercetare pe această tema este în plină desfăşurare în Franţa”.

 În 20 de ani, numărul pisicilor domestice a crescut considerabil. În Franţa, a crescut cu 37%, ajungând de la 9 la 12 milioane, potrivit unui sondaj TNS Sofres pentru Facco (Federaţia fabricanţilor de alimente pentru câini, pisici şi păsări).  Numărul pisicilor care se nasc anual se apropie de acela al copiilor: 600.000 de pisoi – 800.000 de copii. Dacă această rată de creştere se va menţine în următorii 20 de ani, numărul pisicilor ar putea ajunge la 20 de milioane în Franţa. Această evoluţie are consecinţe nefaste asupra populaţie ornitologice, în special. Potrivit unui studiu, 8.1 milioane de pisici omoară anual 275 de milioane de animale, dintre care 55 de milioane sunt păsări. Pentru a lupta împotriva acestui fenomen, specialiştii sugerează să ţinem pisicile în casă sau să le scoatem afară în lesă.

Sursa: IFL Science, LePoint.fr

Foto: Hepta.ro

 

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!