Pisici sălbatice pe cale de dispariţie – specii aflate în pericol

Toate pisicile merită dragostea noastră, chiar şi cele care trăiesc în sălbăticie şi au dinţii un pic mai ascuţiţi decât ne-am dori.

Uriaşe şi înspăimântătoare sau, dimpotrivă, mici şi adorabile, aproape toate speciile de pisici sălbatice se confruntă cu pericolul dispariţiei.

Vă prezentăm o listă cu pisicile superbe care, din păcate, sunt ameninţate cu dispariţia:

Ghepardul asiatic – Această pisica superbă se găsea, până nu demult, peste tot în Orientul Mijlociu, în Asia Centrală, în nordul şi în sudul Kazakshsanului şi în India. Acum, „mulţumită” distrugerii habitatului acestora şi al braconajului, nu există mai mult de 100 de exemplare de ghepard asiatic, acestea ocupând doar platoul arid din Iran.

 

 

Leopardul zăpezilor – Găsindu-se în munţii stâncoşi din Asia Centrală, leoparzii zăpezilor sunt perfect adaptaţi temperaturilor scăzute şi condiţiilor precare de trai. Din păcate, aceştia sunt vânaţi pentru blana lor extrem de frumoasă, astfel că nu există mai mult de 6000 de leoparzi în sălbăticie.

 

 

Pisica pescar – Spre deosebire de pisicuţele noastre, care urăsc apa, pisica pescar este o înotătoare înnăscută. Ea trăieşte lângă apă, în zonele de sud şi de sud – est ale Asiei şi este ameninţată cu dispariţia, din cauza transformărilor ce au loc în habitatul ei natural şi din cauza vânatului.

 

 

Pisica de Borneo – Pisica de Borneo sau Pisica Bay este o specie de felină sălbatică endemică ce trăieşte în insula Borneo. Această specie este una dintre cele mai rare din lume, populaţia efectivă fiind de sub 2500 de indivizi maturi.

 

 

Pisica cu capul plat – Pisica cu cap plat este cea mai mică felină sălbatică din lume, cântărind 1.5 – 2 kg. Aceasta străieşte în Asia şi este uşor de recunoscut datorită trupului său zvelt şi frunţii aplatizate. Încă din 2008 se află pe lista speciilor pe cale de dispraţie, existând sub 2500 de exemplare.

 

 

Râsul iberic – Râsul iberic este una dintre cele mai rare specii de mamifere din lume. Declinul speciei a început încă din secolul al XIX-lea, agravându-se odată cu reducerea numărului iepurilor (prada sa preferată) decimaţi de mixomatoză. Acum nu există mai mult de 100 de specii în sălbăticie.

 

 

Servalul – Servalii sunt răspândiţi pe aproape tot teritoriul Africii, fiind uşor recognoscibili datorită picioarelor lungi. Din păcate, aceştia sunt vânaţi în exces, pentru blana asemănătoare gheparzilor şi leoparzilor.

 

 

Leopardul de Amur – Leopardul de Amur sau Pantera de China este o subspecie de panteră, originară din ţinutul Primorie, în regiunea fluviului Amur. Este clasată ca specie pe cale de dispariţie. Se pare că nu există mai mult de 50 de exemplare în toată lumea, dintre care 20 în sălbăticie.

 

 

Tigrul de Sumatra – Tigrul de Sumatra se găseşte în Indonezia, pe Insula Sumatra. Se estimează că există mai puţin de 500 de tigri de Sumatra, declinul fiind pus pe seama braconajului intens, fiind vânat pentru blana lui preţioasă.

 

 

Leopardul pătat – Leopardul pătat este considerat legătura evolutivă între felinele mari şi felinele mici. El trăieşte în Himalaya, în Asia de Sud-Est şi în China, fiind clasificată ca vulnerabilă în 2008. Se pare că mărimea populaţiei nu depăşeşte 10.000 de indivizi maturi.

 

 

Sursa: Distractify

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!