Pisica – un pericol ecologic

pisica

Fara indoiala, pisica detine multi admiratori printre semenii nostri. Sunt simpatice, jucause si relativ usor de intretinut. Sunt niste cuceritoare si ne ofera multa dragoste. Dar stiai ca pisica ta e un criminal redutabil?!



Multi proprietari considera ca pisica lor are dreptul sa fie lasat libera pe afara, pentru a-si satisface instinctele de explorator. In acelasi timp, pisica isi pune in practica si abilitatile de vanator. Nu are importanta ca deja a primit suficienta mancare, simt nevoia sa ucida.



Am putea spune ca pisica noastra nu poate ucide atat de mult incat sa pericliteze ecosistemul local. Insa daca ne gandim ca orasul nostru mai exista alte sute sau mii de pisici, care la randul lor vaneaza periodic, ar trebui sa ridicam niste semne de intrebare legat de stabilitatea ecosistemului local.



In Romania nu s-au facut studii despre cate pisici domestice si/sau vagaboande exista; precum nici despre cat ucide o pisica intr-un anume interval. Britanicii si americanii insa, s-au preocupat mult cu acest subiect.



In SUA, de exemplu, s-a estimat ca ar exista 66 de milioane de pisici domestici si aproape 40 de milioane de pisici fara casa. Numarul impresionant de  pradatori nou- introdusi in ecosistemele Statelor Unite are efect negativ asupra faunei locale.



Studiile au mai aratat ca in medie, o pisica domestica ucide aproximtiv 80 de animale anual. Avand in vedere ca discutam despre o pisica ce nu depinde de vanatoare pentru a se hrani, numarul e relativ mare. In acesta statistica nu au fost incluse si pisicile fara stapan, care vaneaza mult mai mult pentru a se intretine. Inmultind aceasta cifra cu cea a numarului de pisici din SUA, reies sume astronomice. Nimeni nu si-a putut imagina vreodata cat de mult avariaza pisica de casa echilibrul ecologic.



Pisicile vaneaza aproape orice le cade in… laba: rozatoare, pasari, cartite, soparle, lilieci, amfibieni, iepuri etc. Discutand in procente, situatia este urmatoarea: 62% mamifere mici, 26% pasari si 12% reptile si amfibieni. In centrele de a jutorarea a faunei salbatice din SUA si UK, 60% dintre animalele tratate sunt reprezentate de victime ale atacului pisicilor. Deoarece pisica domestica nu vaneaza pentru a se hrani, prada este folosita doar pentru distractie, apoi abandonata; de aceea multe animale ajung ranite. Ranile provocate de pisica sunt de obicei severe astfel ca putine victime reusesc sa supravietuiasca, fara vreun ajutor din partea omului.



In toate lumea, zeci e specii de animale sunt in pericol de disparitie sau chiar au fost exeterminate din cauza pisicilor de casa. Australia, un continent cu un ecosistem plapand, a avut mult de suferit din cauza speciilor nou- introduse aici, printre care si pisicile. Multe specii de rozatoare marsupiale si canguri pitici (wallaby) au disparut din cauza acestui fapt. Pisicile au fost introduse in pustiul australian pentru a combate populatia de iepuri, la fel nou- veniti aici. Spre norocul iepurilor, alte mamifere locale au fost mai usor de vanat, astfel ca populatia de pisici si iepuri a proliferat, iar fauna locala a fost grav afectata.



Pasarile sunt cele mai afectate de acest nou pradator periculos. Doar in statul american Wisconsin, 100 de milioane de pasari cantatoare sunt ucise anual de catre pisicile de ferma. Spre deosebire de rozatoare pasarile se reproduc mult mai dificil, astfel incat populatiile pierdute se refac greu.



Pisicile nu au un impact negativ doar asupra  prazii ci si a animalelor de prada. Concurenta neloiala data de pisici, afecteaza profund  animalele de prada, precum: coiot, lup, bufnite, reptile, soprale, ulii, vulturi, vulpi etc.



Concluzia este simpla: pisica domestica este un pericol ecologic. Din pacate, pisicile nu pot fi oprite din a vana, de aceea este datoria stapanilor sa fie cat mai responsabili. In continuare vom oferi cateva sfaturi despre cum am putea reduce sesiunile de vanatoare ale pisicii.



Cum reducem vanatoarea si succesul acesteia in cazul pisicilor?



– Retinere in interior: pisicile nu sufera daca sunt tinut doar in interior. Atata timp cat primesc hrana, jucarii si sunt  distrate de catre stapan, ele sunt fericite.



– In exterior, doar pe timpul zilei: cele mai multe animale devin active la apus si rasarit, precum si noaptea. In restul zilei ele raman retrase in vizuini si cuiburi. Daca va doriti ca pisica voastra sa iasa si afara, pe timpul zilei este momentul cel ami potrivit, cand prada este putina.



– Construiti tarcuri in exterior: custiile sau tarcurile complet acoperite pot fi un refugie exterior al pisicii. Puteti chiar improviza retele de culoare si incaperi, prin care pisica sa se plimbe in aer liber.

 

pisica pasare– Sterilizati: cea mai mare problema in aceasta discutie este suprapopularea. Pisicile fara stapan vaneaza de zeci de ori mai mult decat cele de casa. Sterilizarea este singura solutie la suprapopulare si abandon.



– Amplasati cuiburile pasarilor sau locurile de hranit  la distanta fata de accesul pisicilor.



– Clopotelul atasat pisicii nu o va impiedica sa vaneze. Pasarile si rozatoarele nu vor asocia zgomotul produs de acesta cu pericolul reprezentat de pisica.



– Hraniti bine pisica si oferiti-i zilnic suficent exercitiu fizic si mental. Lucrul acesta nu o va impiedica sa vaneze, insa va mai reduce din aceasta nevoie.



Surse foto: 1, 2



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!