Pisica otravita – ce facem?!

pisica otravita"Curiozitatea a omorat pisica" este o zicala populara foarte adevarata. E in natura lor sa se amestece in orice si sa isi "bage nasul" peste tot. Insa uneori asta poate dauna, deoarece unele substante pot fi daunatoare organismului pisicii. Si atunci trebuie intervenit degraba, pentru ca fiecare moment conteaza in lupta cu toxicul.



Substantele otravitoare sunt acelea care nu sunt tolerate de organism si care pot produce daune iremediabile acestuia, de multe ori provocand moartea. In locuinta sau afara, daca pisica are acces exista o sumedenie de produse care pot cauza otravirea acesteia. Dintre acestea le enumeram pe cele care se intantalnesc cel mai adesea in cazurile de otravire la pisica:



– Pesticidele

– Plumbul, din diverse produse

– Medicamentele pentru uz uman

– Produsele chimice de curatenie

– Cosmeticele

– Antigelul

– Antiparazitarele administrate in supradozaj

– Produsele petroliere

– Alimentele alterate

– Soparle si broaste otravitoare

– Plante decorative, de gradina sau salbatice

– Bauturi alcoolice

– Soareci sau sobolani otraviti



Pisica se poate otravi fie prin ingerarea unor astfel de substante/ produse, fie prin inocularea acestora la nivelul blanii. Pisica fiind un animal care respecta enorm curatenia, se poate linge si aduce in interiorul corpului aceea substanta daunatoare, sau in anumite situatii toxicul respectiv poate afecta pielea determinanad diferite dermatite, arsuri de natura toxica.



Este important sa recunoasteti cat mai precoce semnele otravirii. Paleta de toxice fiind atat de vasta si semnele si simptomele otravirii variaza foarte mult, depinzand de tipul substantei otravitoare. Totusi cele mai comune semne ale otravirii sunt:



– Voma

– Diareea

– Salivatie abundenta (chiar cu spuma)

– Anorexia

– Letargia

– Convulsii

– Durere

– Ameteala

– Iritatie a pielii sau a gurii

– Coma



Foarte important in tratarea pisicilor otravite este sa identificati corect substanta daunatoare si  sa actionati cat mai urgent. In functie de toxic veti stii ce trebuie facut, de dumneavoastra sau de catre veterinar. Acesta fiind urmatoul lucru care trebuie facut: anuntati-va repede veterinarul. Dansul va va ghida telefonic ce sa faceti. Ideal ar fi ca pisica sa fie vazuta de acesta cat mai degraba. Nu uitati cand fugiti la veterinar sa luati cu dumneavoastra si o mostra de voma, daca exista, sau ambalajul substantei pe care o banuiti de otravire.



Stimularea vomei e prima manevra care necesita instituita. O puteti executa chiar dumneavostra acasa, pentru a salva timp. Ideal ar fi ca medicul sa se ocupe de aceasta, insa daca conditiile nu permit ramane sarcina dumneavoastra. Atentie insa: doar in primele 2 ore de la otravire se poate executa, cat inca toxicul se mai afla in stomac. Dupa acest interval de timp, el deja va fi fost absorbit, iar provocarea vomatului nu face decat sa aduca un stres suplimentar pisicii. Mai mult pisica sa fie perfect constienta cand realizati aceasta. Apa oxigenata (peroxidul de hidrogen) este cea mai eficienta solutie. Solutia de 3% de peroxid de hidrogen se administreaza o lingurita la fiecare 5 kg ale pisicii, la fiecare 15 minute (nu mai mult de 3 astfel de doze), pana cand se induce voma. Sau puteti pune un sfert de lingurita de sare de bucatarie la baza limbii, sau dizolvata in putina apa si introdusa cu o siringa intr-unul din obraji, la fiecare 5 kg ale pisici, la intervale de 30 de minute. Voma nu trebuie indusa in urmatoarele cazuri: au trecut 2 ore de la otravire, pisica este nu este constienta, are probleme de respiratie, a vomat deja, a inghitit: acizi, tranchilizante, solventi, inalbitori, produse de curatenie, produsi petrolieri.



Daca au trecut cele 2 ore de la eveniment si voma nu mai poate fi indusa, sau chiar daca pisica a vomat, este important sa fie intarziata absorbtia toxicului la nivel intestinal. Aceasta se realizeaza cu carbune activ. Amestecati o parte carbune activ cu 6 parti apa rece, si administrati 5-6 lingurite. Alt remediu pentru a incetini absorbtia si a proteja mucoasa intestinala este administrarea de lapte (150 ml)  amestecat cu 1-2 albusuri de ou si/sau ulei vegetal (1 lingurita). Acest amestec il puneti incet intr-unul din obrajii pisicii, stimuland-o sa inghita, daca fortati prea mult nota e posibil sa fie absorbit in tractul respirator, cauzand alte probleme.



In cazul in care ii dati doar ulei vegetal, de orice tip, 2 lingurite la o pisica de talie normala sunt suficiente, de preferinta amestecate in mancare. In cazul otravirii cu produsi petrolieri dati pisicii sa bea multa apa si mergeti repede la medic.



Daca substanta otravitoare se afla pe blana e nevoie sa spalati bine pisica. In apa calduta, nu rece, indepartati bine de pe par toata substanta. Produsii petrolieri se indeparteaza folosind ulei industrial sau ulei vegetal, niciodata nu folositi dizolvant pentru vopsele. In rest un sampon pentru pisici sau un sapun va va oferi un ajutor extra pentru indepartarea toxicului. Prin imbaiere preveniti patrunderea substantelor toxice in organism, prin lingere.



In cazul otravirilor fiecare secunda este esentiala, iar oferirea antidotului trebuie realizata imediat. Exista anumite substante care pot fi inactivate doar cu un antidot, stiut doar de catre medic, de aceea vizita la veterinar e absolut necesara. Asta nu inseamna ca ajutorul dat de dumneavoastra acasa in primele momente este in zadar, ba chiar poate salva viata pisici.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!