Pinguinul macaroni (Eudyptes chrysolophus)

Eudyptes chrysolophusExista doua specii de pinguini motati care traiesc in Antarctica si isi iau numele de la penele aurii si ascutite de deasupra ochilor: pinguinul macaroni (Eudyptes chrysolophus) si pinguinul regal (Eudyptes schlegeli). Reprezentantii celor doua specii ale genului Eudypte sunt similari ca infatisare, pinguinul macaroni fiind mai mare ca dimensiuni si avand fata si obragii negri (spre deosebire de pinguinul regal la care aceste parti ale corpului sunt albe).

Adultii au crestetul capului “impodobit” cu o creasta formata din pene de culoare galben-aurie, care se extind pe cap inapoi, asemenea unei coroane si coboara pana deasupra ochilor. Capul, gatul, obrajii si spinarea sunt negre, abdomenul alb, iar aripile sunt negre pe partile superioare si, in mare, albe dedesubt. Ciocul dezvoltat este maro-portocaliu, ochii sunt rosii, iar la baza ciocului, aproape de ochi, pasarile au o pata formata din piele de culoare roz. Picioarele si labele sunt roz. Masculii si femelele sunt foarte asemanatori, singura diferenta fiind aceea ca masculii sunt ceva mai mari.

Exemplarelor tinere le lipseste celebra cresta, insa pot avea cateva pene galbene pe crestetul capului; ciocul este mai mic decat cel al adultilor, iar in privinta coloritului: corpul este acoperit cu pene de culoare maroniu inchis si obrajii si gatul sunt cenusii.

Pinguinii macaroni sunt activi in timpul zilei si sunt foarte violenti. Majoritatea studiilor efectuate s-au concentrat mai cu seama pe imperecherea acestor pasari, astfel ca, in afara acestui aspect, se cunosc foarte putine informatii despre specia Eudyptes chrysolophus. Se stie ca la pinguinii macaroni dorinta de imperechere se manifesta astfel: un mascul si o femela stau pe cuib, chemandu-se unul pe altul si miscandu-si capetele. De asemenea se stie ca se hranesc in principal cu krill (crustacee asemenatoare crevetilor), dar si cu alte tipuri de peste; se estimeaza ca numai pinguinii macaroni consuma anual patru milioane de tone de krill!

Pasarile revin la colonia de reproducere in fiecare an, in lunile octombrie si noiembrie, masculii ajungand inaintea femelelor. Deseori parcurg sute de metri peste zone acoperite cu pietris pentru a ajunge la locul destinat cuibaritului. Pinguinii macaroni sunt pasari monogame; la intalnirea anuala, care se petrece mereu in acelasi loc, perechile se recunosc reciproc dupa sunetele pe care le scot.

Cuibul este, de fapt, o simpla gaura superficiala in pamant, inconjurata de cateva pietre mici. in unele cazuri, acesta poate fi construit din iarba. In cuib vor fi depuse doua oua, cel de-al doilea fiind intotdeuna mai mare decat primul si, de regula, si singurul supravietuitor. Daca ambele oua sunt pierdute, perechea ramane fara mostenitori, nefiind apta sa produca alt puiet.

Perioada de incubatie dureaza aproximativ 37 de zile, ouale fiind clocite, pe rand, de catre ambii parinti, in trei schimburi. Prima “tura” dureaza 8-12 zile si este impartita intre cei doi parteneri. A doua tura, de 12-14 zile, ii revine femelei, iar ultima (9-11 zile) masculului. In timpul fiecarei ture, pasarea “libera” pleaca in cautarea hranei.

Photo: expeditions.com

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!