Pestele tepos regina (Balistes vetula)

Balistes vetula

Acest peste face parte din lista speciilor in pericol de disparitie. Este un peste important pentru industriile de alimente si acvaristica. Are corpul puternic, flamboiant si variabil ca si coloristica: un amestect de albastru, verde si galben, care pot fi inchise sau deschise, in functie de starea in care se afla pestele, si modele de un albastru aprins pe cap si pe aripioarele inotatoare. Numele de triggerfish (peste tepos) i se trage de la spinii situati pe spinare. Primul dintre acestia poate fi ridicat si apoi blocat in loc de cel de-al doilea spin, mai mic, care se incadreaza intr-un canal situat in primul spin. Aceast mecanism ingenios de blocare ii permite sa-si faca drum printre crapaturile din roci, atunci cand se simte amenintat. Ochii, pozitionati in varful capului, sunt capabili sa se miste unul independent de celalalt, iar gura mica este prevazuta cu dinti mari si tari.  

Pestele tepos poate fi, adesea, intalnit deplasandu-se aproape de fundul apelor, acolo unde se hraneste cu moluste, crustacee si echinoderme. Maxilarele puternice si dintii sai lungi ii permit sa patrunda cu usurinta in partile tari ale corpurilor acestor creaturi marine. Prefera sa consume indeosebi arici de mare din specia Diadema antillarium si si-a dezvoltat un ingenios mod de a ataca si a face fata acestei spinoase prazi: o loveste cu apa pana cand aceasta se rastoarna, expunandu-si acea parte a corpului in care spinii sunt mai scurti.

Despre procesul de reproducere a acestei specii sunt cunoscute foarte putine informatii, desi se stie ca pestele tepos regina isi depune ouale printre corali, pietre si alge. Astfel, ele sunt oarecum protejate de acest camuflaj, in plus fiind pazite si de catre mascul. Ajunsi la maturitate pestii teposi sunt protejati de spinii de pe spate. Daca se afla in pericol, ei se retrag in crapaturile rocilor si isi declanseaza mecanismul de blocare, care impiedica pradatorii sa ii miste din adaposturile lor.

Balistes vetula poate fi intalnit in oceanul Atlantic, din Insulele Bermude si pana in Golful Mexicului, la sud de Brazilia si in partea estica a Atlanticului, printre recifii de corali si in apropierea zonelor nisipoase si cu pietris, de la apele putin adanci si pana la cele care depasesc 50 de metri.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!