Pestele neon negru

neon negruCa orice tetra, Neonul negru  (Hyphessobrycon herbertaxelrodi) este un peste energic, care tinut in card ofera vivacitate oricarui acvariu. Nu este un peste extrem de pretentios si se intelege de minune cu multe alte specii de pesti. Luati in considerare si acest peste atunci cand populati acvariul, de orice dimensiuni ar fi.

Habitat si distributie

Membru al familiei Characidae, neonul negru traieste doar in sectiunea braziliana a raului Paraguay. Din fericire, in comert gasim doar pesti proveniti din reproducerea in captivitate si nu din salbaticie.

Traieste in ape putin adanci: afluentii mici ai raului, balti, golfulete, paduri inundate, bancuri de nisip.  In aceste locuri, apa este usor acida, bogata in tanini ca urmare a descompunerii resturilor vegetale. Drept urmare pestele nu este unul pretentios.

Descriere

Este un peste minion, nu masoara mai mult de 4 cm. caracteristic speciei este dunga orizontala, bicolora, ce brazdeaza corpul de la opercule pana la coada. Partea superioara a benzii este de culoare gri-argintie, metalica, iar partea inferioara este neagra, de unde si numele pestelui. Spatele este maroniu deschis, cu marginile solzilor tivite cu negru. Abdomneul este arginitu. Ochii au irisul colorat in rosu in partea de sus, iarin partea de jos este verde. Inotatoarele sunt galbui.

Femela este mai masiva si mai rotunjoara decat masculul.

Acvariul

Un acvariu de 70 de litri este suficient pentru  un grup mediu de neoni negri (8-10 indivizi). Coloritul este pus in evidenta cel mai bine intr-un acvariu biotop: bine plantat, cu radacini uscate si substrat format din nisip de rau. Cateva frunze uscate vor intregi acest mini-biotop artificial.  Daca reusiti sa obtineti si o apa neagra, atunci totul va fi perfect, micutii neoni vor fi vedetele acvariului. Lumina nu trebuie sa fie puternica.

Temperatura apei: 23- 28 grade Celsius.

pH-ul: 5,5-7,5. Desi supravieutieste in apa usor alcalina, cel mai bine se simte la pH usor acid.

Dieta

Nu este un peste pretentios. Mananca orice, de la hrana granulata sau fulgi la cea congelata sau vie. Se recomanda ca periodic sa primeasca hrana vie ( Bloodworm, Daphnia, Shrimp) pentru un colorit mai intens.

Compatibilitate

Neonul negru poate fi printre primele optiuni cand dorim sa populam un acvariu comunitar.  Este viguros, activ si pasnic, astfel incat se intelege bine cu multe alte specii de pesti asemanatori lui. Trebuie evitate speciile de pesti mari si agresivi. Coloritul sau intra frumos in contrast cu cel al celorlalti pesti.

Se simte cel mai bine in scoala. Cumparati cel putin 6 indivizi, desi cel  mai optim ar fi sa aveti un grup de cel putin 10 exemplare.

neon negruReproducere

Se inmulteste relativ usor, in apa moale, usor acida. Imperecherea poate fi facuta in grupuri de cate 6 exemplare din fiecare sex sau in cuplu. Imediat ce icrele au fost depuse si fertilizate d emascul, parintii vor fi indepartati, intrucat le vor consuma. Dupa cel mult 36 de ore, ouale vor ecloza, iar puietul va inota liber prin acvariu timp de 3-4zile. Apoi micutii vor putea fi hraniti cu infuzorii.

Desi poarta acelasi nume, neonul negru nu este deloc ruda apropiata a mult mai celebrului neon rosu.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!