Pestă porcină africană în vestul României! Focar în 9 localități din Timiș

Pestă porcină africană în vestul României! sursa foto freepik.com

Pestă porcină africană în vestul României! Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat la o fermă din județul Timiș, stârnind îngrijorare în rândul autorităților și al crescătorilor de animale. 9 localități au fost izolate, iar zonele afectate sunt acum atent monitorizate.

Probele recoltate de echipele Direcției Sanitar Veterinare Timiș au indicat rezultate pozitive pentru pesta porcină africană. În urma confirmării, s-au instituit măsuri ferme de protecție și supraveghere sanitar-veterinară.

Pestă porcină africană în vestul României

Focarul a fost localizat în localitatea Izvin, situată la câteva zeci de kilometri de Timișoara. 85 de animale urmează să fie sacrificate și neutralizate.

Astfel, Direcția Sanitar Veterinară Timiș a delimitat o zonă de protecţie şi supraveghere de 3 kilometri, care acoperă localitățile Izvin și Recaș, și o zonă extinsă de 10 kilometri, ce include: Remetea Mare, Bucovăț, Bazoșu Nou, Bazoș, Șuștra, Petrovaselo, Herneacova, Bencecu de Sus și Ianova din județul Timiș.

După confirmarea unui nou focar de pestă porcină africană în județul Timiș, autoritățile veterinare au instituit măsuri stricte privind circulația animalelor din zonele de protecție și supraveghere.

Focar în 9 localități din Timiș. sursa foto freepik.com
Focar în 9 localități din Timiș. sursa foto freepik.com

Restricții în Timiș: autoritățile limitează mișcarea animalelor

În zona de protecție, „deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală”.

De asemenea, „nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale”.

Și în zona de supraveghere sunt impuse restricții similare: „deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală”.

În această zonă, tranzitul porcilor este permis doar „pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire”; totodată, „poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie și se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată”.

Un alt aspect important este acela că „nici un animal domestic nu poate intra sau ieși dintr-o exploataţie în cursul primelor șapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale”.

Mutarea animalelor a fost interzisă, momentan. sursa foto freepik.com
Mutarea animalelor a fost interzisă, momentan. sursa foto freepik.com

Pesta porcină africană nu afectează oamenii

Autoritățile țin să precizeze că „pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină”.

Măsurile luate vizează prevenirea extinderii rapide a bolii și limitarea pagubelor economice care pot afecta puternic crescătorii de porci și economia locală.

Acesta este al doilea focar înregistrat în județ în acest an, după cel apărut la sfârșitul lunii februarie în Periam. Autoritățile continuă să supravegheze strict zonele afectate și fac apel la populație să respecte măsurile de biosecuritate impuse, pentru a preveni extinderea virusului.

Citește și: Boli la porci: Rujetul sau branca

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!