Pescarusul Japonez (Lonchura striata var. domestica)

pescarusul japonezPrimii pescarusi japonezi au  fost crescuti in Orientul indepartat. Cresterea lor in captivitate este cunoscuta de acum cateva secole, dar adevarata lor origine a fost intotdeauna controversata. Autoritatile considera acum ca cinteza asiatica vargata si mannikin-ul cu coada ascutita sunt stramosii lor directi, deoarece acesti mannikini salbatici si rar observati sunt in mare parte identici cu pescarusul japonez ciocolatiu.

Cum sugereaza numele lui stiintific, pescarusul japonez este una din putinele specii de cinteze domesticite. Acestia sunt de fapt un fel de ciudatenie a naturii din cauza ca formeaza o rasa hibrida si nu sunt gasiti in salbaticie. Se crede ca scopul initial in spatele perfectionarii pescarusului japonez a fost dezvoltarea unei rase de pasari care sa fie folosita in adoptarea si cresterea altor specii mai dificile de cinteza. Pescarusii japonezi se inmultesc usor si astfel fac parintii adoptivi ideali pentru multe specii de cinteze din cele mai rare care nu sunt suficient de stabile cat sa indeplineasca calitati de parinti buni.

Oricare ar fi originea acestora, pescarusii japonezi reprezinta una dintre cele mai agreabile si usor de intretinut specii de cinteza.

Descriere

Exista o paleta variata de culori a acestor cinteze mici care cresc pana la o lungime de aproximativ  12 cm. Doua dintre culorile pe care aceste cinteze le pot avea sunt ciocolatiu si cafeniu, care sunt maro inchis, respectiv maro deschis. Exista de asemenea colorit multicolor descris a fi si pestrit, iar cand pescarusul japonez are o sigura culoare e numit monocolor. A mai fost prasita o rasa mutanta de culoare alba, dar aceste pasari sunt destul de rare si de obicei sunt mai mici decat pasarile de alte culori. Cateodata pot fi intalniti pescarusi japonezi cu creasta sau gulerati.

Adapostire

Pescarusii japonezi prospera atat in colivii cat si in voliere si se inmultesc usor in ambele. In general pescarusii japonezi sunt rezistenti si robusti, dar in cazul in care climatul este prea rece, cel mai bine este ca acestia  sa fie tinuti in interior. Cand sunt inmultite aceste pasari, doar o pereche ar trebui adapostita in fiecare incinta, deoarece daca sunt mai multi pescarusi japonezi se vor culca toti in acelasi cuib, iar daca exista oua sau pui in acel cuib, din cauza aglomeratiei din timpul noptii, i-ar putea strivii.

Diferente intre sexe

Diferentierea intre sexe a pescarusilor japonezi este foarte dificila, desi poate fi stabilita cu acuratete in doua moduri: in functie de triluri si in functie de comportament. Doar masculul canta, femela nu. Cand ies prima data din cuib pescarusii japonezi nu canta, deci nu trebuie sa se deduca ca sunt doar femele, deoarece dureaza o perioada de timp ca acestia sa inceapa sa cante bine. De asemenea, in timp ce-si curteaza femela, masculul  canta acesteia un tril ascutit, ridicandu-si ciocul si coada.

Inmultirea

Aceasta specie de cinteza nu formeaza legaturi puternice monogame. Formarea unei perechi este marcata de faptul ca partenerii „se suporta” si se apropie atat de mult incat par sa se contopeasca intr-un singur  ghem de pene. Masculul construieste cuibul si astfel incepe procesul de imperechere. Partenerii stau pe aceeasi stinghie si par sa povesteasca unul cu celalalt. Masculul se va apropia de femela si va incepe sa scoata un sunet aproape imperceptibil. Este posibil ca acesta sa tina un firicel de iarba in cioc. Isi infoaie penele de pe cap, gat si abdomen. Urmeaza o serie de plecaciuni si sarituri convulsive, iar cateodata chiar paraseste stinghia, apoi masculul va sari pe spatele femelei pentru a o fertiliza in timp ce da din aripi pt a-si pastra echilibrul. Tot procesul dureaza cam un minut, iar aceasta rutina este repetata de mai multe ori.

Dupa fertilizare femela va depune intre 3 si 8 oua, cate unul in fiecare zi. Dupa ce sunt depuse cateva oua, cuplul va incepe sa le cloceasca, procesul de incubatie durand intre 11 si 14 zile, sau chiar mai mult. Cei doi parinti clocesc si hranesc puii cu randul, pana cand acestia devin independenti.

Parintii tolereaza verificari ale cuibului, dar trebuie avut grija ca puii sa nu fie deranjati dupa varsta de 18 zile pentru a nu ii speria, pentru ca vor parasi cuibul. Dupa impanare puii arata foarte similar cu adultii, dar au coada mai scurta si ciocul negru, apoi vor naparlii in penajul lor de adult. Puii trebuie scosi din colivia parintilor de indata ce mananca singuri pt a nu-i deranja pe acestia la urmatoarea imperechere.

In cazul in care pescarusii japonezi vor fi folositi ca parinti adoptivi ai altor rase, zilele de eclozare a oualelor sau a puilor adoptati sau adoptate, ar trebui sa fie cat mai apropiate de zilele de eclozare ale propriilor pui. Acestia sunt parinti devotati, iar daca timpul intarcarii  puilor adoptivi difera de timpul intarcarii  propriilor pui, acestia nu-i vor alunga sau parasi. Pescarusii japonezi nu au sezon de inmultire si se vor inmultii in orice perioada a anului.
Materiale pentru cuib

Pescarusii bengalezi isi vor face cuibul in aproape orice, dar o cutie pe jumatate deschisa sau un cuib din rachita sunt de preferat. Vor folosi aproape orice ca material pt cuib: bucati de bumbac, bucati din sac de panza, pene, iarba si coaja de nuca de cocos, sau materiale de cuib din petshop-uri. Se ia o mana plina de materiale si se aseaza in interiorul cuibului. Apasati usor pentru a face o adancitura in mijlocul cuibului. In cateva zile, familiile de pescarusi, in special masculul va aranja materialele. Verificati ca toate cele 4 colturi sa fie umplute cu materiale pt a preveni ca ouale si puii sa cada in ele.

Dieta

Dieta cintezei bengaleze e formata dintr-un amestec de seminte pentru pasari mici. Un amestec obisnuit este format in general din diferite tipuri de seminte de mei si seminte pentru canar, dar si alte seminte.

Tot timpul anului se poate oferi hrana umeda (galbenus de ou), dar in principal in sezonul de imperechere ca si mancare de crestere. In plus pescarusilor japonezi le plac si multe verdeturi, ca de exemplu frunzele de papadie, rocoina, spanac, legume ca morcovi si castraveti rasi si fructe. Semintele germinate sunt date pasarilor pentru a le satisface nevoia de verdeturi.

Pescarusii japonezi trebuie sa aiba acces intotdeauna la apa proaspata. Este bine ca in dieta lor sa se adauge  praf de vitamine in apa. Toate pasarile trebuie sa aiba intotdeauna acces la calciu in orice forma. Calciul este un supliment mineral esential pentru dieta fiecarei pasari si este important pentru dezvoltarea si intarirea oaselor, iar la femele este obligatoriu in procesul de ouat. In plus, pasarile au nevoie de pietris sau nisip, pe care il folosesc la macinarea mancarii. O buna alegere este un amestec de pietris, de preferat unul care contine minerale ca de exemplu carbunii si cochilia de stridie.

Cintezele bengaleze sau pescarusii japonezii asa cum sunt numiti popular sunt pasari energice  si jucause, care aduc un  plus de viata in orice casa. Pasari extrem de sociabile, nu va zgarciti atunci cand doriti sa achizitionati aceasta specie: cel putin o pereche, pentru ca sa nu intre in depresie si sa va bucurati de toata voiosia lor.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!