Pericolele din bradul de Crăciun pentru animalele de companie

În orice casă, spiritul Sărbătorilor  este cel mai bine insuflat de către pomul de Crăciun. Bradul aduce bucurie atât celor mici, cât și celor mari, dar și prietenilor noștri patrupezi sau zburători. Pentru câini, pisici și păsări, toți curioși din fire, apariția pomului de Crăciun reprezintă o ispită căreia nu îi pot rezista.

Mirosul, luminițele și decorațiunile fel de fel atrag ca un magnet animalele, iar întâlnirea dintre cele două tabere se poate solda cu victime de o parte și de cealaltă: bradul își pierde din splendoare sau poziția verticală, iar animalele se pot alege cu o mulțime de răni și accidente stupide. În consecință, fiecare stăpân responsabil ar trebui să cunoască pericolele ce se ascund în bradul de Crăciun și să le elimine înainte ca animalul său iubit să aibă de suferit. Sărbătorile trec, dar trauma animalului rămâne pentru toată viața.

Bradul

Principalul pericol îl reprezinta însuși copacul. Acele bradului pot fi înghițite de către animale și pot duce la blocaje gastro-intestinale, dar și la intoxicații. Acele ascuțite nu pot fi digerate și se acumulează în stomac sau anumite segmente ale intestinului subțire. Vârful lor poate înțepa peretele intestinal. Uleiurile conținute de frunzele bradului irită mucoasa bucală și faringiană. Un animal ce a ingerat ace de brad poate prezenta hipersalivație și vărsături.

Brazii din comerț pot fi tratați chimic cu tot felul de conservanți, spray-uri pentru luciu și alte substanțe toxice pulverizate pe crengi. Înghițirea sau doar linsul acelor acestor brazi pot da intoxicații grave.

Bradul artificial nu este mai puțin periculos pentru un animal foarte curios. Plasticul din care este confecționat poate elibera compuși chimici toxici, iar înghițirea lor duce la aceleași probleme enumerate mai sus. De la an la an, pe măsură ce bradul se învechește, frunzele sale sunt tot mai casante și cad pe jos, fiind ușor de găsit de către animale.

Unii brazi de Crăciun sunt așezați într-un suport care conține și un vas cu apă, pentru ca pomul să reziste mai mult timp. Aceasta apă îmbogățită cu fertilizatori sau doar cu seva eliberată de brad este extrem de toxică pentru câini și pisici.

Luminițele

Beculetele colorate nu au cum să lipsească din pomul de Crăciun, dar nici de la ferestre. Iar jocul de lumini este fascinant pentru animalele de companie. Unele animale preferă să se joace cu ele și să le dărâme, în timp ce altele mai insistente, aleg să le guste. Câinii în special, au tendința să roadă cablurile ce alimentează instalațiile. În oricare situație, deznodământul poate fi doar unul: animalul se alege cu arsuri și șoc electric. Dacă observați că animalul nu mai mănâncă, salivează și prezintă dureri în sfera orală, e posibil să fi suferit arsuri în interior. Verificați temeinic fiecare cablu al instalației de lumini. Cât sunteți plecați de acasă, scoateți din priza toate beculețele.

Globurile și figurinele

Dacă animalul vostru de companie va avea acces la bradul de Crăciun, atunci vă recomandam să alegeți bine globurile și decorațiunile. Pe cât posibil evitați-le pe cele de sticlă sau orice material casant. Aruncate pe podea se vor sparge, iar animalul s-ar putea tăia sau ar putea încerca să le mănânce, provocându-și grave leziuni interne. Sclipiciul sau vopseaua de pe ele este la fel de periculoasă.

Așezați decorațiunile prețioase și sensibile  în partea de sus a bradului acolo unde câinele nu ar putea ajunge. Dacă dețineți o pisica, atunci ar fi bine să renunțați cu totul la globulețele de sticlă, întrucât pisicile se vor putea cățăra până în vârful pomului de Crăciun.  În schimb alegeți ornamente confecționate din materiale naturale: lemn, paie, material textil, părți sau resturi vegetale etc.  Cele mai multe ornamente din plastic ar trebuie să fie sigure pentru animale.

Acordați atenție și sistemelor de agățare a ornamentelor în brad. Cârligele de metal se pot înfige în gura sau lăbuțele animalelor. Optați pentru fire de ață, sfoară sau panglici.

Beteala

Una dintre cele mai periculoase componente ale bradului este beteala. Strălucitoare și ușor de rupt, beteala este înghițită ușor și poate duce la obstrucție gastro-intestinala sau respiratorie, voma, diaree, inapetență și stare de rău. Uneori poate fi nevoie de intervenție chirurgicală pentru a scoate beteala din interiorul organismului.

Bomboanele de pom

Figurinele de ciocolată și bomboanele agățate în pom pot fi culese cu ușurință de animalele atrase de aroma lor. Este bine cunoscut faptul că ciocolata este toxică pentru câini și pisici. Dar nu trebuie exclus nici zahărul și aditivii conținuți de aceste dulciuri. Animalul va vomita, va avea diaree și în unele cazuri poate suferi intoxicații grave.

Cadourile

Darurile așezate sub brad sunt frumos ambalate și legate cu panglici prețioase. Un câine determinat va putea distruge toată bucuria copiilor și se va putea alege cu obstrucție a căilor aeriene sau gastro-intestinală.

Prevenție

În războiul dintre animalele de companie și pomul de Crăciun trebuie să ajungeți la un compromis. Împodobiți bradul în așa fel încât să fie cât mai puțin periculos pentru animale, chiar dacă trebuie să sacrificați mult din criteriul estetic și unele decorațiuni mult râvnite. Animalele de companie nu ar trebui să aibă acces la pomul de Crăciun când stăpânii nu sunt acasă. Atunci când se afla în preajma bradului vor fi atent supravegheate.

 
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!