Paraziti intestinali transmisi omului de catre animale

catel si pisicaMulti stapani de animale, in special caini si pisici, se intreaba daca pot contracta anumite boli de la animalele lor iubite. Fara indoiala, raspunsul medicilor specialisti este unul afirmativ. Parazitii intestinali sunt printre cele mai frecvente afectiuni pe care le putem dobandi de la animalele de companie. Cu toate acestea, rata de transmitere este relativ scazuta. Iar teama aceasta nu ar trebui sa ne priveze de beneficiile detinerii unui animal de companie.



Este datoria noastra sa ne protejam atat pe noi, cat si pe animalele detinute de pericolul viermilor intestinali. Masurile minime de igiena si deparazitarea periodica a animalelor ne pot feri de contactul cu acesti paraziti. In plus, cunoscandu-i mai bine, vom stii exact cu avem de furca. In continuare vom descrie pe scurt cei mai des intalniti viermi intestinali care pot fi transmidi de catre animalele de companie omului.



Viermii carlig (hookworms)



Este vorba de doua specii de viermi care de la animale (caini si pisici) pot trece la om: Necator americanus si Ancylostoma duodenale. Acesti paraziti se intalnesc cu precadere in zonele tropicale si subtropicale, insa nici zona temperata nu este complet ferita.



Contaminarea omului se face prin ingerarea larvelor, dar si prin patrunderea acestora  la nivelul tegumentului. Animalele excreta odata cu fecalele oule acestor paraziti, care ulterior ajung in sol. Aici in functie de conditiile de mediu, oule trec in stadiul de larve, cele care au capacitatea de a infesta alte organisme. Ouale viermilor carlig sunt extrem de rezistente putand ramane in sol cativa ani, chiar si la temperaturi scazute sau foarte ridicate.



Omul, dar in special copiii, se infesteaza prin contact direct cu larvele aflate in sol, pe plante sau in blana animalului. Copii care se joaca in nisip si duc la gura mainile murdare contarcteaza cel mai usor parazitii. Frecvent, viermii carlig patrund in corp prin leziuni minore ale pielii, cel mai adesea atunci cand pasim desculti pe iarba sau sol.



Odata ajunsa in organism larva poate urma doi cai: ramane cantonata sub piele sau folosind torentul sangvin ajunge in intestin. Ramasa sub piele, larva moare si poate produce iritatie si leziuni, care dau prurit si disconfort. La om, migrarea spre intestin se produce in putine cazuri. In intestin, viermele se ataseaza de peretele intestinal cu ajutorul pieselor bucale sub forma de carlig si incepe sa paraziteze organismul.



La om, simptomele sunt urmatoarele: crampe abdominale, diaree, anemie, sangerare intestinala, malnutritie.



Viermii rotunzi (roundworms)



Cei mai des intalniti viermi rotunzi (sau inelati, cilindrici) intalniti la caini si pisici fac parte din genul Toxocara. Mai rar aceste animale se confrunta cu viermi din genul Ascaris, atat de des intalnit la om si cunoscut popular sub denumirea de limbric.



Viermii rotunzi se transmit in acelasi mod ca si cei cu carlig. Ouale ajung in sol, unde pot supravietui pana la 7 ani de zile, se transforma in larve care sunt apte sa paraziteze un nou organism. Spre deosebire de viermii carlig, cei inelati pot fi contractati doar prin ingerarea larvelor.



Infectia este frecventa la copii, care dupa ce s-au jucat pe sol sau au mangaiat animalele isi introduc mana murdara in gura.



Omul nu este o gazda predilecta pentru acesti paraziti, asa ca in momentul in care ajung in corp nu stiu in ce directie sa apuce. In acest caz nefericit, larvele ajung in creier sau ochi, unde mor, provocand grave inflamarii ale testului inconjurator, afectiune cunoscuta sub numele de visceral larva migrans.  In cazuri grave, aceasta conditie poate duce la orbire.



Viermi lati (tapeworms)



Viermii lati intalniti la animale si care pot infesta omul fac parte din genul Taenia, Echinococcus si Dipylidium.



Viermii lati ajung sa infesteze omul prin ingerarea oualor acestora. Ouale pot fi ingerate prin contact cu fecalele animalelor infestate, cu solul, alimente infestate sau… prin ingerarea puricilor. Chiar daca poate parea bizar, omul poate ingera accidental purece care sa fie purator a larvei parazitului. Este vorba in acest caz de Dipylidium caninum.



Larvele parazitilor din genul Taenia si Dipylidium migreaza direct spre intestinul subtire. Aici se vor maturiza si vor parazita gazda. Viermii vor inota liber prin intestin, nu se ataseaza de perete asa cum fac viermii carlig.



Probleme mai mari ofera viermii din genul Echinococcus. Larvele acestora migreaza spre diverse organe, chiar si creier, unde se cantoneaza sub forma unor chisturi. Boala data de acestia se  numeste hidatoza, caracterizata prin prezenta chistu

ilor hidatice.



Prevenire



Cele mai multe parazitoze pot fi prevenite prin respectarea unor masuri de igiena personala. Spalati mainile de fiecare data cand ati interactionat cu animalele de casa, dar si dupa ce ati gradinarit sau ati stat pe iarba. Copii sunt cei mai predispusi la parazitoze intestinale, intrucat nu sunt perfect deprinsi cu spalatul mainilor. Nu lasati cainii sa se joace sau sa isi faca nevoile in groapa cu nisip in care se joaca copilul. Deparazitati periodic (atat intern cat si extern) toate animalele de casa pentru a va asigura ca nu exista niciun risc pentru familie. Curatati zilnic litiera pisici de fecale sau urina, si spalati saptamanal intreaga litiera. Spalati fructele si legumele inainte de  a le manca (exista riscul ca solul in care au crescut sa fii fost contaminat cu oua ale viermilor intestinali).



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!