Papagalul Barraband – ingrijire

Barraband

Papagalul superb, asa cum mai este cunoscut, desi pe cale de disparitie in mediul natural, este intr-o continua crestere de popularitate in acvicultura. Pasionatii de pasari exotice se inghesuie sa se delecteze cu cresterea si inmultirea unei astfel de pasari deosebite. Si ca animal de companie, papagalul Barraband a reusit sa cucereasca multe inimi. In prezent, si in Romania, exista cativa crescatori ai acestei specii.

Barraband este un papagal docil, sociabil, care este usor de intretinut si chiar de inmultit. Coloritul atragator este insotit de un caracter frumos, fiind o pasare ideala pentru companie.

Adapostire

In mediul natural, acesti papagali sunt energici si au un zbor lin si placut. Desi este un papagal de talie medie (40 cm lungime), are nevoie de un spatiu vast in care sa traiasca. Coliviile clasice sunt scoase din discutie, fiind necesara cel putin o voliera, sau cel mai bine un aviarum. Dimensiunile medii pentru o voliera confortabila ar fi: L=3.5-> 5m; l=1-> 1,5 m; h=2m. Cu cat veti pune la dispozitie mai mult spatiu cu atat va veti delecta cu zborul lor deosebit. Niste pasari fericite intodeauna vor oferi un spectacol frumos stapanului.

Papagalul superb este putin agresiv si se intelege bine cu alti papagali de dimensiunea lor, la fel de pasnici. Astfel ca intr-un aviarum spatios puteti gazdui mai multe specii.

Aceste pasari nu sunt mari distrugatoare, ca alti papagali, asa ca orice tip de material poate fi folosit la confectionarea volierei/avariumului. Pe langa custiile clasice din zabrele de metal, puteti opta pentru cele din lemn.

Pe  jos asterneti un substrat absorbant, usor de curatat. Acesti papagali petrec mult timp hranindu-se pe sol, de aceea daca podeaua nu este curata sunt predispusi la a contracta viermi intestinali. Curatati periodic  podeaua pentru a elimina aceasta amenintare.

In casa papagalilor Barraband puteti aseza tot felul de decoratiuni. Betele si crengile din lemn non-toxic nu trebuie sa lipseasca. Papagalii adora sa se catere si sa isi ascuta ciocul pe lemn. Alte accesorii precum frangii, jucarii sau leagane pot I amplasate in voliera. Nu uitati de recipientele pentru hrana si apa, care vor fi asezate pe sol, la adapost de stinghii, pentru ca fecalele sa nu ajunga in mancare sau apa.

Dieta

Acesti papagali nu sunt pretentiosi si pot fi hraniti cu un amestec de seminte si frcute uscate din comert, special destinate papagalilor australieni. Zilnic puteti oferi fructe (mere, portocale) si legume (verdeturi) proaspete. Porumbul pe stiulete pare sa fie tare apreciat de acesti papagali, mai ales cand au pui.

In fapt, in perioada in care isi cresc puii, cresteti cantitatea zilnica de hrana si incercati sa oferiti  mancare semiumeda, usor de ingerat. Acum le puteti da si galbenus de ou fiert tare. In comert veti gasi numeroase sortimente de hrana umeda si semiumeda pentru papagali mijloci.

In tara natala, Australia, papagalii Barraband sunt rasfatati cu crengi de eucalipt inflorit.

Personalitate

Papagalii Barraband sunt inteligenti, sociabili si comici. Fac mai putina galagie decat alti papagali. Masculii sunt mai vorbareti, insa nu deranjeaza. Trilurile lor seama cu cele ale nimfelor. Sunt foarte blanzi, lipsiti de orice agresivitate. Se inteleg bine cu alte pasari. Se cresc doar in pereche, altfel pot suferi de depresie.

Crescuti de mici in compania omului devin foarte apropiati de stapan. Unii papagali pot fi invatati sa rosteasca unele cuvinte, insa aceasta nu este o calitate definitorie a speciei. Masculii se ataseaza mai repede de stapan. Odata imblanziti pot fi lasati singuri prin casa, raspund cand sunt chemati. Ispravile si giumbuslucurile lor va vor amuza cu siguranta.

Reproducere

Sunt pasari relativ usor de inmultit. In mediul natural traiesc in colonii, iar unii crescatori sugereaza ca in acest fel ei sunt mai usor de reprodus. Avantajul cresterii si inmultiri in colonie este acela ca, pasarile isi pot alege singure partenerul.

Cu toate acestea cele mai bune rezultate s-au obtinut prin cresterea unei singure perechi in acelasi spatiu.

Asezati in voliera mai multe cuiburi si lasati partenerii sa il aleaga pe cel pe care il vor. Cuibul ideal pentru Barraband este scorbura unui copac. Amplasati inauntru atat cuiburi deschise cat si cele inchise, specifice perusilor. In cuib asezati niste talaj, in care femela sa depuna ouale.

4- 5 oua sunt depuse in fecare serie. De regula, o singura serie de oua este produsa pe sezon. Puii vor ecloza dupa 22 de zile. Puii sunt hraniti preponderent de tata. Impanarea puilor va avea loc la aproximativ 40 de zile de la eclozare. La acest moment puii vor iesi in gura cuibului si isi vor lua avant sa zboare. La  inceput sunt foarte neindemanatici. Unii puii isi iau un avant atat de mare incat se lovesc de peretii volierei. Supravegheati cu atentie!

La masculi penajul definitiv apare la 16- 18 luni, atunci cand vor putea fi sexati cu usurinta. Femelele ating maturitatea sexuala la 1 an, iar masculii la 2 ani. Se recomanda ca ei sa fie reprodusi la varsta de 2 ani femelele, respectiv 3 ani masculii; pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Speranta de viata este de 25 de ani.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!