Ogarul Afghan

ogarul afganEste una dintre cele mai vechi rase de caini din lume, daca nu chiar prima rasa de caini de vanatoare. Se distinge prin blana sa fina, lucioasa si deasa si prin coada terminata intr-un inel buclat. Locuitorii Afghanistanului sunt extrem de atasati si de mandrii de cainii lor, pe care ii numesc si Tazi. Vanatorii Shikaris din trecut nu-i instrainau pentru niciun pret, folosindu-i cu success la vanarea cerbilor, lupilor sau ursilor. Intr-o oarecare masura in felul acesta se explica si aparitia tarzie a rasei in Europa si misterul care invaluie originea acestui pretios animal. Legenda spune ca Afghanul este un “produs” al zeilor care l-ar fi trimis pe pamant ca sa pazeasca haremul unui sultan gelos. Fermecate de frumusetea sa, cadanele i-au construit un pat din petale de trandafir. Localnicii pretind ca acest caine a fost luat de Noe in arca sa, argumentand prin desenele gravate in pestera din Balkh, ce dateaza cu peste 3000 de ani i.e.n. Aceste imagini chiar exista si reprezinta, intr-adevar, levrieri Tazi, caini de  origine foarte veche, rezistenti, puternici si curajosi, care atacau animale salbatice, precum leoparzii.

Astazi, rolul Afghanului este unul cu totul diferit. El este apreciat pentru eleganta, farmecul sau oriental, temperamentul vioi si jucaus, fiind un caine de companie decorativ si credincios. Este un caine rezistent la intemperii, suplu si rapid, extrem de afectuos. Ogarul Afghan este insa si un caine putin comun, detinerea lui fiind privilegiul celor care ii pot oferi spatial si miscarea de care are nevoie.

Are craniul lung, dar nu ingust si ceafa proeminenta. Capul este acoperit cu suvite lungi de par; botul este lung, maxilarele puternice; stop usor marcat; trufa neagra. Ochii au forma triunghiulara si sunt usor oblici, avand, de regula, culoarea foarte inchisa. Urechile sunt prinse foarte jos si purtate pe langa obraji, fiind acoperite cu par lung si matasos. Afghanii au spatele plat, de lungime mijlocie, musculos si usor inclinat spre coada. Pieptul este adanc si coborat; umerii lungi, oblici si musculosi; membrele cu osatura solida, drepte, cu unghiuri articulare reglementare. Coada are marime mijlocie si se termina intr-un inel. Este acoperita cu par scurt si este purtata sus in actiune. Parul foarte lung, matasos si fin acopera tot corpul, cu exceptia spatelui de la umeri la coada, unde este des si scurt. Blana poate avea orice culoare, unele exemplare fiind aproape in intregime albe, altele avand blana prevazuta cu insule rosii sau negre. Ogarul Afghan este inalt, avand 61-74 cm inaltime stand in picioare; greutatea medie este de 25-30 kg.

Este un caine cu o personalitate puternica, incapatanat, egoist, orgolios, cu o precizie destul de mica in executarea unor exercitii de dresaj. Este un caine greu de intretinut. Toaleta trebuie sa se faca saptamanal, aceasta incluzand imbaiere si periaj, altfel, blana lor se va transforma intr-o masa incalcita. Blana de adult se va dezvolta in jurul varstei de 1 an, pana atunci, au blana de pui, care este mai scurta si pufoasa. Daca blana nu este ingrijita corespunzator, cainii vor deveni susceptibili la infestatiile cu paraziti, pot dezvolta abcese cutanate, boli de piele, micoze.

Photo: seefido.com

Corina Dovinca
ZooLand.ro


Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!