Ochii pisicilor – caracteristici generale











Datorita faptului ca, in salbaticie, felinele sunt animale de prada, vanand rozatoare mici si agile, dar si pasari foarte rapide, ocii pisicilor sunt uimitor de receptivi la mediul inconjurator. In afara de faptul ca sunt foarte bine adaptate la miscare, pisicile pot sa vada in lumina mult mai slaba decat pot vedea oamenii, doar ca ele nu au o perceptie a culorilor la fel de mare si nici amplitudinea pe care o are vederea omului. Pisicile pot sa distinga culorile, dar mai putin diferentiat decat oamenii.

   pisica     

 








Ochii pisicilor sunt foarte mari, raportat la dimensiunea capului. Daca un om ar avea ochii la aceleasi proportii ca o pisica, am avea niste ochi de marimea unor mingi de tenis de camp.

  


 










Aria si controlul imaginii


Pisicile au o raza vizuala mai mare decat oamenii: 295  de grade, fata de 210. Vederea binoculara are aproximativ aceeasi raza: 130 de grade, fata de 120. Ca si la celelalte animale rapitoare, ochii pisicilor sunt indreptati inainte si lucreaza impreuna pentru a oferi o vedere binoculara. Aceasta le da o excelenta perceptie a adancimii (cortexul vizual al creierului proceseaza cele doua imagini usor diferite si le foloseste pentru a oferi imagini tridimensionale). Totusi, vederea inainte le limiteaza abilitatea de a vedea in lateral, limitandu-le deci campul vizual.


 


Pisicile au un control extraordinar asupra ochilor. Pleoapele de jos si de sus le permit pisicilor sa isi regleze vederea, la fel ca orbii. Isi pot ascuti vederea pe orizontala, la fel ca si oamenii. Spre deosebire de oameni, pupilele pisicilor se pot strange in crapaturi verticale. Folosind miscari de urcare si coborare a acestor crapaturi, de-a lungul pupilei, pisicile isi pot centra privirea cu o foarte mare acuratete.

  pisica  


 








Vederea in intuneric


Pisicile, ca si cainii, au un strat de celule pe spatele ochilor, numit tapetum lucidum sau “tapet stralucitor”. Pe masura ce lumina patrunde in ochi (prin cornee, camera anterioara, pupila, lentila, corpul ventricular, retina), acest stra actioneaza ca o oglinda, reflectand lumina inapoi, catre celulele retinei, astfel incat pisica poate folosi mai bine lumina disponibila decat oamenii. Acest strat de celule creaza efectul de ochi stralucitori noaptea, atat la caini cat si la pisici. Ochii lor nu sunt stralucitori, ci pur si simplu reflecta lumina farurilor si a altor surse de lumina.

  


 










Pisicile nu pot vedea in intuneric complet, deoarece ochii au nevoie, totusi, de putina lumina, pentru a functiona. Pot, totusi, sa vada mult mai clar in lumina scazuta, decat oamenii. Se estimeaza ca aceste animale pot sa vada destul de bine la o lumina de sase ori ma slaba decat pot oamenii, ceea ce le permite sa vaneze cu usurinta soareci prin cotloane intunecate.

  pisica   


 








Distingerea culorilor


Spre deosebire de vederea adaptata la miscare, pisicile au abilitati limitatea de distingere a culorilor. Desi le disting, ele se bazeaza mai mult pe umbrele culorilor decat pe culorile propriu-zise. Este posibil ca pisicile sa poata face diferenta intre nuantele de gri mai repede decat intre diverse culori.

  


 










Studiile au aratat ca pisicile pot face diferenta intre urmatoarele perechi de culori:


– albastru si rosu           – rosu si gri


– albastru si galben        – rosu si galben


– albastru si verde         – gri si galben


– albastru si gri              – gri si verde


– rosu si verde

   

pisica

  


 








Cea de-a treia pleoapa


Pisicile au o a treia pleoapa, numita mebrana nictitanta, acre, in mod normal, este asezata in interiorul corneei si trebuie sa fie slab vizibila la pisicile sanatoase.

  

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!