Oamenii de ştiinţă disecă un calmar uriaş – Video

O echipă de cercetători formată din speciliştii de la Muzeul Te Papa Tongarewa din Noua Zeelandă şi de la Universitatea Tehnologică Aukland a capturat un calmar uriaş şi l-a disecat în direct, sub privirile a milioane de internauţi.

Conform spuselor acestora, calmarul nu este deloc unul obişnuit: este unul colosal şi numai două specimene de acest gen au fost descoperite intacte, până acum. Ultima examinare a unui astfel de animal s-a făcut în anul 2008.

Calmarii uriaşi trăiesc de regulă în Oceanul Atarctic, cam la 2.2 kilometri adâncime. Ca toţi ceilalţi calmari, aceştia au opt braţe şi două tentacule. Suprafaţa interioară a acestora este acoperită cu sute de ventuze care masoară în diametru între doi şi cinci centimetri, iar fiecare ventuză este înconjurată de o margine zimţată şi ascuţită care ajută calmarul să reţină prada.

Uriaşul specimen a fost capturat cu ajutorul unei plase de pescuit, în Marea Ross, la începutul acestui an. De atunci, calmarul a fost îngheţat, iar apoi dezgheţat şi pregătit pentru disecare.

Exemplarul disecat în 2009 era femelă, motiv pentru care specialiştii îşi doresc din răsputeri ca acesta să fie mascul, pentru a marca o premieră.

Pe lângă determinarea sexului calmarului, speciliştii şi-au propus să verifice conţinutul stomacului acestuia – pentru a vedea cu ce se hrăneşte –  precum şi să-i facă o analiză genetică, pentru a verifica trăsăturile caracteristice comune cu celelalte rude ale sale.

După examinare, specimenul va fi “reconstruit” şi prezentat vizitatorilor muzeului, alături de specimenul din 2008.

 

Sura: IFL Science

 

 

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!