O reptilă marină din vremea dinozaurilor a fost descoperită. Este „veriga lipsă” în evoluţia acestor animale

În China a fost descoperită o fosilă a unui ihtiozaur amfibiu, descoperirea fiind prima care leagă ihtiozaurii – reptile acvatice cu aspectul unor delfini – de reptilele terestre. Descoperirea completează puzzle-ul în şirul dovezilor fosile care arată cum au trecut aceste animale de la viaţa pe uscat la cea acvatică.

Descoperirea  a fost făcută de oamenii de ştiinţă de la University of California – Davis şi reprezintă, în evoluţia ihtiozaurilor, un stadiu necunoscut anterior. 

Cercetarea a fost publicată în revista Nature.

Ihtiozaurii erau reptile marine care au trăit acum 250 de milioane de ani, adică în vremea dinozaurilor. Se credea că ei descindeau din reptile terestre, care se adaptaseră ulterior la mediul acvatic, dar până acum nu fuseseră descoperite fosile care să dovedească trecerea lor de la viaţa terestră la cea acvatică.

“Acum, descoperirea demonstrează demonstrează exact acest lucru”, spune conducătorul studiului, prof. Ryosuke Motani. 

Fosila ce măsura aproximativ jumătate de metru a fost descoperită în apropiere de oraşul Shanghai şi datează din perioada Triasicului, având vârsta de aproximativ 248 de milioane de ani. Specia a fost denumită  Cartorhynchus lenticarpus şi este cel mai mic ihtiozaur cunsocut până în prezent. Grupul ihtiozaurilor a cuprins numeroase specii, unele având dimensiuni impresionante – 9 metri lungime.

Spre deosebire de speciile de ihtiozauri marini, care aveau corpul sub formă hidrodinamică, asemănătoare cu cele ale delfinilor, această specie are nişte înotătoare neobişnuit de mari şi cu articulaţii foarte flexibile, care i-ar fi permis să se deplaseze şi pe uscat, târându-se ca o focă; cercetătorii consideră că ar fi fost o specie amfibie, petrecându-şi viaţa atât în apă, cât şi pe ţărm. De asemenea, spre deosebire de boturile alungite ale ihtiozaurilor marini, ihtiozaurul amfibiu avea un bot scurt, ca al reptilelor terestre.

Scheletul cuprinde oase mai groase decât cele descoperite la alte specii de ihtiozauri; paleontologii sunt de părere că majoritate reptilelor terestre care au trecut la viaţa acvatică şi-au dezvoltat, iniţial, un corp mai greu, cu oase mai groase, pentru a înota prin valurile puternice din apropierea ţărmului, atunci când intrau în mare.

“Este important să înţelegem cum au trăit aceste reptile, pentru viitorul nostru. Lucrurile se vor întâmpla ca în trecut, dacă încălzirea globală se accentuează. Cât credeţi că va dura până vor reapăra astfel de prădători? În lumea acestea, unele animale dispar, altele apar sau reapar”, a declarat profesorul Motani.

Sursa: Daily Mail

 

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!